TÜRKİYE’DE MUTLAKA GÖRMENİZ GEREKEN YERLER

Dünyaya açılmadan önce ülkemizdeki güzellikleri keşfetmeye ne dersiniz? Tarih boyunca pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapan, coğrafi konumuyla dünyanın en önemli geçiş güzergâhlarından biri olan Anadolu toprakları, bu birikimin izlerini taşıyor. Türkiye’de görülmesi gereken birçok güzel yer bulunuyor. İşte doğudan batıya, kuzeyden güneye Türkiye’de görülmesi gereken yerler

TANRILARIN MEKÂNI NEMRUT

Adıyaman’ın Kahta ilçesinde bulunan ve içinde Kommagene Krallığı’nın antik kentini barındıran milli park içerisinde, aslan ve kartal heykellerinin arasında 7 metreye varan dev heykeller bulunuyor. Bölge, tarih meraklıları için ideal.

DOĞAYLA İÇ İÇE BİR KASABA: AMASRA

Karadeniz’in şirin kasabalarından olan Amasra, sakin bir tatil isteyenler için ideal bir mekân. Doğal güzelliklerinin yanı sıra, kalesi, müzesi ve Cenova şatosuyla tarihi bir tur da yapabilirsiniz.

AMASYA’NIN NEHİR GÜZELLERİ

Bir İç Anadolu şehrinde de sizi şaşırtacak şeyler olabilir. Şehrin merkezinden geçen Yeşilırmak’ın kenarında sıralanan ve geleneksel Osmanlı evinin bütün özelliklerini bünyesinde taşıyan Amasya evleri bu şehri görmek için iyi bir neden.

LİKYA’DA TARİH VE GİZEMİ BİRLİKTE GÖRÜN

Likya, Roma ve Bizans uygarlıklarından kalan tarihi yapıları olan Olimpos’ta hem doğal hem gizemli bir tatil geçirebilirsiniz. Çıralı’da 3 bin yıldır yanan ateşi görebilir, dünyanın en güzel kumsallarından birinde denize girebilirsiniz.

ULUABAT GÖLÜ

Bursa’ya 34 km uzaklıktaki Uluabat Gölü, yapısı itibariyle değişik türden yüz binlerce su kuşuna beslenme ve barınma olanağı sağlıyor. Su içinde yaşayan canlılar için de zengin bir yapıya sahip gölde 21 çeşit balık bulunuyor.

ŞİRİNCE: EGE’DE BİR RUM KÖYÜ

İzmir’in Efes harabeleriyle ünlü Selçuk ilçesinin 8 km. doğusunda üzüm bağları, şeftali bahçeleri ve zeytinliklerle çevrili tarihi bir Rum köyü Şirince. Burada yapılan Şirince evleri de 19. yüzyıl Anadolu mimarisini yansıtıyor.

İSTANBUL’A NEFES ALDIRAN YERLER

İstanbul’da yaşıyorsanız yakın yerlere kaçmak istersiniz. İşte; tarihi Polonezköy, iki akarsu arasında kalan şirin mekân Ağva veya İstanbul Boğazı’nın Anadolu yakası Karadeniz girişinde yer alan Anadolu Feneri önerebileceğimiz mekânlar.

OSMANLI KÖYÜ CUMALIKIZIK

Bursa’ya 2 km. uzaklıktaki Cumalıkızık, Orhangazi’nin Bursa’ya girmeden önce yaptırdığı köylerden biri. Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinin verildiği evlerden oluşan köye giderseniz, dar sokaklardan akan sular sizi karşılayacak.

HEM KAPLICASI HEM YEŞİLİ: OYLAT

Tatilde herkes farklı yerleri tercih eder. Eğer kaplıca seçeneğinden yanaysanız, İnegöl’e 27 km. uzaklıktaki Oylat Kaplıcaları’nı tercih edebilirsiniz. Orman içindeki mekân, size hem yeşilin en güzelini hem de şifalı sularını sunuyor.

GÜNEŞİN EN SON BATTIĞI YER: GÖKÇEADA

Kaleköy’de Türkiye’nin en son günbatımını yaşamak, Zeytinli’de dibek kahvesi içmek ve Hristo’nun tatlılarını yemek isterseniz Gökçeada’ya yelken açın. Rum köylerini tek tek gezin.

TORTUM ŞELALESİ

Tortum’a 35 km uzaklıktaki şelale, 48 metrelik yüksekliği ile Asya ve Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise üçüncü büyüklükteki şelalesi olarak biliniyor.

SÖRF CENNETİ ALAÇATI

Alaçatı, her milletten sörfçünün akın ettiği yerlerin başında geliyor. Hem rüzgârıyla yılın tüm zamanlarında sörf yapma imkânı tanıyor hem de doğal güzellikleri, mimarisi ve yetiştirilen doğal ürünleriyle sizi bekliyor.

KÖYCEĞİZ

Bir liman kenti olarak tarihi 4 bin yıla dayanan şehrin, tercih edebileceğiniz çok farklı özellikleri bulunuyor. Örneğin, Sultaniye köyünde termal kaplıcalara gidebilir, Yayla köyü ve Gökçeova’da safari yapabilirsiniz.

