Vazgeçilmez 10 Kış Meyvesi ve Faydaları

Ne mutlu ki ülkemiz, iklimi nedeniyle meyve çeşitliliği konusunda oldukça şanslı bir coğrafyada! Bu yüzden kış aylarında bol vitaminli ve besleyici gıdalara ulaşmak çok kolay oluyor. Tabii meyve yemenin de kendince kuralları var. Bütünüyle ya da suyunu sıkarak tüketebileceğin meyvelerin mevsiminde ve taze olmasına dikkat etmeli; meyveyi aç karınla tüketmelisin. Çünkü yemeğin üzerine yenen meyve midede hastalık yapan bakterileri arttırıyor. Ayrıca beslenme düzenine bağlı olarak gün içinde belli bir saatten sonra meyve tüketmemelisin ki kan şekerindeki değişim vücudunun işleyişini olumsuz etkilemesin.

Kışın meyve tüketimi

Kışın sık sık soğuk algınlığına yakalanıyorsan meyve tüketimini bir sorgulamanı öneririz. Çünkü vitamin, mineral ve antioksidanlar içeren kış meyveleri hem sağlığını korumaya hem de metabolizmana destek olurlar. Bağışıklık sistemini güçlendiren bu meyvelerden düzenli olarak tükettiğinde nezle ve gribe yakalanma riskin azalır.
Peki, düzenli tüketildiğinde daha yüksek enerji, daha sağlıklı bir cilt, daha hızlı bir metabolizma ve daha fazlasını vaat eden kış meyveleri nelerdir? Senin için 10 kış meyvesini aşağıda sıraladık:

En Faydalı 10 Kış Meyvesi

Çoğunlukla ara öğün olarak tüketilen kış meyveleri arasında başı portakal, mandalina ve elma çekiyor. Ayva, nar, kivi, greyfurt gibi meyveler de faydaları açısından diğerlerinden geri kalmıyor.

Ödem Atmaya Yardımcı: Elma

Kesinlikle C vitamini deposu! A ve E vitaminleri içeriyor ama kış meyveleri arasında potasyum zenginliği nedeniyle bedeni dinlendirici etkisiyle öne çıkıyor. Yüzde 85 oranında su bulundurması nedeniyle bir nevi doğal idrar söktürücü ve ödem atmak için de ideal. Daha pek çok faydası uzmanlarca da onaylanan elmaya mutfağında hak ettiği yeri vermelisin.

Soğuk Algınlığına Birebir: Portakal

C vitamini açısından zenginliği tartışılmaz! Turunçgiller familyasının bu lezzetli kış meyvesi, insan vücuduna sayısız yararları ile ünlü ama elbette en çok bilinen özelliği bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı koruma kalkanı olmasıdır.

Işık Hızında Bir Metabolizma İsteyenlere: Greyfurt

Kasım ayından Şubat ayının sonlarına kadar pazarlarda ve manav reyonlarında bolca bulabileceğin bu meyveyi taze olarak tüketmelisin. Greyfurtun pek çok faydası mevcut ama kış meyveleri arasında onu öne çıkaran en önemli şey, A vitamini açısından zengin olması! Bunun yanında C ve B grubu vitaminleri, potasyum, magnezyum, bakır, sodyum ve fosfor mineralleri bakımından da oldukça zengin. Bu vitamin ve mineraller sayesinde metabolizmayı hızlandırma özelliği ise paha biçilmez. Hemen ekleyelim: içerisinde bulunan yüksek miktardaki C vitamini, yaraların çabuk iyileşmesine de yardımcı oluyor.

Turuncu İksir: Mandalina

Kış meyveleri arasında B ve C vitamini bakımından en bonkör meyvelerden! Vücudun direnç kaynağı olan bu vitaminler, özellikle grip ve nezleye karşı korunmak için ideal.

Soyması Zor, Faydası Çok: Nar

Pek çok yönüyle kış meyveleri arasında dikkat çeken nar, C vitamini açısından müthiş zengin. Metabolizmayı hızlandırıcı etkiye de sahip olan meyve, potasyum açısından da zengin ve bu nedenle tansiyon düşürücü etkisi ile ünlü. Vitamin, mineral, antioksidan ve enzimler bakımından zengin olan nar hastalıklarla mücadelede önemli bir rol oynuyor. Karın çevresindeki yağları da azaltmada etkili olduğuna dair araştırmalar da söz konusu!

 

Sindirime Yardımcı: Ayva

Mayhoş tadıyla bilinen meyvenin içeriğinde, A, B1, B2, C vitaminleri mevcut. Kış meyveleri arasında öne çıkan özelliği ise ishale iyi gelmesi. Lif oranı da oldukça yüksek olan ayva, aynı zamanda sindirim sistemine yardımcı ve iyi bir idrar söktürücüdür. Ayvanın aynı zamanda ağız kokusuna da iyi geldiğini biliyor musun?

Kış Meyveleri Arasında C Vitamini Zengini: Kivi

A vitamini bakımından zengin olan kivi, özellikle C vitamini konusunda tüm kış meyvelerine fark atıyor. Bir kivideki C vitamini miktarı 2 portakaldaki, 3 mandalinadaki C vitaminine eşdeğer. Müthiş faydalı bu meyve, içerisindeki C vitamini nedeniyle, açık yaraların ve yanıkların iyileşmesinde etkili! Görme bozuklukları, üreme fonksiyonları ve kemik gelişimine de faydalı.

Toksinleri Kolayca Atın Diye: Muşmula

Töngel olarak da bilinen ve özellikle kırsal bölgelerde daha çok tüketilen muşmula C vitamini bakımından dikkat çekiyor. Sindirim sistemi, sinir sistemi ve böbreklere faydalı olmasıyla kış meyveleri arasında öne çıkan muşmula çay olarak da tüketilebiliyor. Bağırsak enfeksiyonlarını önlüyor. Vücuttaki toksinleri atmaya yardımcı olan muşmula kan dolaşımını da hızlandırarak metabolizmanın da hızlı çalışmasını sağlıyor.

Kışın Olmazsa Olmazı: Kestane

Kış meyvesi kestane yüksek ateşi düşürüyor ve sakinleştirici özelliğiyle stres ve depresyon gibi sorunlarla mücadelede etkin rol üstleniyor. Hücrelerin erken yaşlanmasına engel olan meyve, vücudu toksinlerden de arındırıyor! Lezzetine lafımız yok ama 2-3 adet kestanenin 1 dilim ekmek kadar karbonhidrat içerdiğini unutmadan yemek lazım.

Aman Tansiyonlar Yükselmesin: Kumkuat

Turunçgil ailesinin bu küçük üyesi kumkuat, özellikle tansiyon düşürücü özelliğiyle biliniyor. Ayrıca kolesterolü dengelemek için de birebir olan meyve, içinde barındırdığı kalsiyum ile diş ve kemik sağlığına da katkı sağlıyor.

Exit mobile version