Melatonin Hakkında Bilmeniz Gerekenler: Doğal Yollardan Melatonin Alımı

Melatoninin vücudunuza faydalarını biliyor musunuz? İşte uyku hormonu olarak da bilinen melatonin hakkında bilmeniz gerekenler…

Uyku hormonu olarak da bilinen melatonin, vücudumuz için sandığımızdan çok daha önemlidir. Vücudumuzda doğal olarak bulunan bu hormon, temel bir amino asit olan triptofan aracılığıyla sentezlenir. Peki doğal yollardan melatonin ve triptofan nasıl alınır? Melatonin hormonu hakkında bilmeniz gerekenleri araştırdık ve yazdık. Eğer siz de melatonin takviyelerindense doğal çözümler arıyorsanız doğru yerdesiniz. İşte sağlıklı bir uyku düzeni için melatonin hakkında bilmeniz gerekenler…

1. Vücudumuz iki çeşit melatonin üretir

Vücudumuzda iki tür melatonin bulunur: biri epifiz bezinde, diğeri ise organlarda üretilir. Epifiz bezinde üretilen melatonin ışığa duyarlıdır, yani maruz kaldığımız ışık miktarına göre üretilir ve uyku ritimlerimizden sorumludur. Ekstrapineal adı verilen diğer melatonin türü ise daha büyük miktarlada üretilir. En önemli işlevleri arasında antioksidan ve antienflamatuar etkileri olduğu için hücresel koruma vardır.

2. Uykudan epifiz melatonini sorumludur

Epifiz melatonini vücudumuzun biyolojik saatini kontrol eder ve dinlenme döngülerimizden sorumludur. Işığın azaldığı saatlerde üretilmeye başlar ve gece maksimum seviyeye ulaşır. İşi bizi uyutmak değil, dinlenmemiz gerektiğini hatırlatmaktır. Dolayısıyla bir uyku ilacı gibi uykuya neden olmaz.

3. Ekstrapineal melatoninin işlevleri

Ekstrapineal melatoninin üretimi ise epifiz bezinden tamamen bağımsızdır. Dolayısıyla gerektiğinde her organ ya da doku bunu üretebilir. İşlevleri ise hücresel düzeyde gerçekleşir. Bir antioksidan görevi görerek hücresel yaşlanmayı önler ve aynı zamanda hücresel fonksiyonları düzenler.

Faydaları

Melatonin hormonu, uyku ve dinlenmeyi düzenlemesinin yanı sıra birçok faydaya daha sahiptir.

  • Doğal bir antioksidandır. Hatta E vitamininden iki kat daha güçlü bir antioksidandır! Bu sayede hücrelerde biriken toksik maddeleri serbest radikalleri bozulmadan koruyarak nötralize eder.
  • Yaşlanmayı önler. Erken yaşlanma, hücresel yaşlanmadan sorumlu olan melatonin eksikliğinin bir belirtisi olabilir.
  • Bağışıklık sistemini düzenler. İnflamatuvar enzimlerin ve serbest radikallerin hücrelerde birikmesi sonucu sağlıklı dokular zarar görür. Bu da kronik hastalıkları beraberinde getirebilir. Melatonin, enfeksiyonlarla savaşan bağışıklık sistemi hücrelerinin sayısını düzenler, aynı zamanda kronik inflamasyonu da önler.
  • Kanseri önlemeye yardımcı olur. Yukarıda saydığımız tüm özelliklerinden dolayı melatonin, kanser karşıtı bir hormon olarak kabul edilir. Kemoterapi ve radyoterapinin yan etkilerini azaltır.
  • Nöroprotektan görevi görür. Yaşlılarda melatonin takviyesi, Alzheimer ve diğer nörodejeneratif hastalıkları önleyeceği için oldukça önemlidir.

Doğal yollardan melatonin almak için ne yapmalısınız?

Vücudumuz bu hormonu doğal olarak üretse de doğru besinleri tüketerek melatonin üretimine katkıda bulunabiliriz.

  • Meyve: Kiraz ve muz gibi asidik meyveler, bol miktarda melatonin içerir. Bu sayede bebekler gibi uyumanızı sağlarlar.
  • Sebzeler: Triptofan açısından zengin sebzeler arasında ıspanak, pancar, havuç, kereviz ve brokoli bulunur.
  • Kuruyemişler: Ceviz ve fındık gibi yemişlerin bir gramı 3.5 nanogram melatonin içerir. Bu da oldukça yüksek bir melatonin miktarı!
  • Tahıllar: Pirinç ve yulafa ek olarak kepekli tahıllar, bol miktarda melatonin içerir.
Exit mobile version