Unutkanlık Zeka Belirtisi mi?

Gün içinde 12 bin ila 50 bin düşünce üreten beynimizin psikolojimizi nasıl yönettiğini gösteren bazı şaşırtıcı bilgileri sizin için derledik.

Unutkanlık aslında zeki olduğunuzun bir göstergesi

İyi bir hafızaya sahip olmak kulağa iyi bir özellikmiş gibi gelse de bilim insanları bir şeyleri unutmanın da hatırlamak kadar önemli olduğunu söylüyor. ‘Kötü hafıza’ diye adlandırdığımız mekanizma aslında boşuna yer kaplayan gereksiz bilgileri silmeye yararken yenilerine de yer açmamızı sağlıyor.

Reddedilmek fiziksel acıyla eşdeğer

Yapılan nörolojik araştırmalara göre biri tarafından reddedilmek fiziksel bir acı yaşamakla eşdeğer. Hatta fiziksel ve duygusal acılara verilen tepkiler de oldukça benzer ve her iki durumda da vücut doğal bir ağrı kesici olan bir kimyasal salgılıyor.

Çikolata, aşık olmaktan daha çok mutlu eder

Bilim insanları, bir kalıp çikolatanın sizi aşık olmaktan, en sevdiğiniz müziği dinlemekten veya lotoyu tutturmaktan daha mutlu edebileceğini söylüyor. Bilim insanları bu sonuca, beyin yüzeyindeki değişiklikleri inceleyerek ulaşmış.

Birine aşık olup olmayacağınıza ilk 4 dakikada karar verirsiniz

Birinden hoşlanıp hoşlanmayacağız 90 saniye ile 4 dakika arasında belli olur. Fakat devamında yapılan konuşmalar bunun üzerinde oldukça etkilidir. Vücut dili ve ses tonu da kararımız üzerinde etkilidir.

Yalancılar yalan yakalamakta daha yetenekli!

Psikolojik ve nörolojik teorilere göre çok iyi yalan söyleyen insanlar başkalarının yalanlarını ortaya çıkarmakta daha yetenekli. Çünkü başkalarının ne düşündüğünü tahmin etmeleri diğer insanlara kıyasla daha kolay.

Durağan bir hayata sahip olmak beyninizin öğrenme merkezlerini kapatıyor

Eğer hayatınızın sürekli hareketli olmasından şikayetçiyseniz bu durumun sizi geliştirdiğini göz önünde bulundurmanızda fayda var. Çünkü bilim insanlarına göre konfor alanınızdan çıkmadığınız sürece yeni bir şeyler öğrenmeye başlayamazsınız!

Aynı anda sadece 3-4 şey hatırlayabilirsiniz

Yapmanız gereken çok fazla şey varken içlerindeki en önemli görevinizi unutuyorsanız endişelenmeyin. Çünkü aynı anda sadece 4 tane şeyi hatırlayabildiğimiz bilimsel olarak kanıtlandı.

Başkaları için para harcamak sizi mutlu eder

Parayı harcamak, kazanmak kadar önemlidir. Başkaları için paranızı harcamanın psikolojinizin üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Kendinizi unutmamak şartıyla tabii ki!

Çok fazla seçeneğe sahip olmak karar vermenizi zorlaştırır

Bu durum ‘Seçim Paradoksu’ olarak adlandırılır. Uzmanlara göre seçeneklerle orantılı olarak seçme özgürlüğünün artması insanları yanıltıyor.

Fobileriniz genetik olabilir!

Anılar ve fobiler genler aracılığıyla nesilden nesile aktarılabilir. Anlam veremediğiniz bir fobiniz varsa belki de sebebi budur!

En stresli insanlar 18-33 yaş grubu arasındadır

Araştırmalara göre en stresli yaş grubu 18-33. 33 yaşından sonra insanlar daha az stresli hissetiğini ifade ediyorken kadınların erkeklerden daha fazla stresli olduğu da belirtilmiş.

Endişelerinizin %85’i boşa!

Yapılan araştırmalara göre kafamızda ürettiğimiz olumsuz şeylerin çoğu gerçekleşmemekte. Konuya ilişkin yapılan araştırmada insanlardan belli bir süreç için endişelendikleri şeyleri yazmaları istenmiş. İnsanların yazdıklarının %85’inin ise asla gerçekleşmediği ortaya çıkmış.

Ne kadar çok mutlu olursanız o kadar az uykuya ihtiyaç duyarsınız

Yapılan araştırmalar, mutsuzluğun insanı daha fazla uyumaya teşvik ettiğini ortaya çıkarmış. İnsanlar mutlu hissettikleri zamanlardaysa daha az uykuya ihtiyaç duyuyormuş.

Güçlü duygular kafanızda yanlış anılar yaratabilir

İnsan hafızası düşündüğünüzden de hassastır ve bu yüzden de sizi aslında hiç yaşamadığınız şeyleri yaşamışsınız gibi düşünmeye itebilir. Örneğin yapılan bir araştırmada, katılımcıların %25’i küçükken alışveriş merkezinde en az bir kez kaybolduğunu yanılgısına kapılmış.

İnsanlar yorulduğunda daha dürüst olur

Fiziksel olarak yorgun hissettiğinizde kelimelerinizi özenle seçmezsiniz. Örneğin gece geç saatlerde yapılan konuşmalarda daha fazla şey itiraf ettiğinizi fark etmişsinizdir. Aynı zamanda insanlar, öğleden sonraki saatlerde daha kolay yalan söylerler. Bunun sebebi ise daha fazla otokontrole sahip olmalarıdır.

İnsanların %90’ı ‘hayalet titreşim’ semptomundan muzdarip

10 insandan 9’u telefonu cebindeyken telefon çalmadığı halde çalıyormuş gibi hisseder. Bu da hayalet titreşim olarak adlandırılır.

 

 

Exit mobile version