Verimliliğin Temel Formülü Listeler

Yapılacaklar listelerimize bağlı kalmak hem daha planlı olmamızı sağlıyor hem de zihin sağlığımızı iyileştiriyor.

Gün içinde yapmanız gereken işleri nasıl aklınızda tutuyorsunuz? Yapışkan notlarla mı, ajandanıza ya da defterinize yazarak mı yoksa bir mobil uygulama kullanarak mı? İşlerinizi planlamak için tercih ettiğiniz yöntem bunlardan hangisi olursa olsun, nörologlar yapılacak işler listesi tutmanın beyin sağlığı açısından çok önemli olduğunun altını çiziyor.

Bir yapılacaklar listesi tutmak sadece hatırlatma amacıyla işimize yaramıyor. Aynı zamanda tüm görevlerinizi birbirinden ayırmış oluyorsunuz ki, bu da işlere başlayıp bitirmeniz ve onları hem listenizden hem de zihninizden çıkarmanız demek oluyor. Bir iş bitmeden araya başka bir işi sokmamız, yani ‘multitasking’ denen kavram, zihnimiz için sağlıklı değil. Dahası, uzmanlara göre bu yöntem birden fazla işi hakkını vermeden yapmak anlamına geliyor. Birden fazla işi aynı anda yaptığımızda dikkat seviyemizden taviz vermiş oluyor ve bilişsel olarak zayıflıyoruz.

Araştırmalar, bir görevi tamamlamadan onunla ilgisiz başka bir görevi yapmaya çalıştığımızda, davetsiz düşüncelerin beynimize doluştuğunu ortaya çıkardı. Bir grup katılımcı, onlara verilen bir aktiviteyi tamamlamadan bambaşka bir göreve geçtiklerinde performansları çok düştü. Yani bir görevi yarım bırakmak bir sonraki görevi nasıl yaptığımızı da olumsuz etkiliyor.

İşte bir görevi baştan sona tamamlamamız için bizi motive eden de bu hazırladığımız yapılacaklar listesi oluyor. Ancak bu listelerin zihin sağlığımıza yaptığı tek katkı bu değil. Belki bir dakika bile sürmeyen, ufacık bir işi bile listeden çizdiğimizde, beynimiz bizi dopamin salgılayarak ödüllendiriyor. Listedeki maddelerin yanına eklediğimiz her yapıldı işareti bize memnuniyet hissi olarak geri dönüyor.

Bazı araştırmalar dopamin salgılamamız ile dikkat aralığımızın uzunluğu arasında da bir ilişki olduğunu ortaya koyuyor; yapılacaklar listesine bağlı kalmamız sadece odaklanmanızı sağlamıyor, listede işaretlediğiniz her bir görevin bilişsel faydalarını da deneyimliyorsunuz.

Exit mobile version