Sosyal medya çocuk güvenliğinde sınıfta kaldı

Sosyal medya kullanım yaşı gün geçtikçe düşüyor. Birçok platform 13 yaş altı çocukların hesap açmasını engellemek istese de bu önlemler yeterli olmuyor. Pandemi ile daha da yaygınlaşan sosyal medya kullanımı çocuklarımıza sandığımızdan daha fazla zarar veriyor olabilir.

Sosyal medya kullanımı çocuklar için ne kadar kötü durumda

ABD’de yapılan bir araştırmaya göre 13 yaş altındaki çocukların %13’ü sosyal medya kullanıyor. Çocuklar için uygun olmayan bu platform, paylaşılan içerikler sebebiyle çocuklara sandığımızdan daha fazla zarar veriyor olabilir. Kar amacı gütmeyen ve çocukların teknolojinin olası zararlarından korumayı hedefleyen Thorn bu konuda bir rapor hazırladı. Thorn’un bu raporuna göre; Facebook, Snapchat, Instagram ve TikTok gibi sosyal medya platformları çocukların güvenliğini tehdit edici boşluklar içeriyor. Söz konusu platformlarda aslında 13 yaş altı üyelik yasak. Fakat çocuklar platformları kolayca kandırarak hesap açabiliyor. Bu durumda herhangi bir önlem alınmayan ortamla baş başa kalıyorlar. Hazırlanan raporun temel bulguları arasında şunlar yer alıyor;

13 yaşına gelmeyen çocukların büyük kısmı sosyal medya kanallarını kullanıyor

9-12 yaş arası çocukların %45’i Facebook’u nerdeyse her gün kullanıyor. Aynı yaş grubundaki çocukların %40’ı da Instagram ve Snapchat kullanıyor. Bu oran TikTok için %41  iken, YouTube için %78.

Çocuklar platformda bulunan yetişkin ve yaşıtları ile cinsel içerik etkileşiminde bulunuyor.

9-17 yaş arasındaki çocukların %25’i, 18 yaş üstü veya yaşıt grupları ile cinsel içerik etkileşiminde bulunuyor. Ayrıca bu oranın %23’ü karşısındaki kişinin reşit olmadığına inanıyor.

Çocuklar tehlike durumunda aileye değil raporlama seçeneklerine başvuruyor.

Herhangi bir cinsel tacize maruz kalan çocuklar bu konuyu aile ile paylaşmak yerine kişiyi engelleme ya da şikayet etme yoluna gidiyor. Bu durum 9-17 yaş arası çocuklarda %83; aileye başvuru ise %37.

Cinsel taciz karşısında engellenen kişiler çevrimiçi ortamda kullanıcıya tekrar erişiyor.

Aileye başvurmak yerine engelleme veya şikayet yoluna giden çocukların çoğu; aynı kişilerin farklı hesaplardan yeniden ulaştığını vurguluyor. Bu oran olayı yaşayan kişilerin %54’ünü içeriyor.

Bu ve benzeri birçok tehdit ile tek başına mücadele etmeye çalışan çocuklarda zamanla kaygı ve korku durumları baş gösteriyor. Çocuklarımızı sosyal medyanın ve teknolojinin zararlı etkilerinden korumak için; internete ulaşabildiği cihazlar üzerinde daha kontrollü davranmamız gerekiyor.

Exit mobile version