Glikolik Asit Nedir?
Glikolik asit, farklı meyve asitleri olarak da bilinen Alfa Hidroksi Asitlerinin bir üyesidir. Glikolik asit doğada genellikle şeker kamışından elde edilir. Glikolik asit (yüksek konsantrasyonda kullanılmak suretiyle) Peeling (soyma) tedavisinin etken maddesini oluşturur.
Bu yöntem, cildin ölü hücrelerden oluşan hasarlı üst tabakasını kaldırır ve alttaki hasarsız cilt dokusunu açığa çıkarır. Güvenliği ve etkinliği yüksek olan bu yöntemle hastanın günlük sosyal yaşamı olumsuz etkilenmeksizin istenen sonuca ulaşılabilir.
Glikolik Asit Tedavisinin Yararları Nedir?
-
- İnce ve orta derinlikteki yüzeysel kırışıklıkların düzenlenmesi
- Cildin pürüzsüz ve parlak görünüm elde etmesi
- Genişlemiş gözeneklerin küçültülmesi
- Cildin yağ dengesinin düzenlenmesi
- Sivilce izlerinin azaltılması
- Gebelik, doğum kontrol hapı kullanımı, yaşlılık, güneş hasarları vb. gibi farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan cilt lekelerinin minimalize edilmesi
Glikolik Asit Nasıl Uygulanır?
Bir uzman kontrolünde uygulanması gereken glikolik asit, belirli bir konsantrasyonda, 30 saniye içinde tüm yüz derisine özel bir fırça yardımıyla ve homojen olarak sürülür. Deride oluşması istenen etki gözlemlenene kadar maksimum 5 dakika deride bekletilir.
Ağrısız bir işlem olan Glikolik asit uygulamasında geçici olarak yanma, batma ve iğne hissi gözlemlenebilir. Hastaya zarar veren bir yan etkisi yoktur. Kimi zaman kısa süreli (12-24 saat) ve kendiliğinden düzenlenen kızarıklar da oluşabilir.
Glikolik Asit Ne Sıklıkla Uygulanmalıdır?
Glikolik asit uygulamasında belirli bir sayı sınırlaması olmamakla birlikte istenen etki genellikle 6-8 uygulama sonrasında gözlemlenir. İki uygulama arasındaki ideal zaman 20-25 gündür.
Kimi hastalarda tatmin edici sonuçlar çok kısa sürede elde edilebileceği gibi bazı hastalarda ek uygulamalar gerekebilir. Kişiden kişiye değişebilen bir süreç ortaya çıkar ve bu gayet normaldir.
Tedavi sonrasında iyileşmenin sürdürülebilmesi için 3-12 ay aralıklarla bir kez daha glikolik asit peelingi yapılmalıdır.