Yalnızlık ve Depresyon Arasında Nasıl Bir İlişki Bulunuyor?

Yalnızlık ve depresyon iki farklı kavram olsa da aralarında bazı bağlantılar bulunuyor.

Kendinizi “mutsuz” hissediyor musunuz? Peki sebebi yalnızlık ya da depresyon olabilir mi? Diğer insanlarla vakit geçirmek istediğiniz halde yalnız kalıyorsanız, mutsuz hissetmeniz oldukça normal bir tepki. Başkalarıyla bağlantı kurmak sadece güzel zaman geçirmenin bir yolu değildir. Sosyal ilişkiler, genel sağlık üzerinde de oldukça etkilidir. İnsanlar sosyal varlıklardır, yeterince sosyalleşmemek sağlık üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Yalnızlık vücuttaki kortizol seviyesini yükseltir. Bu da bağışıklık sistemini etkileyerek; obezite, uyku problemleri, diyabet ve kalp sorunları gibi bazı hastalıklara neden olabilir. Öte yandan uzun süreli yalnızlık, depresyon ve anksiyete riskini de önemli ölçüde artırır. Peki yalnızlık ve depresyon arasında bir bağlantı var mı? Gelin çeşitli araştırmaların sonuçlarını bir araya getirerek bu soruya yanıt arayalım.

Yalnız mısınız yoksa depresyonda mı?

Duygusal sıkıntıların nedenini belirlemek, daha mutlu bir yaşam için atılması gereken ilk adımdır. Yalnızlık ve depresyon benzer duygular hissetmenize neden olabilir. Bu nedenle iki durum arasında ayrım yapmak kolay değildir. Her iki durumda da huzursuzluk hissedebilir, uyku sorunları yaşayabilir, sinirli olabilir ve enerjinizin düştüğünü hissedebilirsiniz.

Yalnızlık ve depresyon arasındaki en büyük fark, depresyonun zihinsel bir sağlık durumu olması, yalnızlığın ise sizi depresyon kadar götürebilecek bir duygu olmasıdır. Yalnızlık anında hissettiğiniz duygular, birileriyle bağlantı kurduğunuzda yok olurken depresyon belirtileri yıllarca devam edebilir. Depresyon sadece sosyalleşme ihtiyacı ile bağlantılı bir durum değildir. Dahası depresyondayken yalnız olmasanız dahi kendinizi kayıtsız, boş ve mutsuz hissedebilirsiniz.

Yalnızlık, depresyona dönüşebilir mi?

Depresyon genellikle birkaç faktörün bir araya gelmesiyle ortaya çıkan karmaşık bir zihinsel sağlık sorunudur. Bu nedenle yalnızlık ve bu durumun getirdiği mutsuzluk depresyona neden olabilir. Ancak yalnız olan herkes depresyona girmez. Yalnızlıkla başa çıkabilme konusunda uzmanların bazı önerileri bulunuyor. Yalnızlığı etkili bir şekilde ele almak için altta yatan nedenleri ortaya çıkarmak gerekiyor. Bu nedenle uzmanlar, önce mevcut ilişkilerin değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor. Kalabalığın içinde gerçekten yalnız hissetmeniz mümkün. Hayatınızda çok sayıda insan olduğu halde yalnız hissediyorsanız, ilişkilerinizin kalitesini düşünebilirsiniz. Başkalarıyla nasıl zaman geçiriyorsunuz? Gerçek bir bağlantı kurmadan sadece zaman geçiriyorsanız, sosyal ihtiyaçlarınızın karşılanması mümkün değildir. Aynı ortamda oturup televizyon izlemek ya da telefonlarınıza bakmak yerine arkadaşlarınızla daha anlamlı bağlantılar kurmayı deneyin:

Neler yapabilirsiniz?

Zamanınızı tatminsiz aktivitelere harcamak, mutsuzluğa ve can sıkıntısına neden olabilir. Boş zamanlarınızda gerçekten keyif aldığınız aktiviteler yapmaya çalışın. Hobiler, bakış açınızı geliştirmeye ve yeni bağlantılar kurmanıza yardımcı olabilir. Üstelik hobilere büyük bütçeler ayırmanıza gerek yok. Hobileriniz, sizi benzer etkinliklerden hoşlanan diğer insanlarla temasa geçirir. Bu ise yeni ve tatmin edici ilişkiler kurmanıza yardımcı olabilir.

Sosyal bağlantınız olmadığında kendinizi mutsuz hissetmeniz normaldir. Ancak ilişkilerinizin kalitesini artırmak, depresyona karşı bir miktar koruma sağlarken gelecekteki yalnızlık hissini önlemeye de yardımcı olur. Depresyon ya da yalnızlık… Neyle uğraşırsanız uğraşın, tek başınıza çözmek zorunda değilsiniz. Aileniz, terapistiniz ya da bir arkadaşınızla nasıl hissettiğiniz hakkında konuşmak sizin için harika bir başlangıç ​​olabilir.

Exit mobile version