Perşembe Sineması “EVDE” Kasım’da devam ediyor

SALT’ın Garanti BBVA Mortgage desteğiyle sürdürdüğü Perşembe Sineması’nın

yedinci yıl gösterimleri Kasım ayında da devam ediyor. Sokak kültürünün günümüz şehirlerindeki “normal anlayışı”nı nasıl altüst ettiğine bakan filmler saltonline.orgadresinden izlenebilecek.

Kurgu ve belgesel on filmden oluşan Perşembe Sineması “Evde”, yoğun kentleşmenin vurduğu mahallelerdeki değişim rüzgârlarının, sorgulanmayan bir geleneğe karşı daha hakkaniyetli bir gelecek talebinin, bireysel ve toplumsal varoluş çabalarının ve her kesimden insanı buluşturan sokaklardan doğan yeni anlatıların peşinden gidiyor. Gökdelenleriyle meşhur bir megakent, iç savaştan çıkmış bir şehir ya da teknolojinin hızına ayak uyduramayan bir yerleşim yerinde kamusal mekânların, renkli ve bir o kadar da karmaşık yapıdaki sokak kültürlerinin etkisiyle nasıl başka amaç, kimlik ve ifadeler kazandığına bakıyor.

Yalnızca Türkiye’den erişime açık olan “Evde” filmleri, orijinal dilinde Türkçe ve İngilizce altyazılı olarak gösterilecektir.

SALT’ın Perşembe Sineması, 2014’ten bu yana Garanti BBVA Mortgage desteğiyle gerçekleştirilmektedir.

PERŞEMBE SİNEMASI “EVDE” PROGRAMI

Kasım Ayı Filmleri

29 Ekim-1 Kasım

Selina Miles, Martha: A Picture Story [Martha: Bir Fotoğraf Öyküsü], 2019

5-8 Kasım

Marten Persiel,This Ain’t California [Burası Kaliforniya Değil], 2012

12-15 Kasım

Bo Wang ve Pan Lu, Many Undulating Things [İnişli Çıkışlı Birçok Şey], 2019

19-22 Kasım

Mário Patrocínio, I Love Kuduro [Kuduro’yu Seviyorum], 2014

26-29 Kasım

Ryan McKenna, Cranks [Sersemler], 2019

PERŞEMBE SİNEMASI “EVDE”

Martha: A Picture Story [Martha: Bir Fotoğraf Öyküsü] (2019)

29 Ekim-1 Kasım

Yönetmen: Selina Miles

82 dakika

İngilizce; Türkçe altyazılı

Martha “Marty” Cooper’ın 1970’ler New York’unda çekmeye başladığı grafiti fotoğrafları, şiddetli tepkilerle karşılaşan sokak sanatının zamanla bütün dünyada tanınıp yaygınlaşmasına katkı sağladı. Avustralyalı yönetmen Selina Miles’ın ilk belgesel filmi, sokakların tenha olduğu saatlerde tren istasyonlarında doğan bu sanatın gelişimine bakıyor. National Geographic dergisindeki ilk kadın stajyer fotoğrafçı ve New York Postgazetesindeki ilk kadın fotoğrafçı olan Cooper’ın, göz ardı edilen sokak kültürlerini belgelemesi sayesinde, sokak sanatı dünyasının en önemli isimlerinden biri hâline gelmesinin izini sürüyor.

1943 doğumlu fotoğrafçının hayatı ve kariyerine odaklanan ilk film niteliğindeki Martha: A Picture Story [Martha: Bir Fotoğraf Öyküsü], Cooper’ın görselleri ve kitaplarıyla bu tartışmalı sanat formuna etkilerinin yanı sıra, kişisel mücadele ve maceralarına kendi anlatımlarıyla yer veriyor. 2019 yapımı belgesel ayrıca, bir grup grafiti ve sokak sanatçısının yorumları eşliğinde, gitgide popülerleşerek ticarileşen hareketin kimlik sorunlarını irdeliyor.

“Evde” gösterimleri, 24 Eylül-29 Kasım tarihlerinde saltonline.org’da çevrimiçi olarak gerçekleştirilmektedir. Filmler, yalnızca Türkiye’den erişime açıktır. Perşembe Sineması, Garanti BBVA Mortgage desteğiyle sürdürülmektedir.

Exit mobile version