On bir ayın sultanı Ramazan’ın gelmesiyle Müslümanlar kendilerine farz kılınan oruç ibadetlerini yerine getirmeye başladı. Peki emziren anne oruç tutabilir mi? Bebek emzirmek orucu bozar mı? Merak edilen tüm bu sorular yazımızda…
Paylaşımın, bolluğun ve bereketin olduğu Ramazan ayı coşkusu yaşanmaya başladı. Bu ayda Müslümanlara farz kılınan oruç ibadetinin tam olarak yerine gelmesi için büyük çaba sarf edilse de yine de akıllara takılan bir takım soru işaretleri var. Bazı durumlar Müslümanları oruç tutmaktan muaf kılabilir. Peki emziren anne oruç tutabilir mi? Bebek emzirmek orucu bozar mı?
EMZİREN ANNE ORUÇ TUTABİLİR Mİ?
Ramazan ayının gelmesiyle beraber bebek emziren annelerin merak ettiği “Emziren anne oruç tutabilir mi?” sorusunu eski Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Necmettin Nursaçan şu sözlerle yanıtladı:
“Anne kendi karar versin. eğer rahat tutabiliyorsa, bebeği ve kendisi rahatsa tutsun. ama zorlanıyorsa tutmayabilir. fakat fidye vermesi söz konusu değil. ramazandan sonra imkanı müsait olunca kaza edecek.”
Din İşleri Yüksek Kurulu kendi resmi sitesinde, konu hakkında şöyle bilgilere yer veriyor:
Ramazan orucunu tutmamak için geçerli mazeretlerden biri de gebelik veya çocuk emzirmektir. Gebe veya emzikli olan kadınlar, kendilerine yahut çocuklarına bir zarar gelmesinden korkmaları hâlinde oruç tutmayabilirler. Bunlar bir yönüyle hasta hükmünde oldukları gibi, onlara bu ruhsatı tanıyan hadisler de bulunmaktadır (Nesâî, Sıyâm, 51, 62; İbn Mâce, Sıyâm, 12).
Kendisi dayanabilecek ve çocuk da etkilenmeyecek ise gebe ve çocuk emziren kadın oruç tutabilir. Bu konuda alanında uzman bir hekime danışılması uygun olur. Hamilelik ve çocuk emzirme gibi meşru sebeplerle oruç tutamayan kadınlar, tutamadıkları bu oruçlarını şartların elverişli olduğu başka zamanlarda kaza ederler (Merğînânî, el-Hidâye, II, 269)