15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü! Alışveriş harcamaları sırasında en önemli noktalardan biri fiyat etiketlerinin doğru okunması. Peki bilinçli etiket okumanın faydaları neler?
Fiyat etiketleri size alacağınız ürün hakkında bilgi verir. Alacağınız ürünün nerede üretildiği, ürünün özelliği, ürünün tüm vergiler dahil satış fiyatı, ürün fiyatı ve birim fiyatı etiketler üzerinde görebileceğiniz bilgilerdendir. Bu bilgilerin etiketlerde yer alması “Fiyat Etiketleri Yönetmeliği” uyarınca zorunlu tutulmuştur. Etiketler bir anlamda aldığınız ürünlerin künyeleridir.
Etiketler alacağınız ürünün fiyatını gösterdiği gibi o ürün hakkında bilgi vermektedir. Bazen ürünün fiyatı değiştiği halde etikette değişim yapılmaz. Gözden kaçan bu detay tüketicinin lehinedir. Kasada farklı bir fiyatla karşılaşmanız mümkün olabilir. Bu durumda etikette yazan fiyatı baz almak durumunda olduklarını bilmelisiniz. Kasaya gittiğinizde itiraz etme hakkına sahipsiniz.
Etiketlerde birim fiyatı, gramaj, adet gibi bilgileri vererek tüketicilerin bilinçli bir şekilde alışveriş yapmalarını sağlar. Diğer markalar ile alacağınız ürünü karşılaştırarak kazançlı bir alışveriş yaşayabilirsiniz. İlk gördüğünüz markaya bakarken içindekiler kısmına dikkatle baktıktan sonra fiyat karşılaştırmasına girmeniz yerinde olacaktır.
Son kullanma tarihi SKT olarak yazılır. Ön raflarda genelde tarihi yakın olan ürünler vardır. Ürünü alacağınız zaman arka raflardan tercih yapmanız sizin yararınıza olacaktır.
Mağazalarda indirime giren ürünler sarı etiket’te yazılır. Hem bütçenizi korumak hem de bilinçli bir tüketici olmak için dikkatli olmalısınız. İhtiyacınız olan sarı ürün sarı etiketteyse almanız mantıklı bir karar olacaktır.
Etiketlerde yazan ürün fiyatı bir tane, bir kilo olarak ürün fiyatı net birim olarak tanımlamayı anlatır. Birim fiyatı ise alacağınız ürünün örneğin; beş kilosunun ne kadar olduğunu hesaplayarak daha ucuz olup olmadığını anlamanızı ya da diğer ürünlerle karşılaştırma yapmanızda kolaylık sağlar.
Aldığınız ürün ile ilgili tüketici hakkınızı arayabileceğiniz durumlar nelerdir?
Tüketiciler hiçbir gerekçe göstermeden bir ürünü ya da malı 7 gün içerisinde değiştirme ve iade hakkına sahipsiniz. Bir ürünün ayıplı mal olarak çıkması sonucunda malın teslim tarihinden itibaren 15 gün içerisinde malın değişimini isteyebilir, ücretsiz olarak onarılmasını veya ayıbın neden olduğu değer kaybının neden olduğu farkı talep edebilirsiniz. Aldığınız ürün daha sonradan size sorun çıkardığında fişiniz ile birlikte tüketici hakem heyetine başvurarak para iadesi alabilir ya da ürünü muadiliyle değiştirebilirsiniz.