TARİHİ SİNOP CEZAEVİ

Selçuklular döneminde inşa edilen Sinop Cezaevi, 1997 yılına kadar siyasi mahkûmların gönderildiği cezaevi olarak varlığını sürdürdü. Müzeye dönüştürülen hapishanede Refik Halit Karay, Sabahattin Ali ve Necip Fazıl Kısakürek gibi isimler kalmış.

KONYA’YI GÖRMEDEN ASLA

Konya, tarihi ve kültür mirası ile tam bir açık hava müzesi. Hz. Mevlana’nın iklimini hissetmek, onu yaşamak isteyenler yolunu muhakkak bu kente düşürmeli.

UZUNGÖL

Uzungöl, dağların arasına gizlenmiş bir düş bahçesi adeta. Yeşilin bin bir tonu, rengârenk çiçekler, yayla serinliği… Yapılaşma çoğalmadan yolunuzu Uzungöl’e düşürün.

KAPADOKYA ANLATILMAZ YAŞANIR

Kapadokya’da balon turu fotoğraflarına bakıp iç geçirenlerden misiniz? Cevabınız evetse bu yaz, tatilinizin bir kısmını peribacalarını görmeye ayırın.

BİR MASAL ŞEHRİ HARRAN

Şanlıurfa’nın 45 km. güneydoğusundaki Harran, Mezopotamya ile Akdeniz’i birleştiren önemli bir durak noktası. 5 bin yıllık bir geçmişe sahip. İlk çağlardan beri önemli kültür merkezidir.

EGE’NİN BEYAZ İNCİSİ PAMUKKALE

Denizli’de bulunan ve Antik Havuz, Antik Tiyatro, Arkeoloji Müzesi’nin de yer aldığı bölgeyi, hem bir doğa harikası hem de tarihi bir mekân olarak gezebilirsiniz.

İSHAKPAŞA SARAYI

Doğubayazıt’ın 5 km. uzağında sarp kayalar üzerine kurulmuş 116 odalı İshakpaşa Sarayı, Türkistan, Selçuklu ve Osmanlı mimari özelliklerini birleştiren bir yapı olarak karşımıza çıkıyor.

ORDU’YA BOZTEPE’DEN BAKIN

Doğanın tüm güzelliklerinin cömertçe sergilendiği bir ilimiz Ordu. Karadeniz’in en temiz kumu ve en uzun sahil şeridine sahip. Yeşil ile mavinin kucaklaştığı şehri, Boztepe’den seyretmenin keyfine doyum olmaz.

MEZOPOTAMYA’NIN İNCİSİ MARDİN

Taşın insan yaşamındaki yerini, insan emeğinin taşı nasıl şekillendirdiğini görmek için dinlerin, mezheplerin harman olduğu Mardin’e yolunuzu düşürün.

VAN GÖLÜ’NDE GÜN BATIMI

Van kültürel birikimi ve doğal güzellikleri, yöresel dokusuyla Anadolu’nun motiflerini yaşatabilen bir kenttir. Türkiye’nin en büyük gölü bu ilimizdedir. Van Gölü üç de ada barındırıyor: Bu adalardan en meşhuru Akdamar.

DOĞAL SERİNLİK: AYDER YAYLASI

Ladin ve kayın ormanlarıyla kaplı yayla Çamlıhemşin ilçesine 16 km. mesafede. Ayder, zengin florasının yanı sıra kaplıcası ile de bölgenin en çok tercih edilen tatil yerlerinden biri.

ASHAB-I KEHF ZİYARETİ

Kur’an-i Kerim’in Kehf Suresi’nde geçen “Yedi uyuyanlar mağarası” her yıl ziyaretçi akınına uğruyor. Birçok Kur’an meal ve tefsirinde, Ashab-i Kehf mağarasının Tarsus’ta olduğu belirtiliyor.

DAMLATAŞ ASTIMA İYİ GELİR

Alanya için çok rahatlıkla bir mağaralar kenti diyebiliriz. Dünyaca ünlü mağarası Damlataş’tır. Mağara, büyüleyici güzelliğinin yanı sıra astım hastalarına iyi gelen havasıyla da bilinir.

CAMİ VE KİLİSE BİR ARADA: ANİ HARABELERİ

Kars’ta, farklı uygarlıkları simgeleyen eserlerin bulunduğu Ani Harabeleri, en cazip turizm merkezlerinden biridir. Farklı uygarlıklara ait cami, kilise, kervansaray ve manastırın yer aldığı mekân tam tarih severlere göre.

OSMANLI MİMARİSİ EVLERİYLE SAFRANBOLU

Karabük’e bağlı bir Karadeniz kasabası olan Safranbolu, klasik Osmanlı kent mimarisini yansıtan evleriyle tanınıyor. Türkiye’de ‘Dünya Mirası Listesi’nde yer alan 9 kültürel varlıktan biri.

Exit mobile version