SON SAYI
Temmuz-Ağustos sayımız yayındadır, satın alıp dijital okumak için buraya tıklayınız.
TURUNCU DERGİ
No Result
View All Result
TURUNCUMOD
Dergilerim
Hesabım
  • Giriş Yap
  • Kayıt Ol
Lookbook
Blog
Dergiler
Abone Ol
TURUNCU DERGİ
  • Giriş Yap
  • Kayıt Ol
No Result
View All Result
TURUNCU DERGİ
No Result
View All Result
Home Yaşam

Doğunun Kızı: Benazir Butto

Turuncu Dergisi by Turuncu Dergisi
Şubat 25, 2023
3 min read
0 0
0
Doğunun Kızı: Benazir Butto

Pakistan’ın en tanınmış ailelerinden biri olan Butto ailesine mensup Benazir Butto, Oxford Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni tamamladıktan sonra ülkesi Pakistan’a geri döndü. Pakistan’ın çalkantılı siyasi atmosferinde Babası Zülfikar Ali Butto tutuklanıp idam cezasına çarptırıldıktan sonra ev hapsine alınan Butto ailesinin bir ferdi olan Benazir, 1984 yılında ev hapsi kaldırıldıktan sonra İngiltere’de sürgün hayatı yaşamaya başladığı dönemde babasının partisi olan Pakistan Halk Partisi’nin liderliğini yapmaya başladı. 

RELATED POSTS

Fobi çeşitleri

Eylül ayı sebze ve meyveleri

Birinci sınıfa başlayan çocuğa nasıl davranılmalı?

Butto, 1988 yılında Pakistan’da yapılan serbest seçimle iktidara geldi ve ülke tarihinin ilk kadın başbakanı oldu. İktidarı boyunca çeşitli sebeplerle iktidardan düşürülen Butto, 1999-2007 yılları arasında sürgündeydi. 

2007’de ülkesine dönen Butto, ilk suikast girişiminden yara almadan kurtuldu. Ancak, yaklaşık iki ay sonra 27 Aralık 2007 tarihinde gerçekleşen ikinci suikast girişiminde ilki kadar şanslı olamadı.

Zülfikar Ali Butto’nun kızı Benazir Butto, babası gibi Pakistan siyasetinde aktif rol oynadı ve İslam coğrafyasında ilk kadın başbakan unvanını aldı.

1953 yılında Pakistan’ın Karaçi bölgesinde dünyaya geldi Benazir Butto. Üniversite eğitimini Oxford Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamladı. Ardından Harvard Üniversitesi’nde yüksek lisansa başladığı dönemlerde Hindistan’ın Doğu Pakistan’a asker gönderdiği ve babasının Batı Pakistan Savunma Bakanı olarak Birleşmiş Milletler ile temas kurmak üzere New York’a gitmek zorunda kaldığı 1971 yılında üniversiteyi bırakmak zorunda kaldı.

Üniversiteyi bitirdikten sonra Pakistan’a geri döndü. O yıllarda babası çeşitli yolsuzluk haberlerine karışan ve siyasetçi Ahmed Raza Kasuri’nin ölümüyle suçlanan Zülfikar Ali Butto tutuklanıp idam cezasına çarptırılmıştı ve idamı gerçekleştikten sonra tüm ailesine ev hapsi verildi.

Benazir Butto’nun ev hapsi 1984 yılına kadar devam etti ve o yıl yurt dışına çıkış yasağı kaldırılır kaldırılmaz İngiltere’ye taşındı.

İngiltere’de sürgün hayatı yaşamaya başladığı dönemlerde babasının partisi olan Pakistan Halk Partisi’nin liderliğini yapmaya başladı. 1987 yılında çimento fabrikatörü olan Asıf Ali Serdari ile evlendi ve üç çocuğu dünyaya geldi.

1993 yılında Butto yeniden seçildi fakat kurduğu yeni hükümet 3 yıl sonra yeniden yolsuzluk suçlamaları sebebiyle devlet başkanı Faruk Leghari tarafından düşürüldü. Darbelerle devrilse de hakkında herhangi bir suç teşkil edecek dosya bulunamadı.

1999 yılında Pervez Müşerref’in öncülük ettiği askeri darbe sonrası Pakistan’ı terk etmesi için uğraşıldı ve Bezanir Butto Birleşik Arap Emirlikleri’ne gelerek Dubai’ye yerleşti.

2007 yılında yapılacak olan seçimler için Butto yeniden Pakistan’a dönüş kararı aldı. Fakat El-Kide’nin saldırı tehdidinde bulunması üzerine Pervez Müşerref, Butto’nun dönüşünü ertelemesini ve yüksek mahkemenin kendisiyle ilgili af istemine ilişkin kararı beklemesini söyledi.

Müşerref böyle istese de Butto bu isteğe uymadı ve 18 Ekim 2007 tarihinde, sekiz yıllık sürgünden sonra Pakistan’a geri döndü. 

O dönüş sırasında partisinin yandaşları tarafından büyük bir sevgi gösterisiyle karşılandı fakat aynı zamanda bir suikast girişiminde bulunuldu.

Yaklaşık iki ay sonra Ravalpindi’de gerçekleşen ikinci suikast girişiminde Butto, ilki kadar şanslı olamadı. 27 Aralık 2007 tarihinde Pakistan Halk Partisi’nin mitinginde elinde silah bulunan bir adam Butto’ya ateş ederek onu boynunda vurdu ve ardından üzerindeki patlayıcıyı patlattı.

