Uyku Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Uykuya dalabilmek sizin için bir stres kaynağı haline geldiyse bazı şeyleri yanlış biliyor olabilirsiniz…

Uzun ve yorucu bir günün ardından hepimiz güzel bir uykunun hayalini kurarız. Ancak bu bazılarımız için bir stres kaynağına dönüşebilir. Uykuya dalamama kaygısı, acaba yeterince uyuyabilecek miyim endişesi gibi durumlar uykuyla aramızdaki ilişkiyi bozabilir ve sonuç olarak gerçekten de sağlıklı bir şekilde uyuyamamıza yol açar.

Bunların ardındaki sebep ise doğru olduğuna inandığımız bazı yanlış bilgiler olabilir. Gelin uyku kaygılarınızın önüne geçmek için uykuyla ilgili bu doğru sanılan yanlışlara birlikte göz atalım.

“Uyuyamasam Bile Yatakta Kalmalıyım”

Bu kulağa doğru bir fikir gibi gelse de aslında eğer gece uyanıyor ve tekrar uykuya dalamıyorsanız yataktan çıkmanız daha iyi olacaktır. Beyniniz yatağı uyanıklıkla bağdaştırmayacak ve siz de daha fazla yorulacaksınız. Eğer 20 dakika gibi bir sürede uyuyamadıysanız yataktan çıkmanız ve tekrar uykunuz gelinceye kadar beklemeniz öneriliyor. Bu sırada bir şeyler okumayı veya rahatlatıcı müzikler dinlemeyi düşünebilirsiniz.

“Hafta Sonu Daha Fazla Uyur, Arayı Kapatırım”

Eğer hafta içi iyi uyuyamadıysanız hafta sonu geç saatlere kadar uyumak kolay bir çözüm gibi gelebilir. Ancak bu gerçekte işleri sadece daha kötü yapacak bir karardır. Vücudumuz sabit bir uyku düzeniyle en işlevsel hale gelir, bunun anlamı da hafta sonları dahil her gün aynı saatte uyanmaktır. Bu sirkadiyen ritminizi düzenlemenin ve böylece daha fazla uyumanın en iyi yöntemidir.

“Eğer Gün İçinde Kestirirsem Akşam Uyuyamam”

Doğru zamanda ve doğru sürede kestirmeniz gece uykunuzu etkilemez. Hatta aksine rüyalar diyarına dalmanızı kolaylaştırır, çünkü aşırı yorgunken uyumak genellikle daha zordur. Öğleden sonra saat 1 ile 3 arasında, yarım saat boyunca kestirmeyi deneyerek başlayabilirsiniz.

“Her Gece 8 Saat Uykuya İhtiyacım Var”

Uyku ihtiyacı kişiden kişiye göre değişir. Çoğumuz için bir gecede 7 ila 9 saat arası uyumak idealken bazılarımıza 3-4 saat yeterli gelir, bazılarımıza ise 10-12 saat uyku gerekir. Enerji seviyelerinize dikkat ederek size ne kadar uyku gerektiğini anlayabilirsiniz. Eğer yorgun uyanıyorsanız ya da uyanık hissetmek için kafeine ihtiyaç duyuyorsanız bu vücudunuzun ihtiyacı kadar uyumuyorsunuz anlamına gelebilir.

“Uyuyamıyorsam, Daha Fazla Denemeliyim”

Uykuya dalabilme konusundaki ironi, bunu denemediğiniz zaman yapabilmenizdir. Uyuyamıyorum diye sinirinizi bozmak yerine, daha az tepkisel olmayı ve gevşemeye odaklanmayı deneyin. Bu konuda meditasyon size yardımcı olabilir çünkü yoğun düşüncelerin ve endişelerin sesini kısıp gevşemenizi sağladığından uykuya dalmayı kolaylaştırır.

“Uykuya Hazırlık Akşamdan Başlamalı”

Evet bir uyku öncesi rutini oturtmak önemli ancak iyi bir uykuya giden yol gün içinde başlamalı. Örneğin uyandığınızda kahve yerine su içmek ve 15 dakika gün ışığı almak (tercihen egzersiz yaparken) vücudunuzun uyku ritmini destekler. Az önce bahsettiğimiz gibi gün içinde meditasyon yapmak da zihinimizin tepkilerini düzenleyerek uyumamıza yardımcı olur.

Exit mobile version