Emine Erdoğan: Irkçılığın şifası hoşgörüdür!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, “Barış Konseri”nin mimarı Filistin Gençlik Orkestrası üyeleri ve CSO sanatçılarını Baştepe Devlet Konukevi’nde ağırladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın eşi Emine Erdoğan, Barış konseri için Türkiye’ye gelen Filistin Gençlik Orkestrası üyeleri ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) sanatçılarıyla Beştepe Devlet Konukevi‘nde bir araya geldi. 2021 yılının Mayıs ayında Kudüs’te İsrail’in Filistinlilere yönelik saldırılarında Mescid-i Aksa’yı savunurken başörtüsünden sürüklenerek gözaltına alınan ve bu esnada gülümseyerek direnişin sembollerinden biri haline gelen Filistinli sanatçı Mariam Afifi‘nin de yer aldığı orkestra üyeleri, unutulmaz bir konsere imza attı.

“TARİH SAVAŞLA YAZILMAK ZORUNDA DEĞİLDİR”

Orkestra üyelerini Türkiye’de ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Erdoğan, Afifi’nin güçlü duruşundan çok etkilendiğini ve geçtiğimiz yıl yaptığı telefon görüşmesinde ünlü sanatçıyı Türkiye’ye davet ettiğini belirtti. Bu davetin Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasıyla ortak bir konser fikrine dönüştüğüne işaret eden Erdoğan, konuşmasının devamında konserin düzenleyicileri Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile CSO sanatçılarına teşekkürler ederek şu ifadelere yer verdi:

“Dünya toprakları her an, masum insanların döktüğü gözyaşlarıyla ıslanıyor. Bu zulümler çoğu zaman, sessizliğe gömülüp görmezden gelinerek tarih sayfalarına ekleniyor. Oysa tarih savaşla yazılmak zorunda değildir. Barış, hoşgörü ve merhamet de tarih yazabileceğimiz kalemlerdir”

“HOŞGÖRÜ KÜLTÜRÜNÜ İHYA ETMELİYİZ”

Müslümanlar, Hristiyanlar ve Musevilerin geçmişte bir arada yaşadığına, köklü bağlar geliştirdiğine de değinen Erdoğan “Oysa günümüzde, tüm dünyada, insanları inançları üzerinden birbirine düşman etmek için büyük bir gayret ortaya konuyor. Bunun yanında ırkçılık, maalesef ki tedavi edilememiş bir hastalık olarak kalplerimize bulaşıyor. Dünyamızın bu zor sınamalarına ve dertlerine bir şifa arıyorsak, medeniyet reçetelerine müracaat etmeliyiz. Hoşgörü kültürünü ihya etmeli, ona bir can simidi gibi tutunmalıyız. Bunun için, en başta, tüm insanları bir kardeşlik halkasının parçaları olarak kabul etmemiz lazım” dedi.

“DÜNYA BİR SAVAŞ VE YIKIM YERİ OLMAMALI”

Ukrayna-Rusya savaşıyla birlikte zorla yerinden edilen insanların sayısının 100 milyona ulaştığına dikkat çeken Erdoğan “Birleşmiş Milletler, mülteci sayısının 100 milyona ulaşmasının alarm verici olduğunu söylüyor. Dünya bir savaş ve yıkım yeri olmamalı. Zorla yerinden edilmiş 100 milyon insan, dünya nüfusunun yüzde 1’ini temsil ediyor. Bu rakam, dünyanın en kalabalık 14’üncü ülkesine denk” şeklinde konuştu. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy‘un da katılım sağladığı etkinlikte, Türkiye ile Filistin arasında gönülden gönüle uzanan kuvvetli bağlar bulunduğuna dikkat çeken Ersoy “Türkiye’miz Cumhurbaşkanımızın vizyoner dış politikası çerçevesinde İsrail’le de diyalog kanallarını araladı. Ancak bu adımlar Filistin’in haklı davasına asla gölge düşürmeyecektir. Aksine son dönemdeki bu gelişmeler, bölgedeki gerginliğin azaltılmasına önemli katkı sağlarken Filistin davasının, Filistinlilerin sesinin daha fazla duyulmasına vesile olacaktır” ifadelerini kullandı.

Programda Filistinli bir gencin hediye ettiği atkıyı takan Erdoğan ve Filistin Gençlik Orkestrası sanatçıları, Mescid-i Aksa’nın görselinin bulunduğu bir anı duvarını imzalayarak fotoğraf çektirdi.

Exit mobile version