Pakistan’ın en çok seçmeni bulunan partisinin mitinginde yaşanan bu olayın sonunda 130 kişi hayatını kaybetti. Benazir Butto da kaldırıldığı hastanede müdahale edilse de hayatını kaybedenler arasındaydı.

ShareTweetPin
Turuncu Dergisi

Turuncu Dergisi

Related Posts

Fobi çeşitleri
Yaşam

Fobi çeşitleri

Eylül 1, 2023
Eylül ayı sebze ve meyveleri
Mutfak

Eylül ayı sebze ve meyveleri

Eylül 1, 2023
Birinci sınıfa başlayan çocuğa nasıl davranılmalı?
Yaşam

Birinci sınıfa başlayan çocuğa nasıl davranılmalı?

Eylül 1, 2023
Yeni Dekorasyon Fikirleri
Yaşam

Yeni Dekorasyon Fikirleri

Ağustos 31, 2023
Gece, bebeklerin uykusunun kesilmesine neden olan beş etken!
Yaşam

Gece, bebeklerin uykusunun kesilmesine neden olan beş etken!

Ağustos 31, 2023
İyot eksikliği nedir? Vücutta iyot eksikliği belirtileri nelerdir?
Yaşam

İyot eksikliği nedir? Vücutta iyot eksikliği belirtileri nelerdir?

Ağustos 31, 2023

Recommended Stories

Sizi Mutlu Edebilecek Besinleri Biliyor musunuz?

Sizi Mutlu Edebilecek Besinleri Biliyor musunuz?

Ocak 20, 2022
Zencefilli Kurabiyeyi Düzenli Olarak Yerseniz Bakın Vücudunuzda Neler Oluyor?

Zencefilli Kurabiyeyi Düzenli Olarak Yerseniz Bakın Vücudunuzda Neler Oluyor?

Aralık 16, 2021
Kıvrımlı mobilyalar ile dekorasyon

Kıvrımlı mobilyalar ile dekorasyon

Şubat 4, 2021

Popular Stories

  • Çatalhöyük’ten bugüne Anadolu Motifleri ve anlamları

    Çatalhöyük’ten bugüne Anadolu Motifleri ve anlamları

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Cumhuriyet’in ilk kadın muhtarı ve bilinmeyen hikâyesi

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Küçük ev’ akımı Türkiye’de yaygınlaşıyor: Tiny House

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Gezilecek Yerler Var! İşte Kocaeli’de Görmeniz Gereken 10 Yer

    2 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Tuil dekor nasıl yapılır?

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
TURUNCU DERGİ

Turuncu dergisi Türkiye’nin hikayesini omuzlayan, ülkesinin kaderini kendi kaderi bilen nadir dergilerden. Doğruların ve yanlışların birbirine karıştığı, bilgi kirliliğinin hızla çoğaldığı bir süreçte Turuncu her sayfada iyiye ve doğruya dair yeni bir şeyler söyleme çabasında.

Son Yazılar

  • Tatlılarda şeker yerine kullanılabilecek alternatifler
  • Fobi çeşitleri
  • Sonbaharda tatile çıkmak için en keyifli 6 neden

Kategoriler

  • Anne&Çocuk
  • Astroloji
  • Ayşegül Akyüz Yahşi
  • Betül Tat
  • Dekorasyon
  • Dosya
  • Emine Kibar
  • Esra Öztürk
  • Fatma Akgün
  • Fatma Karaman Süslü
  • Feride Şimşek Benli
  • Gaye Yardımcı
  • Genel
  • Gülay Kurt
  • Gülşen Özer
  • Güzellik
  • Halime Tezcan Tosun
  • Hilal Güler
  • Hüseyin Karaca
  • Kadın Hikayeleri
  • Kültür&Sanat
  • Merve Kuş Mataracı
  • Moda
  • Moda&Stil
  • Muradiye Şimşek
  • Mutfak
  • Nuran Sözen
  • Nuriye Ataseven
  • Psikoloji
  • Röportaj
  • Röportaj
  • Sağlık
  • Saliha Karaaslan
  • Seda Şişman
  • Senem Dinç
  • Seyahat&Tatil
  • Seyran Akdaş
  • Teknoloji
  • Tuğba Şahbaz
  • Tuğba Şahin
  • Ümmügülsüm Tat
  • Yaşam
  • Yasemin Batur
  • Yazarlar
  • Zahide Ceylan
  • Zehra Güveli
  • Zehranur Ceylan Demir
  • Zeliha Tamer

Sayfalar

  • Abonelik
  • Ana Sayfa
  • Dashboard
  • Dergiler
  • Gizlilik politikası
  • Hakkımızda
  • Hesabım
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • My Orders
  • Ödeme Sayfası
  • Sepetim
  • Store List
  • Teslimat ve İade
  • TURUNCUMOD
  • Yazarlar

© 2020 Powered by NONSTOP TECHNOLOGIES

No Result
View All Result
  • Hesabım
  • Dergilerim
  • Sağlık
  • Mutfak
  • Yaşam
  • Seyahat&Tatil
  • Kültür&Sanat
  • Dekorasyon
  • Kadın Hikayeleri
  • Anne&Çocuk
  • Yazarlar
  • Astroloji
  • Videolar
  • Üye Ol
  • Abone Ol
  • Dergiler
  • Psikoloji
  • Teknoloji
  • Güzellik

© 2020 Powered by NONSTOP TECHNOLOGIES

Tekrar hoşgeldiniz!

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz? Kayıt Ol

Yeni Hesap Oluştur

Kayıt olmak için formları doldurun

Tüm alanlar zorunludur. Giriş Yap

Parolanızı Kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş Yap

Add New Playlist

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
Go to mobile version