36 yıl önce hayatımıza giren domain’ler bugün, iş dünyasının en önemli bileşenlerinden birine dönüşmüş durumda.
Web sitelerinin adı veya adresi olarak tanımlanan alan adları (domain) hakkında bilmedikleriniz, bildiklerinizden daha eğlenceli olabilir! Sıkıcı “doğru alan adını seçmek” önerilerini bir kenara bırakıp ilginç ve eğlenceli gerçeklere göz atmaya var mısınız? Cevabınız evetse, doğru yerdesiniz! İşte alan adları ile ilgili birbirinden eğlenceli gerçekler…
Alan adı kaydetmek 1995’e kadar ücretsizdi
Alan adı sistemi, 1983 yılında Amerikalı bir bilgisayar bilimcisi olan Paul Mockapetris tarafından icat edildi. 1985’te sadece beş adet alan vardı ve 1987 yılında 100. domain tescil edildi. Şu an neredeyse her saniye 100’den fazla alan adı kaydediliyor ve 2021’in üçüncü çeyreği itibariyle toplam 364.6 milyon alan adı kaydedilmiş durumda.
Yaklaşık olarak 40 yılda teknolojinin alan adlarını nasıl ön plana çıkardığını görüyor musunuz? 1995 yılına kadar tamamen ücretsiz olan alan adları, 1995’te 100 $ olarak belirlenen fiyatıyla aslında popüler olmaya başladıklarının sinyalini vermişti. Zaman içinde fiyatları düşse de işletmeler için taşıdığı hayati önem giderek arttı.
Dev markaların devliğini tesadüf mü sandınız?
1980’lerde kaydedilen alan adlarına şaşırmaya hazır mısınız? Günümüzün dev markalarının o zamanların en vizyon sahibi kuruluşları olması, anlıyoruz ki tesadüf değil.
1986’da Xerox.com, HP.com (Hewlett Packard), IBM.com, intel.com, boeing.com, amd.com, adobe.com, ti.com (Texas Instruments) ve siemens.com kaydedildi. 1987’de alınan domainler içinde de elbette ki çok tanıdık isimler var: apple.com, cisco.com, lockheed.com ve phillips.com.
Domain dünyasında en’ler
- Symbolics.com en eski yani ilk kaydedilen alan adı. Hala aktif olan alan adı; yatırımcılar ve girişimciler için bulunması zor domainleri edinmeye çalışan Aron Meystedt’e ait. Aron Meystedt, symbolics.com u satmayı düşünmüyor.
- 2021’in üçüncü çeyreğinde birinciliğin daimi sahibi olan .com uzantısı 158.6 milyon kullanıcı ile en çok kaydedilen uzantı.
- En kısa alan adları tahmin edeceğiniz gibi tek harfli olanlar, bunların arasında çok ünlü isimler karşımıza çıkıyor: Z.com’un sahibi; Nissan, X.com’un sahibi; PayPal, M.me; Facebook Messenger’ın kısayolu. T.co, Twitter’ın. W.org, WordPress’e ve G.co, Google’a yönlendiren resmi kısayol URL’leri. A.co ise Amazon’unki. Tek karakterli alan adlarının kaydı 1993’ten bu yana bazı özel durumlar dışında yasaklanmış durumda.
- En kısa sürede en fazla alan adını kaydeden kişi Mike Mann. Nisan 2012’de 24 saat içinde 14.962 alan adı kaydederek ilginç bir rekora imza attı. DomainMarket.com’un sahibi olan Mike Mann, geçtiğimiz sonbahara kadar 350.000 alan adına sahipti, bunun yaklaşık 50.000 kadarını Kasım 2021’de elden çıkardı. Mike’ın koleksiyonunda PrimaryEducation.com, AutoServices.com, MiddleEastBank.com, Sinergy.com, VirusTesting.com, DisasterData.com, FamilyPsych.com ve BANK.co gibi çok sayıda cazip alan adı bulabilirsiniz.
- Ülke kodlarına sahip alan adlarının başında 24.7 milyonu aşan kayıt sayısı ile .tk uzantılı alan adları yer alıyor. Aslen Pasifik Okyanusu’ndaki Tokelau Adaları için oluşturulan bu uzantı, ücretsiz olması nedeniyle Dünya çapında büyük ilgi görüyor. İkinci sırada .de (Almanya), üçüncü sırada ise .cn (Çin) yer alıyor.
