Öz Disiplininizi Geliştirmeniz İçin Basit Yöntemler

Sosyal medyanın da etkisiyle sık sık öz disiplin üzerine demeçler duyar olduk. Peki öz disiplin aslında nedir ve nasıl geliştirilir?

Konu disiplin olduğunda her kafadan bir ses çıktığını görüyoruz. Özellikle de sosyal medyada pek çok kullanıcı, disiplin ve öz disiplin hakkında demeçler veriyor. Sözlüğe göre öz disiplin, kişinin duygularını kontrol edebilmesi ve zayıf yönlerinin üstesinden gelebilmesi anlamına geliyor. Yani hem fiziksel hem de zihinsel olarak sağlıklı bir yaşam için öz disiplin, sandığımızdan çok daha büyük bir rol üstleniyor. Eğer siz de öz disiplininizi geliştirerek daha iyi bir hayata adım atmak istiyorsanız doğru yerdesiniz! Öz disiplininizi geliştirmek için yapabileceğiniz basit ama etkili adımları yazdık. İşte daha kontrollü bir hayat için uygulayabileceğiniz 9 öneri…

1. Nedenlere odaklanın

Neden kendinizi disipline etme ihtiyacı duyuyorsunuz? Sizi buna iten şey nedir? Hayattan ne bekliyorsunuz? Bu gibi sorulara cevap vermeye çalışın. Sizi daha disiplinli bir insan olmaya iten şeyler konusunda net olun.

2. Öz disiplin nedir, ne değildir öğrenin

Disiplin, asla başarısız olmayacağınız anlamına gelmez. Benzer bir şekilde her zaman en doğrusunu yapacağınız anlamına da gelmez. Disiplin, sınırlarınızı ve güçlü yönlerinizi öğrenmek ve öğrendiğiniz bu bilgilerle yolunuza çıkan engelleri aşmak için çabalamaktır. Yani kendinizi disipline etmek her şeyi kusursuz yapan bir robot olacağınız anlamına gelmez.

3. Sınırlarınızı zorlamayı deneyin

İnsanlık olarak bize rahat hissettiren, aşina olduğumuz şeylere yöneliriz. Haliyle daha önce tecrübe etmediğimiz şeyleri yapmaktan çekinebiliriz. Örneğin sağlıklı beslenmeye çalışıyor ancak sürekli çikolata yiyorsanız kendinize bunu neden yaptığınızı sorun ve alışkanlıklarınıza meydan okuyun. En azından birkaç gün çikolatadan uzak durmayı deneyin. Tabii bu yalnızca bir örnek! Ancak konu sınırlarınızı zorlamak olduğunda bunun gibi küçük adımlar bile büyük etkiler yaratabilir.

4. Gecikmiş tatminin önemini fark edin

Freud’a göre insanoğlu olarak, tatmin olmak için doğarız. Bu tatmin duygusunun hemen gerçekleşmesini isteriz. Ancak kimi zaman bu duyguyu yaşamak için emek vermemiz ve beklememiz gerekir. Gecikmiş tatminler de direkt yaşanan tatminler kadar değerlidir.

5. Sınır koymayı öğrenin

Hayatta bazen hem kendimize hem de çevremizdekilere hayır diyebilmemiz gerekir. Kimilerimiz en başında bunu yapmakta zorlansa da emin olun giderek kolaylaşacak!

6. Planlayın

Hedeflerinizi bir deftere yazın. Ardından bu hedeflere ulaşmak için bir plan yapın. Dilerseniz bu yolda karşınıza çıkacak engelleri de belirleyebilirsiniz. Eğer bir planınız varsa hedeflediğiniz şeye çok daha kolay ulaşabilirsiniz.

7. Dikkatinizi dağıtan şeylerden uzaklaşın

Dikkatinizi dağıtan ve sizi baştan çıkaran şeyleri çalışma ortamınızdan uzaklaştırın. Ne pahasına olursa olsun hedeflerinize odaklanmaya çalışın.

8. Küçük alışkanlıklarla sağlam bir temel oluşturun

Büyük hedeflere kitlenip kalmak yerine hızlı bir şekilde sonuç alabileceğiniz küçük hedeflere de odaklanın. Sürekli olarak uygulayabileceğiniz küçük alışkanlıklar geliştirin. Örneğin hayalinizdeki vücuda kavuşmak için kendinizi hem psikolojik hem de fiziksel olarak zorlamak yerine iyi beslenmeye ve düzenli egzersiz yapmaya çalışın. Yalnızca büyük hedeflere odaklanmak, strese kapılmanıza neden olabilir.

9. Başarısızlıklarınızdan ders çıkartın

İnsanlar olarak hata yapma hakkımız daima var. Bizler birer makine değiliz, kendinizi hırpalamamaya çalışın. Hatalarınızdan ders çıkarın ve bir sonraki sefer için daha iyi hazırlanın. İlerleme, doğrusal değildir aksine zikzaklar çizer. Mesele asla pes etmemek!

Exit mobile version