Nazime

Sultan Abdülaziz’in kızı olan Nazime Sultan, Osmanlı hanedan kızları içerisinde en uzun yaşayanlardan biridir. Hanedanın son yıllarını da idrak eden bu uzun ömre, babasının tahttan indirilip şüpheli bir şekilde ölümü, annesinin vefatı, hanedanın yurt dışına sürülmesi ve gurbet ellerde vatan hasreti içerisinde hayatının son bulması gibi pek çok trajik olayı sığdırır. Elinizdeki kitap bir sultan biyografisinin yanı sıra, hanedan içi aile ilişkilerini ve bu ilişkilerin mahiyetini ortaya koyan en önemli verilerden biri olan mektupların ön planda olduğu bir mikro tarih çalışmasıdır.

YAZAR: ALİ AKYILDIZ

YAYINEVİ: TİMAŞ

SAYFA SAYISI: 400

 

 

Bir Zeki Müren sesinde mesela, “Mesut Bahtiyar’dan şarkılar dinlediniz” dediği zaman gözlerimiz nemleniyor olabilir mi? Veya Şenay, “Şu dünyadaki en mutlu kişi, mutluluk verendir” diye süzülse kalbimize, içimizdeki küs çocuk duyup da gelir mi dersiniz? Özlediğimiz kokular sonra… Leylak, lavanta, naftalin, tütün kolonyası, az önce mangal ateşinden alınmış bir fincan kahve, taze biçilmiş çimen, turşu suyu, tavada kızaran köfte, mis gibi arap sabunu, nane yaprağı, kıyılmış dereotu, eski bir kitabın sayfaları…

YAZAR: Bige Güven Kızılay

YAYINEVİ: HAYY KİTAP

SAYFA SAYISI: 240

 

 

Güneşin yakıcı ışığı sönmüş, sincaplar meşe palamutlarını şevkle toprağa gömmeye başlamışlardı. Sonbahar yağmurları kapıdaydı. Ama hava serinledikçe yüreği endişeyle dolanlar da vardı. Bir türlü dalından ayrılıp kendini aşağı bırakamayan yaprak gibi. Büyüme korkusunu şefkatle ele alırken her yaştan okura yaşama sevinci ve cesaret aşılayan şiirsel bir hikâye.  Yaprak arkadaşlarıyla iyi günleri de olmuştu, kötü günleri de. Güçlü rüzgârlarda düşenler olmuştu, bir tırtılın dadanıp kemirdiği arkadaşları da. Yine de, şimdiki durum başkaydı. Güz hepsinin başına geliyordu, yaprak ayırmıyordu.

YAZAR: Bir Sonbahar Öyküsü

YAYINEVİ: İLETİŞİM YAYINLARI

SAYFA SAYISI: 32

 

Mevsimlerden kış. Herkesin kendi iç dünyasına döndüğü, eteklerdeki tüm taşların döküldüğü bir zaman. Booker edebiyat ödülü adayı Ali Smith, Mevsim Dörtlemesi’nin ikinci kitabında kelimelerini kar gibi üstümüze yağdırıyor. Bugünümüz tüm o sahte gerçekliğiyle, geçmişimiz de çıplak bir duvar gibi karşımıza dikiliyor. Fantezi alegoriyle iç içe geçerken Smith, dört farklı hayatı tek bir eve davet ediyor. Kapıları kapatıp bu malikâneyi bir karküresi gibi sallıyor. Nihayetinde geçmiş geleceğe bürünürken hakikat açığa çıkıyor.

YAZAR: ALİ SMİTH

YAYINEVİ: PENGUİN

SAYFA SAYISI: 336

Exit mobile version