Bebeğinizi Beslerken Kullandığınız Biberon Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Önemli Konu

Doğru biberon kullanımı nasıl mı olmalı? İşte aklınızdaki bütün soru işatetlerini giderecek bir biberon kullanım rehberi.

Bebeklerin beslenmesinde önemli bir yere sahip olan biberonlar ile ilgili seçim yaparken dikkat edilmesi gereken özellikleri önceki yazımızda değinmiştik. Ancak biberon seçmek uzun bir merdivenin sadece ilk basamağıdır. Seçtiğiniz biberonları kullanmaya başlamak, hijyeni ile ilgilenmek ve zamanı gelince de kullanımını azaltmak her zaman kafanızda soru işaretleri oluşturan konular arasında olacaktır. Biberon kullanımı ile ilgili merak edilen tüm soruların cevaplarını araştırdık ve sizler için derledik. Keyifli okumalar.

Biberon kullanımına ne zaman başlanmalıdır?

Bu konu oldukça kafa karışıklığına sebep olsa da doktorunuzun tavsiyeleri doğrultusunda bebeğinizi iyi izleyerek kolaylıkla karar verebilirsiniz. Uzmanlar, doğum sonrası bebek anne memesini kabul ediyor ve yeterli miktarda süt alabiliyorsa, bebeğin biberonla tanışması için en az 1 ay beklenmenmesi gerektiğini önermekteler. Ancak bebeğinizi sadece biberon ile besleyecekseniz, doğumdan hemen sonra ona en uygun biberon ile beslemeye başlamalısınız, anne memesine benzer olan başlıklar bebeğin biberonu kabul etmesini kolaylaştıracaktır.

Biberon ile besleme ne sıklıkla ve nasıl olmalıdır?

İdeal beslenme süresi için bebeğinizin açlıktan ağlamasını beklemeyin. Onun hareketlerini takip ederek acıktığını anlayacaksınız. Bebeğinizi ilk açlık belirtilerinde beslemeniz onun huzuru için önemlidir. Bebekler acıktığı zaman dudağını ya da dilini emerek, dudak şapırdatan sesler çıkartarak, parmağını öfkeli şekilde emerek bu durumu belli edebilirler. Evet küçükler ve konuşamıyorlar ancak bu hareketleriyle size bir ihtiyacını ifade edemeyecekleri anlamına gelmiyor.

Biberonla nasıl besleyeceksiniz? Biberonla beslemenin en güzel yanlarından biri bebeğin ailenin diğer üyeleriyle de bağ kurmasına olanak sağlanmasıdır. Bebek güvenli beslenme deneyimini diğer aile üyeleriyle beraber de yaşayabilmektedir. Ancak bu nedenle biberonla besleme yapacak olan kişinin de konu hakkında bilgi sahibi olmasında fayda vardır.

Bebeğinize “sütün hazır” olduğunu hissettirin

Bebeğinize emmeye hazır olduğunu hissettirmek için biberonu ağzına yaklaştırdığınızda yanağını okşayabilirsiniz, ağzını açacaktır ve biberonu kabul edip emmeye başlayacaktır. Eğer hala emmeye başlamıyorsa bir iki damla süt akmasına yardımcı olmalısınız. Daha sonra mutlaka emmeye devam edecektir.

Bebeğinizi biberonla beslerken eğimi kontrol etmelisiniz ki daima biberonun meme ucu dolu olsun, aksi taktirde bebek süt ile beraber hava da yutacaktır ki bu bebeğinizin gazlanmasına sebebiyet verebilir.

Kullandığınız biberon ucunun bebeğiniz için doğru olduğundan emin olun

Biberonlar için birçok çeşitte meme uçları mevcuttur. Bebeğiniz için birkaç farklı meme ucunu deneyerek hangisi onun için en uygun ve rahat emebileceği meme ucunu seçmelisiniz. Bebeğiniz emzirme sırasında yutkunma ve püskürtme sesleri çıkarıyorsa ve süt ağzının köşelerinden damlama eğilimi gösteriyorsa, süt akışı muhtemelen çok hızlıdır. Emmek için çok çabalıyor gibi görünüyorsa ve sinirli davranıyorsa, süt akışı çok yavaş olabilir. Bu gibi durumlarda biberon kapağını biraz gevşetin (kapak çok sıkıysa vakum oluşturabilir) veya yeni bir meme ucu deneyin.

Biberonla beslemede yapılmaması gerekenler

Mikrodalgada şişeleri ısıtmayın. Kolaylık cazip gelse de mikrodalga fırın şişeleri eşit olmayan bir şekilde ısıtarak bebeğinizin ağzını yakabilecek sıcak noktalar oluşturabilir. Bunun yerine, şişeyi birkaç dakika sıcak su altında bekletin, sıcak su dolu bir kaseye veya tencereye koyun ya da bir şişe ısıtıcısı kullanın. Bebeğiniz soğuk bir içecekten memnunsa ısınmayı tamamen atlayabilirsiniz. Beslemeye başlamadan önce, şişeyi iyice çalkalayın, ardından sıcaklığı test edin bileğinizin içine birkaç damla damlatın, bu sayede sıcaklığın uygun olup olmadığını anlayacaksınız.

Bebeğinizi biberonla yatağına yatırmayın. Bu sadece boğulma tehlikesi oluşturmakla kalmaz, aynı zamanda kulak enfeksiyonlarına ve diş çürümesine de yol açabilir (tabii ki dişleri çıktığında).

