Sünnet Usulü Beslenme

 

Efendimiz (S.A.V) midesinin üçte birini su, üçte birini hava, üçte birini yemekle doldururdu. Danışanlarıma diyetlerini oluştururken yemekten 40 dakika önce su için derken midenin bir bölümünü suyla doldurmayı, yemek yerken bolca çiğneyin derken bir bölümünü havayla doldurup çabuk doymayı sağlıyoruz. Aynı zamanda Efendimizin bu sünnetini de yerine getiriyoruz.

40 DAKİKA ÖNCE SU İÇİN

Efendimiz yemek esnasında su içmezdi. Yemekten 40 dakika önce ve yemekten 40 dakika sonra su içmeyi öğütlemişti. Bizlerde diyetlerimizi uygularken su tüketimini bu şekilde yaparak mide öz sıvısını seyreltmeden daha kolay bir sindirim sağlıyoruz.

Allah Resul’ü 63 yıllık hayatında hiçbir zaman midesini doldurarak sofradan kalkmazdı. İki çeşitten fazla sofraya oturmazdı. Çoğu zaman hiçbir şey yiyemeden uyurdu. Peki ya bizler? Sofradan mide ağrıyana kadar kalkmayan, midesi çok şiştiği için yemek sonrası için bir soda açan bizler ne yapacağız?

AVUÇ İÇİ ÖLÇÜMÜZ

İlk önce mideyi tıka basa doyurma fikrinden uzaklaşmalısınız. Çok çeşitten iki kap yemeğe indirgemelisiniz. Çorbadan başlanmalı ardından ana yemeğe geçmelisiniz. Avucunuzun içi sizin ölçünüzdür. Avuç içi kadar pişmiş et, pişmiş sebze, meyve gibi…

İki öğün beslenme Efendimizin sevdiği bir biçimdi. Biz günümüze bunu protein ağırlıklı bir kahvaltı ardından kan şekerini dengeleyici bir ara öğün (Yoğurt + Meyve) sonra hazmı kolay bir akşam yemeği olarak uyarlıyoruz.

SABAHLARI SİRKE

Sabahları sirke ile başlamak sünnettir. Peygamber efendimiz sirke için “Sirke ne güzel katıktır. Ya Rabbi mübarek kıl” demişlerdir. Sabah hiçbir şey yemeden bir yemek kaşığı sirke içmek vücuttaki toksinleri atmak için çok önemlidir.

Peygamber Efendimiz sütü çok severdi: “Yüce Allah bir kişiye süt ikram ederse, o kimse sütü içeceği zaman; Allah’ım bu sütü bize mübarek kıl, bize daha çok süt ihsan et diye dua etsin. Çünkü yiyecek ve içeceklerin yerini tutan, açlığı ve susuzluğu gideren sütten başka bir gıda bilmiyorum’’ demiştir.

Bizler de mutlaka diyetlerimizde süt ve ürünlerine yer veriyoruz. Sütün içinde bulunan protein ve kalsiyum yağ yakımını oldukça kolaylaştırır.

DANA ETİNDEN SAKININ

Efendimiz sığır etinden ziyade koyun eti severdi. Bir hadis-i şeriflerinde, “Sizlere inek sütünü ve sütünden meydana gelen yağını tavsiye ederim. Etinden ise sakınınız. Zira sütü ve yağı deva, eti ise derttir” buyurmuşlardır.

Son zamanlarda sığır eti tüketiminin artması ile birlikte gut, böbrek ve karaciğer hastalıkları sık görülür hale gelmiştir. Nedeni, kırmızı etin asidik bir yapıda olması ve kanda üre, ürik asit ve kreatinin değerlerini yükseltmesidir. Kaba tabiri ile kanı kirletmesidir.

Efendimiz (S.A.V) “Acıkmadan sofraya oturmayın, doymadan sofradan kalkın” buyurmuşlardır. Aslında yapmamız gereken en önemli şey de budur.

Herkese sağlıklı sıhhatli günler diliyorum…

Exit mobile version