Yorgunluğun fiziksel mi psikolojik mi?

Kendinizi iyi hissetmiyorsanız, gücünüzün bittiğini düşünüyorsanız yalnız olmadığınızı söylememizde yarar var. Her beş kişiden biri kendini yorgun hissediyor. “Biraz dinlenmeye ihtiyacım var.” Sık söylediğimiz ve duyduğumuz bir cümle. Peki yorgunluğun esas sebebi ne? Psikolojik yorgunluğu tespit etmenin 8 yolunu araştırdık.

Bizim büyük yorgunluğumuz

Omuzlar düşük, uyku hali geçmiyor, kolumuzu kaldırsak enerjimiz bitiyor… Bu normal mi? Her gün yeteri kadar (mesela 8 saat) uyusak bile aslında yetmiyor. Vücudumuz ağır, zihnimiz yorgun… Peki ama, bu yorgunluk, uyumayla geçmeyecek ruhsal bir yorgunluk olabilir mi?

Yorgunluğunuzun bedensel olmadığını, aslında psikolojik (ya da ruhsal) bir yorgunluk olduğunu anlamanızı sağlayacak 8 ipucu var.

1. Gece boyu dinlenmenin yetmemesi

Yeteri kadar uyumanıza rağmen yataktan kalkmakta zorlanmanız, ruhsal yorgunluğun öncül işaretlerinden biri.

Fiziksel olarak iyileşebilirsiniz ancak zihninizi uykuyla rahatlatmanız pek mümkün değil.

2. Gerçeklikten kaçmak

Gerçek hayatınızdan kaçıp farklı bir hayata sığınma ve hayal kurma isteği de yorgunluğun psikolojik olduğuna dair işaretlerden biri.

Geçmişi düşünüp gelecekle ilgili kaygılanıyorsanız, şu andan rahatsız oluyor ve dikkatinizi farklı yerlere çekmeye çalışıyorsanız burada bir sıkıntı olduğu çok açık.

3. “Dünün aynısı” hissi

Her günün birbirine benzediğini, hiçbir farkın olmadığını hissediyor olabilirsiniz.

Bir şeyler yapmaya dair isteğiniz de azalmış olabilir.

4. Ani ruh hali değişiklikleri

Tatminsizlik, mutsuzluk gibi hisler duygularınıza doğrudan etki eder. Ne sıklıkta bir anda sinirleniyor, küçücük bir konuşmadan alınıyor, birden gülmeye ya da ağlamaya başlıyorsunuz? Bunun gibi ruh hali değişiklikleri düzenli hale gelmeye başladıysa, ruhsal yorgunluk yaşıyor olabilirsiniz.

5. “İyiyim tabii!” hali

Sürekli insanlara ‘iyi olduğunuzu’ ya da ‘iyi hissettiğinizi’ kanıtlamaya çalışıyorsanız ve bunun problemleri çözmede iyi bir yöntem olduğuna inanıyorsanız sıkıntı büyüktür.

İyisiniz tabii, ancak iyi olduğunuza çevrenizi inandırmaya çalışarak değil.

6. “Bir yalnızlık şarkısı” hali

Êğer öfkenizi, kızgınlığınızı, sinirinizi etrafınızdaki kişilere yansıtırsanız, ilişkileriniz zedelenmeye başlar. Üstelik ‘iyiyim tabii!’ diyerek dolaşırsanız, kimse gerçekten ne hissettiğinizi bilmez. Tüm bunlar sonucunda da kimsenin sizi anlamadığını düşünerek yorgun hissetmeye, yalnızlığa gömülmeye başlarsınız. İyisiniz tabii, ama böyle değil.

7. Saklanma ihtiyacı

Çevrenizdeki insanlardan saklanmaya, kaçmaya çalışıyorsanız psikolojik yorgunluk hissettiğinizi söylememek çok. Evet, “ne yana baksanız aynı yüzler, ne yeni ne de yenileri” ama bu kadar da değil. Bu istek, kendinizi eve kilitleyip herkesten saklanmayı başaramadığınız sürece gerçekleşmesi zor olduğu için ruhsal problemlere yol açar.

9. “Olmaz öyle” düşünceleri

Sürekli negatif düşünceleri ve duyguları görüyorsanız, artık yorgunluğunuzun bedensel olmadığını kabul etmelisiniz. Küçük şeylerden mutlu olmayı, eğlenceli olaylara gülmeyi, mutlu anlar yaratmayı başardığınız zamanları hatırlıyor musunuz? Ne kadar uzakta onlar? Dün kadar yakın değilse, bir problem olduğunu kabul etmelisiniz.

İyi de ne yapmalı?

Tamam, diyelim ruhsal yorgunluk yaşıyorsunuz ve yukarıdaki 8 madde de size uyuyor, o zaman ne yapacaksınız?

1. Bir terapistten yardım almalısınız.
2. Zarar veren, sizi bunaltan ikili ilişkileri ivedilikle bitirin.
3. Sizi rahatsız eden, üzen, sıkan, mutsuzluğa iten şeyleri sevdiklerinizle paylaşın. Ancak bu şekilde mutlu olacaksınız.
4. Tek başınıza ya da sevdiklerinizle tatile çıkın. Tebdili mekânların ferahlığına inanın.
5. Sevdiğiniz anılara odaklanın, iyi ve sizi mutlu eden olayları düşünün. Mutluluğu keşfetmek için bazen sadece biraz yakından bakmanız gerek.
6. Sahip olduklarınızla mutlu olun. Küçücük şeyler bile çok önemlidir.

Exit mobile version