Kim tertemiz bir ev istemez ki? Kusursuz bir temizlik için bir an önce bırakmanız gereken temizlik alışkanlıklarını yazdık…
Konu temizlik olduğunda hemen hemen hepimiz daha pratik ve hızlı yöntemler arıyoruz. Halbuki kimi “kısa yollar” uzun vadede işlerimizi daha da zorlaştırıyor. Eğer siz de verimli bir temizlik yapmamızı engelleyen bu alışkanlıkları merak ediyorsanız doğru yerdesiniz! Tertemiz bir ev için bir an önce bırakmanız gereken temizlik alışkanlıklarını araştırdık ve yazdık. Çok fazla temizlik ürünü kullanmaktan kirli bulaşıkları lavaboda bırakmaya, işte etkili bir temizlik için bırakmanız gereken 9 temizlik alışkanlığı…
Kağıt yığınlarını biriktirmek
Dergiler, gazeteler, broşürler ve faturalar… Tüm bunların evinizde yığın halinde durduğu bir köşe vardır. Kağıt yığınları, tozların birikmesi için ideal bir alandır. Bu yığınları toplayıp düzenlemediğiniz takdirde kısa süre içerisinde bütün tozu toplayacaktır. Temiz ve ferah bir ev için biriken bu kağıt yığınlarını düzenli olarak temizlemeli, kitaplarınızın da tozunu almalısınız.
Islak havluları yığın halinde bırakmak
Bırakmanız gereken en önemli alışkanlıklardan biri! Duş perdesi de dahil olmak üzere ıslak eşyaları bir yığın halinde bırakmamalısınız. Bu durum kötü kokmalarına neden olurken bakteri oluşumuna da davetiye çıkarır. Duş perdesini her duş aldıktan sonra açarak kurumaya bırakın. Islak havluları kurutmak içinse çamaşırlığa ya da kapının arkasına asın.
Çok fazla temizlik ürünü kullanmak
Çok temizleyici kullanmak çok temizlik anlamına gelmez. Gereğinden fazla ürün kullanmak hem doğaya hem de sağlığınıza zarar verir. Bu ürünler tamamen durulanmadığı takdirde kirleri toplayarak sağlığınızı tehlikeye atar. Fazladan su ve zaman harcamaları da cabası!
Kirli aletlerle temizlik yapmak
Kirli bir süpürge kullanıyorsanız evinizin temiz olmasını nasıl beklersiniz ki? Yalnızca süpürge değil, çamaşır makinenizin, bulaşık makinenizin hatta temizlik bezlerinizin de pırıl pırıl olması gerekiyor. Süpürgenizin toz torbasını temizleyerek başlayın. Aletleri her kullanımdan sonra boşaltın, gerekiyorsa sıcak suda yıkayarak dezenfekte edin. Periyodik aralıklarla temizlik aletlerinizi yenilemeyi de unutmayın.
Tüm banyoyu tek bir bezle temizlemek
Tek kullanımlık dezenfektan mendiller, banyo lavabosunu hızlı bir şekilde silmek için idealdir. Ancak bu aynı mendili ya da bezi tüm banyoda kullanabileceğiniz anlamına gelmez. Özellikle klozeti silerken yeni bir mendil kullanmanız ya da bezi tekrar dezenfekte etmeniz gerekir. Aksi takdirde bakterileri bir yüzeyden diğerine yaymış olursunuz. Kapsamlı bir temizlik için birden fazla bez ve yeterli miktarda temizleyici kullanmalısınız.
Kirli bulaşıkları lavaboda bırakmak
O kirli bulaşık dağını bulaşık makinesine yerleştirmek tahminen ne kadar vaktinizi alır? Saatler sürmeyeceğine eminiz. Bulaşıklarınızı lavaboda bıraktığınızda bakteriler için ideal bir üreme ortamı oluşturursunuz. Böceklerden bahsetmiyoruz bile!
Buzdolabında yiyecek istiflemek
Kalan yemekleri tüketmekten hoşlanmıyorsanız neden onları buzdolabında saklamakla uğraşıyorsunuz? Yiyecekleri birkaç gün içerisinde tüketmeyecekseniz ertelemeden çöpe atın. Yanlış saklanan yiyecekler küf ve bakteri oluşumuna davetiye çıkarır. Buzdolabı temizliği de bir hayli zorlaşır.
Temizlik bittikten sonra toz almak
Yerleri süpürmeden önce toz almaya özen gösterin. Odalar, yukarıdan aşağıya doğru temizlenmelidir. Böylelikle tozlar süpürülmek üzere yere düşebilir. Tıpkı banyo temizliğinde olduğu gibi toz alırken de bezi sık sık temizlemeniz gerekir. Aksi takdirde tozları toplamaz, kenarlara itersiniz.
Görevleri tamamlamamak
Hepimiz bir şeylerle uğraşırken zaman zaman mola veririz. Yine de konu temizlik olduğunda biraz daha özenli davranmamız gerekiyor. Ütü masasını ortaya çıkardıysanız ütü bitene dek durmamaya çalışın. Benzer bir şekilde etrafı toplamak için 15 dakikanız varsa uğraş gerektiren şeyleri sonraya bırakın. Dikkatinizin dağılmasına izin vermeyin ve görevlerinizi tamamlayın.