Yaşam tarzınızda bazı düzenlemeler yaparak cilt yaşlanmasını geciktirmek mümkün.
Her yaşın kendine göre ayrı bir güzelliği vardır. Ancak eğri oturup doğru konuşmakta fayda var. Kimse olduğundan daha erken yaşlanmayı ve yaşından büyük görünmeyi istemez. Herkes cildinin daha parlak, yüzünün daha genç görünmesini ister. Fakat bazı kötü alışkanlıklar, farkında olmasanız da yaşlanmayı hızlandırabilir. Elbette kimse sonsuza kadar genç kalamaz. Yine de yaşlanma belirtilerini ertelemek sizin elinizde. Birçok insan kötü alışkanlıklara sahip olsa da düzenli olarak kötü seçimler yapmak uzun vadede yıkıcı sonuçlar doğurabilir. Gelin yaşlanmayı hızlandıran kötü alışkanlıklar nelerdir birlikte inceleyelim.
1. Alkol tüketmek
Alkol tüketmek, vücudun susuz kalmasına neden olur. Bu ise cildin nemini kaybetmesine neden olarak kırışıklık gibi belirtilerin daha hızlı ortaya çıkmasıyla sonuçlanır. Öte yandan fazla alkol tüketmek karaciğerinize zarar vererek vücudun enzim ve protein üretmesini engeller.
2. Pipet kullanmak
Doktor Debra Jailman, ara sıra pipet kullanmanın önemli olmadığını, fakat düzenli olarak pipet kullanmanın ağız çevresinde kırışıklıklara neden olabileceğini söylüyor. Benzer şekilde sigara tüketirken de aynı ağız hareketi yapıldığı için, çok fazla sigara tüketen kişilerin ağız çevresi daha hızlı kırışmaya başlar.
3. Çok fazla ekrana bakmak
Plastik cerrah Alexis Parcells; telefon, tablet ya da bilgisayara uzun süre bakmanın özellikle boyun çevresinde doğal olmayan kırışıklıklara neden olduğunu söylüyor. Ek olarak bu cihazlara bakarken insanlar kaşlarını çatma eğiliminde oluyorlar. Bu da göz çevresi ve alın bölgesinde zamanla kırışıklık oluşmasına neden oluyor. Eğer teknolojik cihazlarla çok fazla haşır neşir oluyorsanız, cihazları göz hizasında tutmaya özen gösterin.
4. Güneş kremi kullanmamak
Güneşin zararlı ışınlarından korunmamız gerektiğini bilmeyenimiz yoktur. Güneşin cilt lekelerine ve kırışıklıklara neden olduğunu bilsek de çoğu zaman güneş kremi kullanmayı ihmal ederiz. Güneş kremi kullanmamak orta ve uzun vadede ciltte koyu lekelenmelerin ortaya çıkmasıyla sonuçlanır. Ek olarak güneş ışınları, ciltteki kolajenin azalmasına ve hücre yıkımına neden olabilir. Uzmanlar sadece yaz aylarında değil kış aylarında da güneş kremi kullanmanın önemine dikkat çekiyor.
5. Yüzü yanlış yıkamak
Cilt bakım rutininin en önemli aşamalarından biri yüzü her gün yıkamaktır. Ancak yüzün sıcak suyla yıkanmaması gerekiyor. Sıcak su cildinizin kurumasına ve erken kırışıklıkların ortaya çıkmasına neden olabilir.
6. Hareketsiz kalmak
Koronavirüs pandemisi sırasında çoğumuz hareketsiz yaşam tarzına alıştık. Ancak hareketsiz yaşam tarzı, genel sağlığı olumsuz yönde etkileyen en önemli unsurlardan biri. Hareketsiz yaşam sadece kalp krizi, diyabet ve depresyon gibi hastalıkların riskini artırmakla kalmaz. Aynı zamanda hücrelerin daha hızlı yaşlanmasına neden olur. Genel ve cilt sağlığınız için haftada en az 3 ya da 4 gün egzersiz yapmayı ihmal etmeyin.
7. Az su tüketmek
Çoğu insan susama ihtiyacı duymadan su içmez. Fakat organların ve cildin sağlığı için günde en az 8 bardak su tüketilmelidir. Vücut susuz kaldığında cildiniz kurumaya ve çatlamaya başlar. Öte yandan nemini kaybetmiş cilt, daha hızlı kırışma eğilimindedir. Araştırmalar yaş aldıkça daha fazla su tüketmeye ihtiyaç olduğunu gösteriyor.