Terleme Şekliniz Sağlığınız Hakkında Size Neler Söylüyor?

Terleme; ter bezlerinizden tuz bazlı bir sıvının salınması olarak tanımlanır.

Terleme, vücudunuzun sıcaklığını dengelemeye yardımcı olur ve “ ter bezlerinizden tuz bazlı bir sıvının salınması” olarak tanımlanır. Duygusal durumunuz, ciddi bir tıbbi durum, hatta menopoz ve hamilelik (hormonal değişikliklerden dolayı) buna neden olabilir. Apokrin bezleri sürekli ter salgılar ve ergenlik aşamasına gelindiğinde ter bezlerini daha dinamik hale getiren hormonlarda artış olur. Apokrin bezlerinden terleme genellikle ergenlik döneminde başlar ve bitmez. Bu nedenle yürüyüş yaparken kendinizi hiç terlemiyor bulursanız, bu bir sağlık sorununun işareti olabilir. Terleme şekliniz sağlığınız hakkında ne söylüyor?

Tuzlu ter

Tıpkı gözyaşı gibi, terin tuzlu olması normaldir. Bununla birlikte, gözlerinizi yakacak derecede tuzluysa, bu sodyum eksikliğiniz olabileceğinin bir işaretidir. Sağlıklı bir vücut için hidrasyon oldukça önemlidir. Beslenme şekliniz sebebiyle sodyum tüketiminiz azsa vücudunuz susuz kalıyor olabilir. Sodyum ve potasyum seviyenizi yöneten elektrolitleri artırmak tuzlu terleme sorununu çözer. Tabii böyle bir problem yaşıyorsanız yapmanız gereken ilk şey uzmana başvurmak olmalıdır.

Normalden az terleme

Herkesin vücudu farklıdır. Bazı insanlar daha çok, bazıları daha az terler. Bu son derece doğaldır. Ancak tıpkı aşırı terlemek gibi hiç terlememek de iyiye işaret değildir. Sıcak bir yaz gününde veya bisiklet sürerken zar zor terliyorsanız, bu ter bezlerinizin iyi çalışmadığı anlamına gelir. Bu, anhidroz adı verilen ciddi bir durumdur ve tüm vücudu etkileyebilir. Bu durum sıcak çarpmasına yol açabilir.

Aşırı terleme

Bazı insanlar çok az terlerken bazıları da aşırı terler. Bu durum genellikle “anormal” kabul edilmez ve dolayısıyla da fark edilmez. Aşırı terlemeye hiperhidroz denir ve soğuk havalarda bile herhangi bir sebep olmaksızın gerçekleşebilir. Ayrıca genellikle menopoz sırasında kadınlarda olur. Bazen bu durum tehlikeli olabilir. Terleme ve kilo kaybı, özellikle uyurken meydana gelen terleme veya terleme sırasında göğüste baskı hissediyorsanız, doktora başvurma zamanı gelmiştir. Endişelenmenize gerek yok çünkü doktorunuzun önereceği çeşitli testler ile teşhis konulabilir.

Kokulu ter

Ter, normalde kokulu bir sıvı değildir. Terin aslında hiçbir kokusu yoktur. Ancak cildinizdeki bakteriler ter ile karıştığında hoş olmayan bir kokuya neden olur ve bu da stresin bir sonucudur.

Farklı bezlerden gelen 2 tip ter vardır: Biri aşırı sıcakta ekrin bezlerinden gelir ve tipik olarak kokusuzdur. Diğeri ise apokrin bezlerinden gelen pek hoş olmayan kokulu terdir. Etkili bir şekilde terlediğiniz bölgeleri yıkayın ve beslenme şeklinizin, çevresel faktörlerin ve varsa kullandığınız ilaçlarının vücut kokunuzu etkilediğini unutmayın.

Exit mobile version