- En pahalı alan adı; 872 milyon dolara satılan cars.com. Satın alınan en ucuz alan adının ise 0,90 ABD doları olduğu biliniyor. Çok büyük harcamalara sahne olan ikinci el domain satışı alanında en şaşırtıcı ücretlerden biri ise Elon Musk’ın 2016 yılında Tesla.com adını sadece 11 milyon dolara satın alması.
- En uzun alan adı 63 karakter. Çünkü alan adları en fazla 63 karakterden oluşabiliyor. Bu uzunlukta domain kaydeden çok sayıda kişi var ama bunlardan en ilginci pi sayısını kullanan matematikçi Gerard Steffens. (3.141592653589793238462643383279502884197169399375105820974944592.eu).
- En güvenilir alan adı uzantısı tahmin edeceğiniz gibi .com. En tehlikeli uzantılar arasında ise .gdn, .work ve .tokyo’yu sayabiliriz. Öte yandan .shop ile biten alan adlarının da yarısından fazlası kötü niyetli ve spam sitelerden oluşuyor.
Popüler alan adlarının gülümseten gerçekleri
- En ünlü alan adlarının birinin doğum günü sevgililer günü; Youtube.com 14 Şubat 2005’te kaydedildi. Bazı astrologlar bu tarihin özellikle seçildiğini düşünüyor çünkü o gün iletişim gezegeni Merkür Güneş’in kalbindeydi!
- Nisan 2021’de Google Arjantin, iki saat boyunca kapalı kalmıştı. 30 yaşındaki Nicolas Kurona adında bir web tasarımcısı bu süre içinde alan adını satın almayı denemiş ve işe yaramayacağını düşünmesine rağmen 270 Peso’ya (2.90 $) Google.com.ar’ı almayı başarmıştı! En güçlü teori, Google’ın alan adını yenilemeyi unutmuş olması yönündeydi.
Ancak Google, alan adı lisansının süresinin dolmadığını ve Temmuz 2021’e kadar da süresinin dolmayacağını açıkladı. En azından birkaç dakikalığına Google Arjantin’in kontrolünü 30 yaşındaki bir web tasarımcısına kaptıran Google’ın alan adının kontrolünü çok hızlı bir şekilde nasıl geri aldığı bilinmiyor. Nicolas ise Google’ın alan adını geri almasıyla, bu durumun başını belaya sokmadığı için rahatladığını açıklamış.
Aslında bu durum Google için ilk değil! Google.com Ekim 2015’te, araştırmacı ve eski Google çalışanı Sanmay Ved tarafından bir dakikalığına da olsa satın alınmıştı. Hem de 12 Dolar’a!
- Alan adını yenilemeyi unutan popüler isimlere bakarsak Nisan 2012’de Hindistan’ın en büyük seyahat sitelerinden biri olan Yatra.com’la karşılaşırız. Bu hata şirkete 5,7 milyar dolara mal olmuş. Microsoft’un bile, sahip olduğu alan adlarından iki tanesini 1999’da ve 2003’te yenilemeyi unuttuğu biliniyor (passport.com ve hotmail.co.uk). Foursquare, Dallas Cowboys, Marketo ve Sorenson Communications da geçtiğimiz yıllarda alan adını yenilemeyi unutan ünlü isimlerden. Peki ya bu bir bankanın başına gelmiş midir? Evet! 2013’te ünlü ABD bankalarından biri Regions Bank alan adını yenilemeyi unutarak tarihe adını yazdırmış.
Alan adları hakkında eğlenceli gerçeklere göz atmak istediğimizde bile doğru alan adını seçmenin doğru adımlar atıldığı sürece birçok avantajı beraberinde getireceğinin izlerini görebiliyoruz
36 yıl önce hayatımıza giren domain’lerin bugün, markalaşma ve SEO konusunda iş dünyasının en önemli bileşenlerinden birine dönüştüğünü söylemek mümkün. Şu an, ileriki yıllarda önemli bir potansiyele dönüşecek bir alan adını kaydetmek için belki sizin için de doğru zamandır! Domain sorgulama aracının karşısında ilginç kombinasyonları denerken, iz bırakacak bir alan adı bulmanız dileklerimizle.