Kahvenin Kokusu Kenya’dan Gelir

 

Kız isteme törenlerinin vazgeçilmezi, bir fincanda kırk yılın hatırını taşıyan kahveler son yıllarda mistik havasından çıkıp gündelik ama kişiselleşmiş bir lezzetle hayatlarımıza yeniden girdi. Sabahları kahve içmeden kendine gelemeyenler, kahve falı yerine kahve ile kitap pozu verenler, kahvesini yanında taşıyanlar metropollerin kahve zevkini de kurguladı bir bakıma.

Ankara’da Tunalı Hilmi Caddesi’nin küçük kahveci dükkânlarından büyük kahve zincirlerine kadar hemen hemen herkese hitap edecek zengin bir kahve dağarcığımız var.

Kahveyi içtiğimiz mekanlar değişti. Kahve içtiğimiz saatler değişti. Kahve yanı ikramlarımız değişti. Değişmeyen tek şey kahve tutkusu. Kahve hala bir tutku, kahve sever olmak hala bir yaşam stili.

ÇOK UZAKLARDAN

Kenya, Afrika kıtasının doğusunda yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşuları; Güney Sudan, Uganda, Somali, Tanzanya ve Etiyopya’dır. Hint Okyanusu’na kıyısı olan ülkenin başkenti Nairobi’dir. Kenya kahvesi dünyada popüler olan kahve türlerinden birisidir. 1700 ile 1800 metre arasında yetiştirilir. Topraklar volkanik açıdan oldukça zengindir. 160 Bin hektarlık büyüklüğe sahip bir alanda üretim yapılmaktadır. Arabica türünde olan Kenya kahvesi kasım-aralık aylarında hasat edilir. Kenya’nın yüksek yaylalarında yetişen kahve gövde olarak zengin ve ağır, asitlik açısından parlak ve kokulu bir aromaya sahiptir.

Ülkenin konumu yılda iki hasata izin verir. Hasat sırasında hastalıklı ve zarar görmüş kahve taneleri ayrılır. Sağlıklı mahsul otuz altı saate varan bir fermantasyon sürecinden geçirilir. Bu aşamanın amacı kahve tanelerinin üstünde biriken sümüksü ve şekerli tabakadan kurtulmaktır. Bu adımdan sonra mahsuller kurutularak öğütülmeye gönderilir.

DÜNYANIN FAKİRLERİ

Kenya dünyanın en gelişmiş kahve endüstrilerinden birisine sahiptir. Üretim, işleme, öğütme ve pazarlama gelişmiş kooperatifçilik  sistemi ile yürütülür. 20. yüzyıl da kahve ile tanışan Kenya günümüzde 100 milyon ton yıllık üretimle dünya 16’ncısıdır. Ayrıca başarılarının anahtarı olduğunu düşündükleri ‘Açık Artırma İhracatı’ sistemini sürdürmektedirler. Kahve üretiminden, 150 bin çiftçi ve yaklaşık 6 milyon Kenyalı gelir elde etmektedir. Üretimin üçte ikisini küçük ölçekli üreticiler sağlarken üçte birini büyük tarlalar karşılamaktadır. Kahvenin bu denli önemli bir ürün olmasına karşın Kenyalı kahve çiftçileri sosyo-ekonomik faktörler göz önüne alındığında dünyanın fakirleri kısmında yer alırlar.

EN ÇOK TERCİH EDİLEN KAHVE

Kenya kahvesi boyut olarak üçe ayrılır. Bunlar E(Elephant), PB(Peaberry), ve AA’dır. AA piyasada bulunan en yaygın Kenya kahvesi türüdür. Çapı 7.2 mm’dir. Kenya AA kahvesi dünyada genellikle en parlak kahve çekirdeklerinden biri olarak değerlendirilir. Ancak bu durum kahve severler arasında tartışılsa da kahve uzmanları tarafından en çok tercih edilen kahve türlerinden birisidir. Kenya kahvesi yüksek talep alması ile iyi bir derecelendirmeye sahiptir. Kenya kahvesinin kalitesi tek kökenli olarak satılmasından yani harmanlarda sık olarak kullanılmayışından gelir. Piyasadaki arz ve talep dengesine göre yılın belirli dönemlerinde fiyat dalgalanmaları görülebilir.

DENGELİ OLMALI

Kenya kahvesinde doğal bir parlaklık kazanması ve tat açısından kahvenin kavrulması dengeli olmalıdır. Koyu kavrulan kahve çekirdekleri aroma kaybına uğrasa da bu tüketim şeklini tercih eden kişiler de vardır. Kenya kahvesi de diğer tek kökenli Arabica kahvelerde olduğu gibi taze kavrulmuş olması eski olanlarına göre daha iyi tatlar vermektedir. Kenya kahvesi yapı olarak güçlü asiditeye sahiptir. Narenciye ve limon kabuğu tatlarını andırır.

1950’lerde Scott Laboratoires tarafından melez türler piyasaya sürüldü. Bunların en bilineni SL28 ve SL34’tür. Bunların ikisi de Bourbon çeşididir ve büyük gövdelidir. Ayrıca aynı şirketin ürettiği Batian ve Ruiru11 gibi türleri de popülaritesini artırmaktadır.

Kenya kahvesini French Press ile demlemek için;

Bir yemek kaşığı orta veya ince öğütülmüş Kenya kahvesi, damıtılmış saf su, French Press

Kenya kahvesini French Press’e koyduktan sonra üzerine, bütün kahve parçaları ile temas edecek biçimde kaynamış suyu ilave edin. Burada suyun kaynamadan hemen önceki halini kullanmakta fayda var. Demlediğiniz kahveden zengin bir tat ve aroma almak için dört dakika demlenmeye bırakın. Bu süreyi kahve çekirdeklerinin boyutunu dikkate alarak ayarlayın. Eğer bu süreyi geçerseniz aromanızda acı tatlar oluşabilir.  Daha sonra French Press pistonunu iterek kahve parçalarından kurtulun. Kahvenizi servis edin. Kahvenize süt ekleyerek de içebilirsiniz. Farklı demleme yöntemleri ile de zengin ve lezzetli tatlar elde edebilirsiniz.

Exit mobile version