Yemyeşil Meditasyon

İster bahçede, ister balkonda, ister evde… Bir bitkiye bakıp onun büyüdüğünü izlemek meditasyon yapmakla benzer bir etkiye sahip.

Karantina günlerinde bir hobiye sahip olmanın önemini çok daha iyi anladık. Vakit ayırıp emek vererek ortaya bir şey çıkarmak veya kendimizi bir konuda geliştirmek sadece zamanımızı iyi değerlendirmemizi değil, kendimizi çok daha pozitif hissetmemizi de sağlıyor. Belki mevsimin bahar olmasından, belki de doğanın gücünü ve değerini artık daha iyi fark etmemizden dolayı da karantina döneminde edinilen hobilerin başında bahçe ve bitki bakımı geliyor.

Kimimiz evde minik saksılarda sebze ve meyve yetiştirmeyi deniyor, kimimiz balkonunu rengarenk çiçeklerle donatıyor, kimimiz ise kendimizi bahçemizi yeniden düzenlemeye adıyoruz. Bitkilere verdiğimiz emekle onların filizlendiğimi, biraz büyüdüğünü veya çiçek açtığını görmek ise bizi heyecanlandırıp mutlu ediyor.

Uzmanlar da aslında tam bunu söylüyor; toprak ve bitkiyle uğraşmak bir tür meditasyon. Meditasyon dendiğinde aklımıza genellikle belli bir süre boyunca sessizce oturup düşüncelerimizi serbest bırakıp nefesimize odaklanmak gibi bir aktivite gelse de aslında yaşamımıza meditatif etkiler katmanın farklı yolları da var ve bahçe, bitki işleriyle uğraşmak da bunlardan biri.

Meditasyonun temel amacı geçmişteki üzüntülerimizden ve gelecek hakkındaki kaygılarımızdan kurtulmak. Bitkilerle uğraşırken de aslında tam olarak bunu yapıyoruz; düşüncelerimize değil o anda yaptığımız işe yani ana odaklanıyoruz. Ayrıca bahçıvanlık korona günleri gibi durgun ve stresli zamanlarda daha da tatmin edici bir hobi, çünkü bu bize bir fark yaratabildiğimizi hissettiriyor.

Örneğin bir tohum ekmek ve onun toprakta gelişmesini izlemek bize pozitif bir şey yaptığımızı, değişim yarattığımızı hissettiriyor ve böylece dopamin ile serotonin seviyelerimiz artıyor; yani kendimizi gerçekten, fiziksel olarak daha iyi bir ruh haline sokmuş oluyoruz.

Bahçıvanlık işlerinizi büyük bir proje olarak düşünmenize de gerek yok, eğer bakımının altından kalkamayacağınızı hissettiğiniz kadar fazla bitkiyle ilgilenmeye çalışırsanız bu stresinizi azaltmak yerine artırabilir…

Küçük bir saksıda minik bir sukulent yetiştirmek bile tatmin edici bir hobi olabilir. Üstelik bu çocuğunuzla birlikte yapmak için de harika bir aktivite, böylece onun da bitkiler ve doğa ile daha yakından etkileşime geçmesini sağlayabilirsiniz.

Kısacası ister iç mekanda ister dışarıda olsun, bitki bakımıyla uğraşmak bize bir başka varlıkla ilgilenir, onunla bağ kurar ve ona özen gösterirken aslında bir yandan da kendimizle ilgilenme şansını tanıyan harika bir uğraş. Siz de bahçıvanlık yeteneklerinize bir şans vermeye ne dersiniz?

Exit mobile version