Başarısızlıklardan Çıkarmanız Gereken 12 Ders

Başarısızlıklar, aslında başarıya giden yolda bir basamak görevi görürler. İşte başarısızlıklardan çıkarmanız gereken 12 ders…

Birçok insan, başarısızlığı yolun sonu olarak düşünür. Oysa bakış açınızı değiştirdiğinizde tüm hatalar, başarıya giden yolda bir basamağa dönüşebilir! Önemli olan pes etmemek ve hatalarınızdan ders çıkararak yeniden denemek! Birçoğumuz yeni şeyler denemeyi sevsek de başarısız olduğumuzda hemen vazgeçiyoruz. Açık konuşmak gerekirse kimse ilk seferinde başarılı olamaz! Sizler için başarısızlıklardan çıkarmamız gereken dersleri yazdık. İşte başarıya giden yolda kulağınıza küpe yapmanız gereken 12 ders…

1. Farklı yaklaşımlar deneyin

Başarısız olduğumuzda iki seçenekle karşı karşıya kalırız: çekip gitmek ya da tekrar denemek. Hali hazırda bir yöntemi elediyseniz diğer yöntemlere de bir şans vermelisiniz.

2. Alçak gönüllü olmayı öğrenin

Başarısızlık, bizlere yenilmez olmadığımızı hatırlatır. Dolayısıyla alçak gönüllü olmayı da öğretir.

3. Önceliklerinizi belirleyin

Başarısız olduğumuzda hedeflerimizi tekrar gözden geçirmemiz gerekir. Dolayısıyla önceliklerinizi yeniden belirlemek, başarısızlıktan çıkaracağınız en önemli derslerden biridir.

4. Değerlerinizi yeniden tanımlayın

Başarısızlık, değerlerimizi yeniden tanımlamamıza da yardımcı olur. Yolun başında yalnızca bir hedefimiz olsa da ilerledikçe yeni değerler ve hedefler belirleyebiliriz.

5. Sınırlarınızı çizin

Başarısızlığın bize öğrettiği en önemli şeylerden biri de sınırlardır. Sınırlarımızı anlamadan başarıyı yakalamak mümkün değildir.

6. Merhamet gösterin!

Kimi zaman egomuza yenik düşebiliriz. Böyle anlarda şefkatli bir tutum sergilemek de zorlaşır. Başarısızlık ise hem kendimize hem de başkalarına şefkatle yaklaşmayı öğretir.

7. Duygularınızı kontrol edin

Başarısız olduğumuzda duygularımızın bizi alt etmesine izin veririz. Oysaki bu durum başarısızlığımızı pekiştirir. Duygularımızı ve tepkilerimizi kontrol etmeyi öğrendiğimizde duygusal zekamızı da geliştiririz.

8. Başarısızlık, yolun sonu demek değildir

Başarısızlık, yolun sonunda olduğunuz anlamına gelmez. Aksine yeni bir başlangıç yapmanız gerektiğinin bir işaretidir. Kendinize fırsat verin!

9. Kararlı olun

Kararsızlık, başarısızlığı pekiştiren şeylerden biridir. Hedeflerinizi belirledikten sonra başarıya ulaşabilmek için kararlı olmanız gerekir.

10. Birçok farklı “doğru” yol olabileceğini hatırlayın

Hedefe ulaşmanın tek bir yolu yoktur. Zira bir hedefe pek çok farklı yoldan ulaşabilirsiniz. Önemli olan kendinize en uygun yolu bulabilmek!

11. Güçlü ve zayıf yönlerinizi belirleyin

Başarısız olmak bizlere güçlü ve zayıf yönlerimizi gösterir. Bir hedefe ulaşmaya çalışırken bu yönlerimizi bilmek, sandığımızdan çok daha önemlidir.

12. Esnek kararlar vermeyi öğrenin

Bir yolculuğa başladığınızda aklınızda yalnızca varış noktanız olur. Bu da yol esnasında alacağınız kararların esnekliğini etkiler. Kimi zaman başarıya ulaşabilmek için planladığımızdan daha esnek olmamız gerekir.

Exit mobile version