Taze balık nasıl seçilir? Balık alırken nelere dikkat edilmeli? İşte püf noktaları

Balık, neredeyse tüm uzmanlar tarafından her hafta en az 2 kere yenilmesi gerektiği söylenen güçlü bir besin kaynağı. Sağlıklı beslenme listelerinin en başında yer alan balık, kırmızı etlerde olduğu gibi uzun süre dinlendirilmez, terbiyeye de gelmez. Bu nedenle hem taze balık seçmek gerekir hem tazeliğini korurken tüketmek. Peki, taze balık nasıl seçilir? Balık alırken nelere dikkat edilmeli? İşte, taze balık seçmenin püf noktaları:

TAZE BALIK NASIL SEÇİLİR?

Balık alırken dikkat edilmesi gereken noktalar şöyle:

BALIK NASIL SAKLANIR?

Balığın alınması kadar saklanması da çok önemlidir. Balıklar genelde oda sıcaklığında (20 C) 20 saat süre ile tazeliklerinden bir şey kaybetmeden durabilirler. Bu kış ayları için geçerli olup yaz aylarında klimasız mahallerde bu süre oldukça kısalır. Eğer bu süre 20 saati geçecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5 C’lik hacminde 3 gün, tek yıldızlı buzdolaplarının buzluklarında ki, buranın sıcaklığı 0 ile -5 C arasındadır, 14 gün saklanabilir. Daha uzun süreli saklamalar muhakkak üç yıldızlı buzdolaplarının -18 C’lik “deepfreeze”lerinde veya bağımsız “deep-freeze”lerde yapılmalıdır. Deep-freeze’ler de saklama süreleri hamsi, sardalya gibi küçük balıklar için 3 ay, 3 ile 4 adedi bir kilo gelen çipura, lüfer gibi balıklar için 5 ila 6 aydır. Beheri 1 kilodan büyük balıklar için ise 6 ile 8 aydır. -25 C’lik “deep-freeze”lerde ise bu süre yaklaşık %50 artar.

ÇÖZDÜRDÜĞÜNÜZ BALIKLARI TEKRAR DONDURMAYIN

Balıkların dondurulmadan önce temizlenmesi gerektiğini belirtmiştik. Ancak hamsi, sardalya ve gümüş gibi balıklar istisnadır. Bu balıkların temizlenmeden saklanması gerekir. Dondurduğunuz balıkları çözdüğünüz taktirde tekrar dondurmamalısınız. Bakteri üremesi açısından sakıncalıdır. Bu nedenle donduracağınız balıkları aile nüfusunuza göre iki veya üç kişilik porsiyonları içeren öğünlere bölerek dondurmak yukarıdaki problemin çözümlenmesi için tavsiye edilir.

Balığı dondurmadan önce porsiyonlara bölüp streç folyo ile ambalajlayabilirsiniz. üzerine balığın cinsini, dondurulduğu tarihi içeren bir etiket yapıştırabilirsiniz. Ambalajları önce buzdolabının 0 ile +5 C’lik bölümünde birkaç saat soğutmalı, daha sonra derin dondurucuya koymalısınız. Bu işlem esnasında derin dondurucunuzu şoklama konumuna getirmelisiniz. Balığı çözeceğiniz zaman ise, iri balıkları buzdolabının normal kısmına alıp bir gün dinlendirerek çözdürün. Haşlanmış küçük karidesleri ise hemen sıcak suya atabilirsiniz. Balıkları dondurmadan önce hafifçe tuzlamakta yarar vardır. Eti diriliğini muhafaza eder. Balıkları donmuş olarak muhafaza ederken dikkat edilecek önemli bir noktada, çözülmüş balıkları tekrar dondurmamaktır
Exit mobile version