Bağırdığınızda Fiziksel Semptomları Nasıl Kontrol Edebilirsiniz?

Bağırmanın vücuttaki etkilerini öğrenince siz de çok şaşıracaksınız!

Sıkıldığımızda, haksızlığa uğradığımızda, anlaşılmadığımız zamanlarda, utandığımızda ya da kendimizi ifade edemediğimizde öfkelenmeye başlarız. Öfke, tıpkı diğer ruh halleri gibi hayatta kalmamız için gerekli bir duygudur. Ancak stres seviyemiz arttığında öfkemiz genelde kontrolden çıkar ve bağırmaya başlarız. Her ne kadar farkında olmasak da bağırmanın birçok fiziksel semptomu vardır. Bu listemizde konuyla ilgili bir araştırma yaptık. Bağırdığınızda vücudunuza ne olur? Ortaya çıkan semptomlar nasıl kontrol edilir? Gelin bu soruların yanıtlarını birlikte arayalım.

1. Kalp atış hızı ve kan basıncı yükselebilir

Sesinizi her yükselttiğinizde ya da hararetli bir tartışmaya girdiğinizde, kalp atışlarınızın hızlandığını fark etmişsinizdir. Kalp atış hızı yükseldiğinde kan basıncı da yükselir. Bu da yanaklarınızın kızarmasına ve damarlarınızın belirginleşmesine neden olur.

2. Bağışıklık sistemi etkilenebilir

Araştırmalar, geçmiş zamanlardaki hararetli bir tartışmayı hatırlamanın bile bağışıklık savunmasını 6 saat boyunca düşürdüğünü gösteriyor. Özellikle çok kolay sinirlenen insanlar, bağışıklık sistemlerinin zayıflamasına paralel olarak daha fazla hastalandıklarını fark edebilirler.

3. Aşırı öfke, çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir

Öfkelendiğimizde stres hormonları beyne ve vücuda hücum ederek metabolizmayı etkilemeye başlar. Bu nedenle öfke sorunları olan kişilerde baş ağrısı, anksiyete, uykusuzluk ve hatta sindirim sorunları görülme riski artar. Egzama gibi cilt sağlığı sorunları da öfkeli olduğumuz zamanlarda ortaya çıkabilir.

4. Hafıza etkilenebilir

İnsanların hafızalarını etkileyen şeyin genellikle hastalıklar ya da kafa travması olduğunu zannederiz. Ancak fazla stres ve öfke de hafızayı olumsuz yönde etkileyebilir. Karşınızdaki kişiyle hararetli bir tartışmaya girdiğinizde ağzınızdan çıkan sözleri sonradan hatırlamadığınız oldu mu? Eğer böyle bir şey yaşadıysanız son derece normal olduğunu belirtelim. Tartışma bittikten sonra çoğu zaman söylediğiniz şeyleri yanlış hatırlayabilir ya da bazılarını tamamen unutmuş olabilirsiniz.

5. Kronik ağrıya neden olabilir

Bağırmak sadece öfkelenenler için değil karşılarındaki insanlar için de kötüdür. Özellikle küçük çocuklara bağırmak onlara çeşitli şekillerde zarar verebilir. Davranış sorunları gelişebilir ya da beyin gelişimleri değişebilir. Öte yandan bazı araştırmalar sürekli bağırmanın ve buna maruz kalmanın kronik ağrılara neden olabileceğini ortaya koyuyor. Özellikle strese bağlı olarak sırt, baş ve boyun ağrıları görülebiliyor.

Nasıl kontrol edebilirsiniz?

Çoğu zaman, bir tartışma sırasında haklı olduğumuzu düşündüğümüz için bağırırız. Ancak insanlar karşısındaki kişinin iddialarını değersizleştirerek tartışmaları kazanır. Bu nedenle bağırdıktan sonra tartışmadan haklı çıkacağınızı düşünmeyin. Öfkenizi kontrol edebilmek için konuşmadan önce düşünün. Sonradan pişman olacağınız bir şeyin ağzınızdan çıkmasını istemezsiniz. Sakinleştikten sonra karşınızdaki kişiye hayal kırıklığına uğradığınızı söyleyin. Olası çözümler bulmak için kendinize biraz zaman ayırın. Olaylara mizahi bir gözle bakmaya çalışın. Çünkü mizah, stresli durumlarda öfkenizi yatıştırmayı kolaylaştıracaktır. Son olarak gevşeme tekniklerini uygulayabilirsiniz. Nefes egzersizi yapabilir, sakinleştirici bir müzik dinleyebilir ya da açık havada kısa bir yürüyüşe çıkabilirsiniz.

Exit mobile version