Mamaya veya anne sütüne tahıl eklemeyin. Bunu yapmanın bebeğinizin gece boyunca uyumasına yardımcı olacağına dair aldatmacaya rağmen, ona biberonu tanıtırken doktorunuzun söylemediği sürece bu kesinlikle hayırdır. Tahıl bebeğinizin gece boyunca uyumasına yardımcı olmaz ve bebeklerin yutması zordur. Artı, küçüğünüz olması gerekenden daha fazla yemek yiyorsa çok fazla kilo alabilir.

Formülü karıştırmayın. Bebek mamasında beslenmenin arkasında dikkatli bir bilim var, bu yüzden hazırlık talimatlarını dikkatlice okuyun ve onlara bağlı kalın. Mama kullanıyorsanız, farklı formüller farklı toz/sıvı konsantrasyon oranları gerektirebilir. Mamayı hazırlarken yazılandan fazla su eklemek tehlikelidir, bebeğin böbreklerinin daha fazla tuz atmasına neden olur ve potansiyel olarak kandaki tuz seviyesinde düşüşe yol açarak nöbetlere yol açabilir. Eğer az su eklerseniz de bebeğiniz susuz kalabilir ve böbrekleri zorlanır. Unutmayın, ölçüler sandığınızdan daha önemlidir.

Memeden biberona geçiş nasıl olmalı?

Bebeğinizi beslemek için her zaman onun yanında olamayabilirsiniz. Bir süre sonra günlük çalışma hayatınıza dönecek veya çeşitli sebeplerden dolayı günlük besleme saatlerini kaçıracaksınız. Daha önceden bebeğinize hiç biberon vermediyseniz ve artık besleme saatini kaçıracağınız zamanlar gelmekteyse bunun için önceden alıştırmalar yapmakta fayda olacaktır. Bebeğinizin anne memesinden sonra direkt biberona çok hızlı alışmasını beklemeyin. Ona en az iki hafta süre vermelisiniz ve onun için seçtiğiniz başlıklarla mutlu olup olmadığını gözlemlemelisiniz.

Besleme bitti peki ya biberon temizliği nasıl olmalı?

Bebeğinizin sağlığı için ince eleyip sık dokuyarak seçtiğiniz biberonların aynı zamanda sonrasında temizliği de çok önemlidir. Beslenme sonrasında biberon temizliğine dikkat edilmezse ishal ve mide sorunlarına yol açabilecek bakterilerin üreyebileceği bir ortam bırakmış oluruz. Bu duruma fırsat vermemek ve bebeğinizin sağlığını en iyi şekilde korumak için besleme sonrasında biberon temizliğinde aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

Biberon temizliği için ön hazırlık

Biberon temizliiği için birçok yöntem mevcut.

Kaynatma yöntemi: Herkesin evinde biberon sterilize etmek için makine yok, bu durumlarda ne yapılabilir? Tabii ki cevabı eski usül kaynatma yöntemi. Bu işlem için özel bir tencere ayırılmalıdır ve başka işlerde kullanılmamalıdır. Tüm malzemelerin rahatça içine sığabileceği bir tencere tercih ederek biberonları 7-8 dakika kaynatabilirsiniz, bu durumda enfeksiyona sebep olacak bakterilerden arındırabilirsiniz. Daha sonra biberon parçalarını maşa ile kaynar sudan alabilirsiniz.

Buhar makineleri: Piyasada çeşitli buhar makineleri mevcuttur ve bunlar genel olarak sadece biberon sterilize etme değil buharda pişirme yapma opsiyonu da sunmaktadır. Hem biberonları sterilize etmek hem de ek gıdaya başlayacağınız dönemde bebeğinize buharda pişmiş gıdalar sunmak istiyorsanız mükemmel ve uzun vadeli bir yatırım olacaktır.

Biberonlar ne sıklıkla yıkanmalı?

Biberonlar besleme ardından su ile durulanmalı ve diğer besleme saatine kadar yukarıdaki yöntemlerden biri ile sterilize etmeniz önemlidir. Bebeklerin özellikle bağışıklık sisteminin geliştiği ilk aylarda hijyen çok önemlidir. Ancak bebeğinizin biberonunu yıkarken ağır kimyasallar içerek temizleyicilerden uzak durmalısınız.

Biberondan bardağa geçiş

İster emzirin, ister biberon ile besleyin bir noktadan sonra aklınızda “Bardağa geçmenin zamanı gelmedi mi?” diye bir soru canlanacağı zamanlar gelecektir. Bu durum yöntemleri çok tanımamakla birlikte tamamen bebeğin karakterine ve onunla olan iletişiminize bağlıdır. Kimi bebekler meme ve biberonla çok farklı bağ kurmaktadır. Pediatristler en geç 2 yaşından itibaren bardağa geçilmesinin önemini her noktada vurgulamaktadır. Bunun için bebeğinize merak ettiği zamanlarda bardağın yabancı olmadığını göstermeniz gereklidir. 6 aylıktan başlayarak, çocukların ara sıra damlatmayan bardaktan içmesine izin verin, böylece sonunda biberondan kurtulduğunuzda, çocuğunuz bardağı çoktan tanıyacaktır. Bebeğiniz için bu süreci aşamalı ve kontrollü bir şekilde yönetmeniz önemlidir.

Exit mobile version