Sık sık ve gereğinden fazla acıkma hissi yaşıyorsanız siz de bu hataları yapıyor olabilirsiniz.
Özellikle kışın havaların soğumasıyla beraber daha hareketsiz bir yaşam biçimine maruz kalmamız insülin metabolizmamızı bozabiliyor ve bu da sık yeme isteğine yol açabiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Erkan, hem insülin metabolizmasında oluşan değişikliklerin hem de günlük yaşantımızda yaptığımız bazı hataların sık yeme isteğini artırabildiğini söylüyor. İşte sık sık acıkıyor ve yeme isteği duyuyorsanız sizin de yapıyor olabileceğiniz bazı hatalar…
Düzensiz Uyumak
Metabolizmanın iyi çalışması için ilk şartlardan biri kaliteli uyku. Ancak uykunun kalitesi ve süresi haricinde, ne zaman uyuduğumuz ve ne zaman uyandığımız da önemli. Eğer gece çok geç yatıp ertesi gün geç saate uyanıyorsanız vücudunuzun ritmini bozma riskiyle karşı karşıyasınız demektir. Ayrıca geç yatıp geç kalkmak genellikle düzenli beslenememeye ve geceleri yemek yeme isteklerine de yol açabiliyor.
Yetersiz Ana Öğünler
Düzenli yemek yemenize rağmen sık acıkmaktan yakınıyorsanız ana öğünlerde yeterli enerjiyi içeren besinler tüketmiyor olabilirsiniz. Bir öğünün sadece proteinden veya sadece karbonhidrattan oluşması acıkmaya neden olur. Yeterli ve dengeli bir öğün yediğinizden emin olmak için sağlıklı tabak modelini uygulanız gerekiyor. Bunun için tabağınızı dörde böldüğünüzü düşünün ve her bir dölümü protein, sebze, süt-yoğurt ve tahıllarla doldurun.
Duygusal Açlığı Fark Edememek
Bazen midemiz dolu olsa da kendimizi aç hissedebiliriz. Bu, can sıkıntısı, gerginlik, öfke, üzüntü, yalnızlık gibi duygulardan dolayı oluşan yapay açlık hissidir ve duygusal açlık olarak tanımlanır. Bunun önüne geçmek için öncelikle açlığın fiziksel mi duygusal mı olduğunu saptamanız gerekir. Duygusal açlık, aniden ortaya çıkar ve yemek yeme dürtüsü üst düzeydedir. Böyle bir durumda mutfağa gidip hemen bir şeyler yemek yerine, önce açlığı değerlendirmeniz gerekir. Eğer bu fiziksel açlık değilse, bir şeyler yemek yerine su içmek ve başka uğraşlara yönelmek en iyi yoldur. Ancak en son öğünün üzerinden 3-4 saat gibi bir geçmişse sebze veya meyve ile yanında proteini olan bir ara öğün tüketerek açlığınızı bastırabilirsiniz.
Az Su İçmek
Susuzlukla açlık da birbirine karıştırılabiliyor. Yeterli sıvı alımı ile bu durumun önüne geçebilirsiniz. İhtiyaç duyduğu su miktarını kilonuza bağlıdır; bir kilogram başına 30 ml tüketmek yeterli su tüketmek anlamına gelir. Ancak çay ve kahveyi su tüketimi olarak düşünmemelisiniz.
Hareketsiz Bir Yaşam Sürmek
Düzenli hareket etmek ve egzersiz yapmak insülin salınımını kontrol etmede çok etkilidir. Gün içinde çok hareketsiz kalmak insülin salınımının artmasına neden olabilir. Buna engel olabilmek için günde 8 bin adım atmayı ya da haftada 2 saat egzersiz yapmayı hedeflemeniz gerekir.