Türkiye’den Nasa’ya uzanan Başarı Hikayesi: Betül Kaçar

Örnek alınacak bir başarı hikayesinin sahibi 33 yaşındaki Giresunlu Türk bilim kadını Betül Kacar, başarılarıyla gururlandırmaya devam ediyor. 20 yaşındaki Betül Kacar, projesiyle NASA’ya başvurdu ve bilim çalışması için burs alarak NASA’da çalışmaya başladı. NASA’nın burs verdiği ilk Türk bilim kadını Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi Astrobiyolog Betül Kacar, şimdi de Arizona Üniversitesi’nden profesörlük teklifi aldı. Arizona Üniversite’sindeki yeni görevini ve sevincini sosyal medya hesabından duyurdu.
“İLAÇ GİBİ GELDİ”
Kaçar, şunları yazdı: “Güzel bir haber. Kelimelere dökmekte zorlanıyorum, ama şöyle: Evrende yaşamın izlerini araştırmak için oluşturulan yeni bir NASA ekibine kabul edilmişim. Bu seneye ufak bir sağlık sorunuyla başladım, ilaç gibi geldi bu haber sabah sabah. Her şeyin başı sağlık diyerek bitireyim.”
Arizona Üniversitesi’nden profesörlük teklifi almasının nedenini açıklayan 33 yaşındaki Türk bilim kadını Astrobiyolog Betül Kacar, “Astrobiyoloji hem astronomi yani yıldızları hem de hayatı bağlayan bir alan. Aslında yeni de bir alan. NASA içerisinde bile 20-25 yıllık bir tarihçesi var, gerçekten çok yeni bir alan. Biyolog olarak yani hücre çalışarak ve moleküler çalışarak, astrobiyoloji çalışan bildiğim kadarıyla bir ben varım, bu o kadar yeni. Samanyolu galaksimizde yaklaşık 100 milyar gezegen var. Bu 100 milyar gezegenin 40 milyarı dünyamızın boyutunda ve başka yaşam formlarının var olması açısından, dünyamızın büyüklüğünün önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu 40 milyar dünya boyutundaki gezegenin, 11 milyar tanesi de belki güneş etrafında dönüyor olabilir. Dolayısıyla 11 milyar tane dünyamıza benzeyen ve bir güneşin etrafında dönüyor olan başka diğer gezegen sistemlerinin varlığından bahsediyoruz. Dolayısıyla hayatı ararken de en az 11 milyar tane gezegene bakıyoruz. Fakat bu 11 milyar gezegene bakarken, burada ne aradığımızı tam olarak bilmiyoruz. Elbette şekil renkli uzaylılar aramıyoruz. Aradığımız şeyler daha mikroskobik düzeyde gözle göremeyeceğimiz küçük bakteriler oluyor ya da örneğin atmosferde oksijen ve su var mı buna bakıyoruz. Benim Arizona Üniversitesi’ndeki profesörlüğümün ilk sebebi, gözlem yaptığımız gazların ya da diğer oksijen ve nitrojenin nasıl bir yaşam formu oluşturabilir diye bakacak olmamız. İkinci sebebi de NASA asteroidlere robot gönderiyor hatta bir tanesi birkaç ay önce gitti, yaklaşık 1 sene sonra da robot dünyaya geri gelecek. Geri geleceği yer de Arizona, bunu Arizona yönetiyor. Bu meteorlara ve asteroidlere inen robotların getirdiği, kaya ve meteor parçalarını laboratuvarımda ben analiz edeceğim. Ve burada herhangi bir canlı var mı buna bakacağız” dedi.
BETÜL KAÇAR KİMDİR?
19 yaşında Marmara Üniversitesi’nde öğrenciyken başvurduğu projeyle Amerikan Howard Hughes Tıp Enstitüsü’nde biyomoleküler kimya doktorasını tamamladı. 2012 yılında Harvard Üniversitesi’ne katılarak, Organizma ve Evrimsel Biyoloji Departmanı’nda görev aldı.
2017 yılında Arizona Üniversitesi’ne geçiş yaptı, burada da Moleküler ve Hücre Biyolojisi ve Astronomi alanında doçent olarak çalıştı. Kaçar’ın ayrıca Tokyo Teknoloji Enstitüsü Earth-Life Science Institute’ta da doçent unvanı bulunuyor.
Arizona Üniversitesi öğretim üyesi olan Kaçar, NASA’dan burs alan ilk Türkiye vatandaşı olmuştu.

Exit mobile version