Takılarınızın Sahte Olup Olmadığını Anlayabilmek İçin Bilmeniz Gereken 13 Şey

İnciden gümüşe, takılarınızın sahte olup olmadığını anlayabilmek için bilmeniz gerekenleri yazdık

Son yıllarda pek çok kullanıcı, internetten satın aldığı takıların sahte çıkmasından dert yanıyor. Sahte takı kullanmakta hiçbir sorun olmasa da satın aldığınız ürünle ilgili gerçekleri bilmek hakkınız! Özellikle de binlerce lira ödediyseniz… Takılarınızın sahte olup olmadığını anlayabilmek için bilmeniz gerekenleri araştırdık ve yazdık. Bu bilgiler sayesinde rahat bir nefes alabilirsiniz! İşte ametist, inci, altın ya da elmas gibi değerli eşyaların sahte olup olmadığını anlama yolları…

1. Şok testi yapın

Elması 30-40 saniye boyunca ısıtın. Ardından soğuk suya atın. Gerçek elmas kırılmazken sahte elmas kırılacaktır.

2. Elmasın üzerine hohlayın

Elmasın üzerine hohlayın. Üzerinde hafif bir buğulanma oluşacaktır. Eğer bu buğulanma hemen kayboluyorsa elmasınız gerçektir. Kaybolması uzun sürüyorsa muhtemelen sahtedir.

3. UV ışığı kullanın

UV ışıklarıyla hem elmasları hem de opalleri kontrol edebilirsiniz. Gerçek elmasların birçoğu UV ışığının altında mavi renkli bir parıltı saçar. Opaller ise bariz bir biçimde ışıldar.

4. Yeşim taşı için bıçağı deneyin

Gerçek yeşim taşı çok serttir, dolayısıyla zor çizilir. Bir bıçak yardımıyla yeşim taşının üstünü kazıyın, kolayca kazınıyorsa muhtemelen sahtedir.

5. Altınları ya da elmasları suya bırakın

Gerçek elmas, yüksek yoğunluğa sahiptir. Tıpkı altın gibi! Altın ya da elması suya attığınızda dibe batması gerekir. Eğer yüzeye çıkıyorsa sahtedir.

6. Gümüş takılarınızdaki damgalara bakın

Gümüşün saflık seviyesini gösteren bu damgalar, uluslararası geçerliliğe sahiptir. Gümüş takılarınızda bu damgayı aramalısınız.

7. Mıknatıs kullanın

Altın ve gümüş manyetik değildir. Dolayısıyla mıknatıs tarafından çekilmezler. Altın ve gümüşlerin saflığını kontrol etmek için mıknatısa yaklaştırabilirsiniz.

8. Koklayın!

Gümüş, kokusuz bir maddedir. Eğer takınızda kükürt ya da metal kokusu varsa bu saf gümüşten yapılmadığı anlamına gelir.

9. İncileri dişlerinize sürtün

İncilerin her biri farklı boyutlardadır. Dolayısıyla gerçek incilerden oluşan bir kolye kusurlu gibi gözükebilir. Ek olarak sahte inciyi dişlerinize sürttüğünüzde plastik ya da cam sürtüyormuşsunuz gibi pürüzsüzlük hissedersiniz.

10. Yeşim taşını ışığa tutun

Yeşim taşını ışığın altına tutun ve rengini inceleyin. Gerçek bir yeşim taşı içinde farklı renk varyasyonları bulundurur. Taş tek bir renkten oluşuyorsa muhtemelen sahtedir.

11. Altın takıların üzerine sirke damlatın

Altın takılarınızın üzerine birkaç damla sirke damlatın. Takılar renk değiştiriyorsa sahtedir. Gerçek altına sirke döktüğünüzde yalnızca parlamasını sağlar.

12. Kristaller “kristal” berraklığında olmalıdır

En popüler kristallerden biri ametisttir. Taşı elinize alın ve içerisini inceleyin. Keskin hatalar ve lekeler varsa muhtemelen sahtedir.

13. Yeşim taşını elinizde bekletin

Yeşim taşını avcunuza alın ve ısıtın. Ardından kenara koyup birkaç saniye bekledikten sonra tekrar dokunun. Hızlı bir şekilde soğuduysa gerçek yeşim taşıdır.

Exit mobile version