Duygusal yükünüzden arınmak için tavsiyeler

Yaşanan travmalar ve stresli olayların bize geri dönüşü ağır olabilir. Yaşananları geride bırakmak ve yolumuza devam edebilmek için duygusal yükümüzü indirmek ve duygularımızı serbest bırakmamız gerekiyor. Size yardımcı olacak bazı tavsiyeleri yazımızda derledik…

Emotional baggage terimi Türkçe’de duygusal bagaj veya yük olarak çevirilebilir. Bu terim, hayatta karşımıza çıkan çeşitli travmaları ve olumsuz deneyimleri sırtımızda taşıma hissini tanımlamak için kullanıyor. Bu duygusal travmaların birikmesi sonucunda dayanılmaz bir ağırlık hissedebiliriz. Bu durum zaman zaman hayat kalitesini etkileyebilir. Özgüven eksikliğinden strese ve hatta fiziksel sağlığınıza kadar sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Size yardımcı olacak çeşitli tavsiyeleri bir araya getirdik. Şimdi hafifleme ve rahatlama zamanı!

Duygular ve travmalar zamanla kaybolabilir mi?

Hemen hemen herkes hayatının bir noktasında travma yaşar. Altı kıtada yaklaşık 69.000 yetişkin arasında 2015 yılında yapılan bir ankete göre, yanıt verenlerin yüzde 70’inden fazlası travmatik bir olaya maruz kaldığını bildirirken, yüzde 30,5’i dört veya daha fazla travma yaşadığını belirtti. Ayrılık, sevilen birinin kaybı, aldatılma, işten çıkarılmak gibi birçok olay travmaya sebep olabiliyor. Psikologlar bir travma yaşandığında beynimizin bu anı resimlerle veya seslerle kodladığını öne sürüyor. Günlük hayatınızı yaşarken bazı sesler, resimler veya duyular sizi travmayı yaşadığınız ana geri getirebilir. Bu da olayı kafanızda tekrar etmenize yol açıyor. Bu nedenle travmalar kaybolmuyor ve beynin doğal iyileşme sürecini kesintiye uğratıyor.

Travmatik duygular vücudumuzda nerede saklanıyor?

Stresli olduğunuz bir zaman göğsünüzde bir sıkışma hissettiğiniz oldu mu ya da duygusal olarak yorucu bir günün ardından kaslarınızı gevşetmek iyi mi geldi? Herkesin travmatik duygularını sakladığı yer aynı olmayabilir. Finlandiya’da biyomedikal mühendislerinden oluşan bir ekip tarafından yürütülen 2013 tarihli bir çalışma, duyguların vücutta nerede hissedildiğini anlamamıza yardımcı oluyor. Yaklaşık 700 bireyden çeşitli uyaranlara bağlı olarak artan veya azalan tepkiler hissettikleri bölgeleri renklendirmelerini isteyerek, bedensel tepkilerin duygulara karşı haritasını çıkardılar. Farklı duyguların, genel olarak tüm katılımcılar için aynı olan farklı bedensel duyumlarla ilişkili olduğunu bulundu. Örneğin, öfke, korku ve kaygı, göğüste ve vücudun üst kısmında daha çok hissedildi. Bu nedenle “omzumda büyük bir yük var” gibi söylemlerin nereden geldiği anlaşılabiliyor. Bu duygular, vücutta hızlı bir tepki oluşturmak için sinir sistemi ile bağlantılı çalışıyor. Bu yüzden gergin veya stresli olduğunuzda kalbinizin attığını veya kaslarınızın gerildiğini hissedebilirsiniz.

Duygusal yükten nasıl kurtuluruz?

Duyguları bedeninizde bastırmak ve saklamak yerine serbest bırakmanız gerekiyor. Çok sinirliyken bir anda ağlamak istediğinizi hiç fark ettiniz mi? Ağlamak, çığlık atmak, gülmek gibi çeşitli duygusal boşalımlar duyguları serbest bırakmamızı sağlıyor. Geçmişten beri kan kusup kızılcık şerbeti içmenin doğru olduğu söylenmiş olsa da bu bilinç altımızda bastırılmış duyguları tetikleyebiliyor. İşte duygusal yükten kurtulmanız ve kuş gibi hafiflemeniz yapabileceğiniz birkaç aktivite:

Duygularınızı kabullenin

Duygusal dünyanızı ne kadar çok anlarsanız, duygularınızı o kadar sağlıklı bir şekilde sindirebilirsiniz. İlk adım, duygularınızla bağlantı kurmak ve anlamaktan geçiyor. Bastırılmış duyguları olan insanlar duygularını tanımlamakta zorlanabilirler. Bu durumla bir terapistten destek alabilirsiniz.

Travmaların üzerine gidin

Geçmiş travmaların üzerinde çalışmanız bir diğer adım. Bu travmalar duygusal veya zihinsel olabilir. Yaşananlardan dolayı kendini suçlamak, başkalarını suçlamak ve depresif hissetmek gibi alışkanlıklarınız varsa bunlar üzerinde çalışmanız gerekiyor. Sorunu belirleyip çözüm odaklı ilerleyin. Tabii bu durum sizi kaygı ve endişeye sürüklüyorsa, mutlaka biz uzmandan yardım alın. Bazen kendi başınıza çözemeyebilirsiniz. Yardım istemek ise kesinlikle utanılacak bir durum değildir.

Gölge çalışmaları yapın

Çocukluk travmasını keşfetmeye benzeyen gölge çalışması, genellikle utanç veya yetersizlik nedeniyle sakladığımız farklı yönlerimizi keşfetmemizi sağlıyor. Birçok insan kabul edilemediğini düşündüğü yanlarını saklamak ister. Örneğin, çocukken üzgün olduğunuzda size “sakinleşmeniz” veya “ağlamayı kesmeniz” söylendi mi? Bu duygusal umursamazlık, duygularınızdan utanmanıza veya onları küçümsemenize neden olabilir. Gölge çalışması fazla yaptığınız işleri not almak, nedenlerini düşünmek gibi çeşitli yollarla yapılabiliyor ancak bir terapistle birlikte çalışılması tavsiye ediliyor.

 

 

Exit mobile version