Beşamel Sos, Fransız mutfağının temel beyaz soslarından biri olarak kabul edilir.
On yedinci yüzyıldan günümüze dek Beşamel Sos, Fransız mutfağının temel beyaz soslarından biri olarak kabul edilmiş. Bu enfes sosun ana malzemeleri ise tereyağı, kavrulmuş un, karabiber, tuz ve sütten oluşur. Diğer birçok sos için temel olarak kullanılan bir sostan söz ediyoruz. Mesela peynirli Béchamel sosuna Mornay sosu adı verilmekte. Sosun kökeni ise eskilere gidersek Rönesans döneminde Toskana’dan geliyor. Peki Beşamel sos nasıl yapılır? Beşamel sos malzemesi nelerdir? Makarna için beşamel sos nasıl hazırlanır? Yoğurtla beşamel sos nasıl yapılır? Beşamel sos hangi ülkeye ait? Klasik beşamel sos tarifi ve bu enfes sos ile hazırlayabileceğiniz birbirinden leziz tarifleri sizin için listeledik.
Beşamel sosun tarihçesi
Sosun kökeni eskilere gidildiğinde Rönesans döneminde Toskana’dan gelmekte. Sosun yapışkan kıvamı nedeniyle Beşamel sos o tarihlerde “Tutkal Sosu” (Salsa Colla veya Colletta) olarak bilinirdi. Caterina de Medici’nin şefleri tarafından 1533 tarihinde sos Fransa’ya getirildi. Louis de Béchamel (Lui de Beşamel), Nointel Markizi, Kral XIV. Louis’in onursal baş idareci görevini sürdüren bir finansçıydı. François Pierre La Varenne tarafından yazılan, Fransız mutfağının temel taşlarından kabul edilen “Fransız Aşçı” kitabında sosun adı Salsa Colla’dan Beşamel’e evrildi. Sos ilk zamanlara dana veya tavuk suyu ile kadife bir sos şeklinde hazırlanmaktaydı. 1749’da yayınlanan bir tarif, Beşamel sosun bugün bilinen halini oluşturdu.
O tarihe dek, tereyağı uygun bir tavada eritilir, ardından soğan ve kök sebzeleri, yeşil soğan ve maydanoz kızartılarak elde edilirdi. Sosu pişirdikten sonra tuz, kalın çekilmiş karabiber ve muskat ile birlikte krema hazırlanırdı. Sonra sos kaynatılır, süzülür ve ekstra tereyağı ile servise hazır hale getirilirdi. Üstelik hala bazı tariflerde süte; unla buluşmadan önce, defne yaprağı, karabiber, arpacık soğanı ve maydanoz ilave edilir. Ardından soğuk ortamda aromaların kaynaşması için sos bir süre bekletilir. Tercihe göre süt kaynatılabilir ya da un ile karıştırılmadan önce eklenmeden süzme işlemi uygulanabilir. Bazı aşçılar ise tercihen soğan parçalarını sosta bırakırlar.
Klasik Beşamel sos nasıl yapılır?
Malzemeler
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1,5 yemek kaşığı un
- Süt -1,5 su bardağı (oda ısısında)
- Biraz tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
Yapılışı:
Tereyağı ve sıvı yağı küçük bir tencereye alarak güzelce eritiyoruz. Bu işlemi kısık ateşte uygulayalım ve yakmamaya özen gösterelim. Tereyağımız eridikten sonra unu ilave edelim ve devamlı karıştırarak unu kavuralım. Kokusu çıkan unun kavrulmuş olduğunu anlayabilirsiniz. Aynı zamanda unu kavururken ateşi yüksek derecede açmamamız gerekiyor. Aksi takdirde unumuz ve yağımız yanacaktır. Karışımın üzerine devamlı karıştırarak 1 buçuk su bardağı sütü yavaş yavaş ilave edelim. Bu esnada çırpıcı ile hızlıca çırpalım ki, topak kalmamasını sağlayalım. Sosumuz kaynayıp iyice koyulaştıktan sonra tuz ve karabiberi de ekleyelim ve kaynayıncaya dek karıştırararak pişirme işlemini sürdürelim. 2 dakika kaynadıktan sonra sosumuzu ocaktan alabiliriz. Tarifin püf noktalarından söz etmek gerekirse; Unu kokusu çıkana kadar kavurmanız önemli. Un hafif pembeleşince sütü ekleyebilirsiniz. Sütü ilave ettikten sonra güzel bir şekilde çırparak sosun topaklanmasını önlemelisiniz. Muskat rendesi, karabiber vb. baharatlar beşamel sosa çok yakışacaktır. Aklınızda olsun deriz. Afiyet olsun.