Müslüman azınlık nüfusa sahip bir ülkede başörtüsü takan Müslüman kadın olmak kolay değil. Hala kimlikleri ve kıyafetleri yüzünden olumsuz damgalanma ve önyargılarla mücadele ediyorlar.
Ancak, bu önyargılardan biri Raffia Arshad tarafından kırılmayı başardı. Pakistan kökenli müslüman bir kadın olan Arshad, İngiltere’deki ilk kadın başörtüsü hakimi oldu. Arshad, küresel sahnede başörtüsü takan Müslüman bir kadının yüzünü zarif bir şekilde temsil etmeyi başardı.
Arshad, yargı makamının çeşitliliği teşvik etmek istediğini ve kendisini işe aldıklarında başörtüsü seçiminin farkında olmadıklarını belirtti. Arshad hakkında verilen kararla ilgili “Bu kararın kişisel olarak benimle ilgili olmadığını biliyorum” diyor.
Raffia, ülkesindeki, hatta dünyadaki başörtüsü klişesini kırabildiği için çok mutlu olduğunu belirterek, “Bu konuma gelmek bir süreç gerektiriyor ve bundan memnunum. Benim için başardığım şey kendim için bir başarı değil, bu benzer geçmişlere sahip kişilerden biri için bir başarıdır.” dedi.
40 yaşındaki Müslüman bir kadın olan Arshad, Batı dünyasının İslam ve başörtüsü konusundaki olumsuz önyargılarını kırmakta zorlandığını söylüyor. Müslüman statüsü nedeniyle çok fazla ayrımcılık gördüğünü, hatta 2001 yılında Inns of Court School of Law London’da burs almak için mülakat yaparken, başörtüsünü çıkarması istendiğini anlatıyor.
Hatta kurumun bu baskısıyla yüzleşmek zorunda kaldığını söyleyen Arshad’a bu prestijli bursu engelsiz bir şekilde alabilmek için başörtüsünü kaldırmasını tavsiye ettiler. Bu talebi kesinlikle reddeden Arshad, istediği bursu alabilmek için aslında daha çok çalışmayı düşünüyordu. Arsyad’ın çabaları ve duaları sonunda meyve veriyor. Hayallerine ulaşmasının yolu açılırken. “Nihayet burs kazandım. Ve bu kariyerimdeki ilk önemli adım” diyerek geçmişte yaşadığı sorunları aştığını anlatıyor.
Arshad’ın karşılaştığı zorluklar bitmiyor. Başörtüsü takmaya olan inancı nedeniyle genellikle ayrımcılığa maruz kalıyor. Kariyerine ulaşmada sık sık zorluklarla karşılaşıyor. 2004’te Nottingham’daki çalışmalarını tamamladıktan sonra Arshad, St.Mary’nin Aile Hukuku Odalarında, hukuk biliminin önemli yönlerini inceleyerek uzun bir eğitim alıyor.
Özel hukuk alanında çalışan 3 çocuk annesi Raffia Arshad’ın hukuksal alanda 17 yıllık tecrübesi var. Bu süre içinde özellikle İslam hukuku alanında uzmanlaşan Arshad, özellikçe çocuklarla, zorla yapılan evlilik ve kadın sünneti konusunda çalışıyor.
“Umarım yaptığım şey birçok kadın ve Müslümana kariyerlerine devam etmeleri için ilham verebilir.”
Bunun dışında Arshad diğer genel davaları da ele almış. Aslında, İngiliz Yargı Bürosu, İngiltere ve Wa les’e yayılmış 3.210 mahkemenin yalnızca yüzde 31’inin kadınlar tarafından doldurulduğunu kaydeden Arshad, görevini en iyi şekilde yapan birkaç kadından biri. Çalışkan ve inancında sadık olan Arshad, dünyaya başörtüsünün umutları ve hayalleri kapatmak zorunda olmadığını göstermeyi ve herkesin çalışabileceğini ve mümkün olan en yüksek hayali gerçekleştirebileceğini dünyaya kanıtlamayı başardı.
Arshad, başörtüsü de dahil olmak üzere kişisel kimliğin, hedeflere ulaşma adımlarını engelleyebileceğinden endişelenmeye gerek olmadığını savunuyor. Arshad, bunu, Kraliçe Elizabeth’in ülkesinde başörtüsü ile hakim koltuğunu kazanarak kanıtladığını belirterek, “Çünkü benim için başörtüsü çok önemli. Umarım yaptığım şey birçok kadın ve Müslümana kariyerlerine devam etmeleri için ilham verebilir.” diyor.
PROFİL
Tam isim: Raffia Arshad
Yaş: 40 yıl
Eğitim:
Oxford Brookes Üniversitesi’nden Muhasebe ve Finans (2001),
Leads Üniversitesi’nden Uluslararası Hukuk ve Avrupa İş Hukuku (2003),
Kişisel Gelişim diploması
Koçluk Cambridge Üniversitesi (2007-2008).