Ağlayan bebeğinizi sakinleştirmek için ipuçları

Bebekler doğumdan itibaren sık sık ağlayabilirler. Çünkü onların iletişim için kullanabileceği tek yol ağlamaktır. Acıktıklarında, gaz sancısı çektiklerinde, korktuklarında veya yalnızca ebeveynleri ile ten teması kurmak istediklerinde, bu ihtiyaçlarını ağlayarak ifade ederler. Böylesi anlarda birçok anne baba, telaşa kapılıp ne yapacağını bilemez bir durumda bebeği sakinleştirmeye çalışır. Bu çabalar bazen işe yarar, bazen ise çabalar sonuçsuz kalır.  Sizler için hazırladığımız bu yazıda; huzursuz bebekleri yatıştırabilmeniz için birkaç öneri listeledik. Keyifli okumalar!

Bebekler Neden Sık Sık Ağlar?

Ağlayan bebeğin nasıl yatıştırılabileceğine bakmadan önce, neden ağladıklarını incelemek faydalı olacaktır. Zira nedenleri bilmek, bebeği sakinleştirebilmenin ilk ve en önemli adımıdır.

Bebekler, anne karnındayken oldukça güvenli ve huzurlu hissederler. Doğumla birlikte ise hiç alışık olmadıkları bir dünyaya gözlerini açarlar. Bu geçiş yeterince stresli ve zorken, üzerine bir de sindirim problemleri, kolik sancıları, uykuya geçişte zorlanma gibi faktörler eklendiğinde, özellikle yenidoğan döneminde sık sık ağlama nöbetleri görülebilir. Çünkü bebeklerin problemlerini ifade edebileceği tek yol ağlamaktır. Tüm bunlara ek olarak bebekler;

Huzursuz Bebeğinizi Sakinleştirmek İçin Öneriler

Bebeğinizin huzursuz olduğu anlarda ilk olarak yapmanızı önerdiğimiz şey, huzursuzluğun herhangi bir hastalıktan kaynaklanıp kaynaklanmadığını kontrol etmektir. Bu anlayabilmek için bebeğin ateşini ölçebilir, kakasının formunu kontrol edebilir ve tüm vücudunu gözden geçirebilirsiniz. Eğer bebeğinizde daha önce gözlemlemediğiniz uyuşukluk hali, deri döküntüsü, morarma gibi farklı semptomlar varsa, vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmanız gerekir. Ancak böyle bir rahatsızlıktan şüphelenmiyorsanız, aşağıdaki tavsiyelerimiz bebeğinizin yatışmasına yardımcı olacaktır.

Emzirin

6. aya kadar bebekler için en ideal besin anne sütüdür. Anne sütü, bebeğin gelişimini desteklemenin yanı sıra sakinleşmesini de sağlar. Özellikle yenidoğan döneminde bebeği beslemek için saat aralığı belirlememeli, her ağladığında emzirilmelidir.

Yıkayın

Ilık duş almak herkes için rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Siz de minik yavrunuz huzursuzlandığında yıkayıp rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Bununla birlikte ılık duşun bebeklerde gaz sancısı ve sindirim problemlerine iyi geldiği biliniyor.

Masaj Yapın

Özellikle yıkama sonrası yapılan masaj, bebeğin gevşemesine ve sakinleşmesine yardımcı olur. Ayrıca göbek bölgesine yapılan masaj, bebeğin gazını da rahat bir şekilde çıkarmasını sağlar. Bebeğin cildini tahriş etmemek için masaj esnasında losyon veya bebek yağı kullanabilirsiniz.

Ten Teması Kurun

Annesi ile ten teması kuran bebeklerin hemen sakinleştiğini fark etmişsinizdir. Bunun sebebi, bebeğin annesini bir güven simgesi olarak algılamasıdır. Siz de bebeğiniz huzursuzlaştığında onu çıplak teninize yatırıp yatışmasına yardımcı olabilirsiniz. Hatta bu esnada emzirmeniz, bebeğinizin keyfine keyif katacaktır.

Temiz Hava Aldırın

Açık havada vakit geçirmek her bebek için rahatlatıcıdır. Toplumda bilinenin aksine bebekler, gerekli önlemler alındığı takdirde ilk günden itibaren dışarıya çıkartılabilir. Eğer bebeğinizin huzursuzluğunun herhangi bir rahatsızlıktan kaynaklandığını düşünmüyorsanız, dışarıda birkaç tur atmak onu sakinleştirecektir. Ayrıca temiz hava bebeğinizin uykuya geçişini de kolaylaştırır.

Exit mobile version