ABD’nin Yeni Yüzü Kamala Devi Harris

Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleşen son seçimlerin Demokratlar tarafından kazanılmasıyla Başkan Yardımcısı olan Kamala Devi Harris, ABD tarihindeki birçok ilke imza attı. İlk kadın Başkan Yardımcısı, Afrika kökenli Başkan Yardımcısı (Babası Jamaikalıdır), İlk Güney Asya kökenli Başkan Yardımcısı (Annesi Hindistanlıdır) olarak ABD’de yeni bir sayfa açtı.

Azınlık politiKAsı ve ‘kadın’ söylemi…

Kamala Harris’in 20 Ocak 2021’de gerçekleşecek olan göreve başlama töreninde yeminini ettikten sonra görevine başlaması bekleniyor

Doğum tarihi  20 Ekim 1964  olan Harris tam 56 yaşında ve  Oakland, Kaliforniya doğumlu. Ailesine bakınca annesinin biyomedikal alanında bir bilim insanı olduğunu görüyoruz (Shyalama Gopalan). Babası ise ekonomist ve Stanford Üniversitesi’nde profesör (Donal Jasper Harris). Kız kardeşi  Maya Harris avukat ve kamu politikaları savunucusu. Eşi  Douglas Emhoff, Yahudi bir avukat. İlk kez bir Başkanın ya da Başkan Yardımcısının eşi Yahudi. Çift 2014 yılında evlenmiş.

Kamala Harris tam bir azınlık politikacısı. Göçmen hikayesini ve ABD’de iktidara gelene kadar yaşadığı süreci kadın hareketlerini de arttıracak şekilde vurguluyor.

Afrikalı-Amerikalı Kadın Senatör

2003 yılında kendisi San Francisco Bölge Savcısı olmuştur. San Francisco Bölge Savcısı olarak iki dönem tamamlayan 2011 yılında Harris, Kaliforniya’nın Başsavcısı olarak görev yapan ilk Afrikalı-Amerikalı ve ilk kadın olarak seçilmiştir. 2014 yılında ise yeniden seçilmiştir. Kamala Devi Harris, 2016 seçimlerini kazanarak Kaliforniya bölgesi için 2017 yılında senatör olma yeminini etti. ABD tarihindeki ikinci Afrikalı-Amerikalı kadın senatör ve ilk Güney Asyalı-Amerikalı senatörü olmuştur.

1915 Olayları ve Ermeni Tasarısı

Harris, 2019’da senatörler Bob Menendez ve Ted Cruz ile birlikte ABD Senatosu’na 1915 olaylarını soykırım olarak tanınması için önerge verdi. Senato’da yapılan oylamada kabul edilen tasarı ABD Başkanı Trump’tan geri dönmüş, ABD Dışişleri Bakanlığı, Senato’da oybirliğiyle kabul edilen ve 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak niteleyen sözde Ermeni tasarısına katılmadıklarını açıklamıştı. Harris aynı zamanda Amerikan askerlerinin Suriye’den çekilmesine şiddetle karşı durmuş ve tepki göstermiştir.  Kamala Harris her fırsatta İsrail’e destek vermiş ve İsrail çıkarlarını savunan açıklamalarda bulunmuştur.

Harris döneminin kadın yönetici hanesini daha uzun süreceğe konuşacağa benziyor dünya gündemi. Bakalım, neler göreceğiz…

Exit mobile version