İnsanlara İstemeden Zarar Verebileceğiniz Klişe Cümleler

İnsanları teselli etmeye çalışırken bu klişe cümlelerden uzak durmanızda fayda var.

Günümüzde, insan ilişkileri oldukça özen gösterilmesi gereken önemli bir konu. Özellikle de teselli edilmeye ihtiyacı olan insanlarla ilişki içerisindeyseniz! Çünkü modern yaşamın zorlukları, pek çok insanın yaşamını farklı açılardan etkiliyor. Bu nedenle, bir insana yardımcı olamaya çalışırken, (niyetimiz tamamen iyi de olsa) o insan üzerinde nasıl bir etki bıraktığımızı bilemeyiz! İhtiyacı olan birine doğru şekilde yaklaşmak, mucizevi şeylere neden olabilir. Öte taraftan farkında olmadan ve istemeyerek yaptığımız yanlışlar (çok küçük gibi görünseler de) işlerin daha fena hale gelmesine neden olabilir. Ayrıca, insan ilişkilerinde kelimelerin ve cümlelerin ne kadar büyük bir etkiye sahip olduğunu unutmamak gerekir! Doğru anda ve doğru şekilde söylenen bir cümle, karşı tarafın sıkıntılarından hiç değilse bir anlığına uzaklaşmasına vesile olabilir. Ama özellikle klişe hale gelmiş bazı teselli cümleleri var ki, işleri daha iyi yapmadığı aşikâr! İşte, insanlara yardım etmeye çalışırken onlara zarar vermenize neden olabilecek klişe cümle…

1. “Sen güçlüsün, başa çıkabilirsin”

Bu klişe cümleyi söylerken iyi niyetli olabilirsiniz. Ancak, bu cümle çoğu zaman karşı tarafın kendini daha da güçsüz hissetmesinden başka bir şeye yaramıyor! Bu işe yaramaz cümle kalıbını kullanmaktansa, desteğinize ihtiyacı olan yakınınıza gerçekten destek olmaya çalışın!

2. “Ben de yaşadım”

Zor zamanlar geçiren bir yakınınızın ilgisini başka şeylerle dağıtmak, ona yardımcı olmak adına iyi bir fikir olabilir. Ancak, karşı tarafın ilgisini dağıtmak için ilgiyi kendi üzerinize çekmek gerçekten faydalı mı? Çoğu zaman değil! “Bunları ben de yaşadım” çoğunlukla karşı tarafın acılarını veya içerisinde bulunduğu zor koşulları küçümsediğiniz izlenimi yaratır. Ayrıca, gerçekten de benzer şeyler yaşamış olabilirsiniz. Ama unutmayın, herkesin yapısı ve karakteri farklıdır. Bu nedenle olaylara verdikleri tepkiler ve etkilenme biçimleri de farklılık gösterir. Sonuçta, teselli etmek istediğiniz birisine karşı böyle bir cümle kullanmamaya dikkat edin!

3. “Zaman, her şeyin ilacıdır!”

Bu klasikleşmiş teselli cümlesinin karşı taraf üzerinde neredeyse hiçbir etkisinin olmadığının farkında mısınız? Ayrıca, kötü bir dönemden geçen birisine, meçhul bir zamanda acılarının dineceğini hatırlatmak son derece boşuna bir çaba! Bunun yerine yardımcı olmak istediğiniz insanın duygularını anlamaya çalışın. Bu klişe cümle dudaklarınızdan dökülmeden evvel bir kez daha düşünün…

4. “Çok hassassın”

Bu cümle de ne yazık ki klasik hale gelen teselli cümlelerinden. Ancak gerçekte, teselli cümlesinden daha çok yargılayıcı bir ifadeye benziyor! Evet, bir insan normalden daha hassas olabilir. Veya yalnızca siz öyle olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Birisine “çok hassas” olduğunu hatırlatmadan önce, her insanın farklı deneyimler yaşadığını hatırlamaya çalışın…

5. “Bazı insanların durumu senden daha kötü”

Herhalde bu cümle, insanlık tarihi boyunca hiç kimsenin kendisini daha iyi hissetmesini sağlamamıştır! Evet, ne yazık ki her durumda daha kötü şartlarda olan insanlar var. Ancak bu acımasız gerçek bir kişinin acılarının birden bire ortadan kalkmasına en ufak bir katkı sağlamıyor…

6. “Ben sana söylemiştim!”

Özellikle daha önce uyardığınız bir insan, uyardığınız şeyle alakalı olumuz bir şey yaşarsa, bu cümleyi kurmak oldukça cazip görünebilir. Ancak, bu cümle kendi egonuzu tatmin etmek için zaten üzgün bir insanı daha da üzmeyi göze aldığınız anlamına geliyor…

7. “Duymak istemeyebilirsin ama…”

Eh, yeterince üzgün birine, duymak istemeyeceği bir şey söylemeyin! Duyması gereken şey karşı tarafı üzecek fakat hayati bir şeyse, bunu söylemenin doğru zamanını arayın…

8. “Senin yerinde olsaydım…”

Ne var ki, değilsin! Karşı tarafın talebi olmadan kurduğunuz tavsiye cümleleri, gerçekten de can sıkıcı olabilir. Bu sebeple bir insana yardım etmek için kuracağınız her cümle altın değerinde. Kısacası insanlarla olan ilişkilerinizde, cümlelerinizi dikkatli seçin…

9. “Her şeyin bir nedeni var”

Her şeyin bir sebebi var mı? Bu, hayata nasıl baktığınıza göre değişir. Ancak her şeyin bir sebepten ötürü gerçekleştiği konusundaki inancınızı karşı tarafa dikte ederseniz size karşı negatif bir düşünce edinmesi için oldukça iyi bir “neden” vermiş olacaksınız…

Exit mobile version