Yürürken sıklıkla yaptığımız 9 büyük hata

Yürürken yaptığınız hataların sağlığınızı önemli ölçüde etkileyebileceğini biliyor muydunuz? İşte birçoğumuzun yürürken yaptığı 9 kritik hata…

Konu yürümek olduğunda hepimizin farklı alışkanlıkları var! Kimimiz günde birkaç yüz adım atarken kimilerimiz ise 10 bin adım hedefini tamamlamaya çalışıyor. Yürümek, sağlıklı bir yaşamın anahtarı olarak kabul ediliyor. Tabii doğru bir şekilde yapıldığı takdirde! Yürürken sık sık yaptığımız, sağlığımıza zarar veren hataları sizin için araştırdık ve yazdık. İşte sağlıklı bir yaşam için bir an önce bırakmanız gereken 9 hata…

1. Öne ya da geriye doğru eğilmek

Yürürken ideal bir duruşu sürdürmek sandığımızdan çok daha önemlidir. Öne veya arkaya eğilmek, kalçanızı zorlayacağı için uzun vadede kalça ve sırt ağrılarına yol açabilir. Uzmanlar, çeneniz yere paralele olacak şekilde omuzlarınızı gevşeterek yürümenizi öneriyor. Bu sayede vücudunuzu doğru bir şekilde hizalayabilir, kalçanıza ve sırtınızın alt kısmına fazladan ağırlık binmesini engelleyebilirsiniz.

2. Parmak uçlarınızda yürümek

Bir adım attıktan sonra ayağımızı kaldırmadan önce topuktan uca doğru yuvarlamamız gerekir. Eğer bu hareketi doğru bir şekilde yapamıyor ve parmak uçlarınızda yürüyorsanız size bazı kötü haberlerimiz var! Ayağınızı zemine doğru bir şekilde basmamak, çok şiddetli eklem ağrılarına neden olabilir.

3. Kendinizi öne iterken ön ayağınızı kullanmak

Yürürken kaslarınızı doğru bir şekilde çalıştırdığınıza emin olmanız gerekir. Adım atarken kendinizi ön bacağınızla itmek, leğen kemiğinize baskı uygulayacağı için sağlıksızdır. Sırtınızı eğmek ve leğen kemiğinize baskı uygulamak, uzun vadede ağrılara ve sakatlanmalara yol açabilir. Bunun yerine kalçanızı kullanarak arka ayağınızı itmeniz gerekir. Bu sayede bacaklarınızı zorlamadan kendinizi ileriye itebilirsiniz.

4. Karnınızdan destek almamak

Hemen hemen hepimizin unuttuğu bir detayla devam edelim! Yürürken karın kaslarınızı sıkmak, bel ağrılarını önler ve duruşunuzu düzeltir. Eğer yürürken karın kaslarınızdan destek almassanız uzun vadede duruşunuzun bozulduğunu fark edebilirsiniz.

5. Omuzlarınızı yukarıda tutmak

Gergin ve yüksek omuzlar, kaslar kilitlendiği için boyun ve sırt ağrılarına yol açar. Bundan kaçınmak için omuzlarınızı gevşetmeyi ve hafifçe geriye çekmeyi denemelisiniz. Omuzlarınızı zorlamayın ya da göğsünüzü ve kalçanızı dışarı doğru itemeyin, tüm bunların kas ağrılarına yol açabileceğini unutmayın!

6. Kollarınızı kullanmamak

Yürürken kollarınızı kullanmak sandığınızdan çok daha önemlidir! Eğer kollarınızın sallanmasına izin vermeden yanınızda tutarsanız, dolaşımla ilgili ciddi sorunlar yaşayabilirsiniz. Ek olarak bu davranışınız, doku sağlığınızı da etkileyebilir. Örneğin sıcak havalarda ellerinizin kızardığını ve şiştiğini fark edebilirsiniz. Bu durumun önüne geçmek için yürüşünüze uygun bir ritimle kollarınızın hafifçe sallanmasına izin verebilirsiniz.

7. Yanlış ayakkabılar tercih etmek

Çok sert, çok ağır ya da tam oturmayan ayakkabılar, sağlığınızı etkileyebilir. Ayakkabılar, her adım attığımızda şoku emer ve yastık görevi görür. Çok eski ayakkabılar kullanmak, astar eskiyeceği için emilimi büyük ölçüde azaltır. Ek olarak çok sert ayakkabılar da ayağınızı sağlıklı bir şekilde yuvarlamanızı engelleyeceği için kaslarınızı zorlayabilir.

8. Büyük adımlar atmak

Gereğinden büyük adımlar atmak, ağırlığınızın büyük bir kısmını bacaklarınıza vermenize neden olur. Tahmin edebileceğiniz üzere tüm bu basınç, diz hasarına ve kas ağrılarına neden olabilir. Uzmanlar, küçük ve sık adımlar atmanızı öneriyorlar.

9. Köpeğinizin sizden çok önde yürümesine izin vermek

Eğer köpeğiniz sizden çok daha önce yürüyorsa bu durum, sakatlanma ihtimalinizi arttırıyor. Özellikle yaşınız ilerledikçe bu konuda daha dikkatli olmanız gerekiyor. Köpeğinizin sizi çekerek omuzlarınıza, bileklerinize ve dirseklerinize baskı uygulamasına izin vermeyin. Bunun yerine köpeğinizi yanınızda gezdirmeye özen gösterin.

Exit mobile version