Berrin Esra Karaman
Okul çağında sağlıksız ve fazla beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkan şişmanlık günümüzün en önemli sorunlarından biri… Bu dönemde vücut yeni hücre yapmaya programlanmıştır. Vücutta yağ hücrelerinin miktarının artıp, içlerinin dolmasıyla birlikte çocukluk çağı obezitesi ortaya çıkmaktadır. Bu durum erken yaşta tedavi edilmezse ileriki yaşlarda artık artmış olan yağ hücre sayılarıyla uğraşmak çok daha zor hale gelir. Ülkemizde yapılan çalışmalar çocukların yaşam tarzında bir iyileştirme yapılmadığı taktirde yakın gelecekte ülkenin en akut sağlık sorununun obezite olabileceğini ortaya koymaktadır.
Sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazı besin çeşitliliği, günlük beslenmede mümkün olduğunca besin gruplarının tümünden alınması gerekir. Süt ve süt ürünlerinin, et, yumurta ve peynir gibi protein içeriği yüksek olan besinlerin, tahılların, sebze ve meyvelerin günlük beslenmenin içerisinde olmaları, çocuklarınızın dengeli beslenebilmelerini olumlu yönde etkileyecektir.
KAHVALTI İHMALE GELMEZ!
Kahvaltıyla çocuklarınızın kas işlevleri daha iyi gelişir ve daha geç yorgunluk hissi oluşur. Aynı zamanda kahvaltı eden çocuklarda şişmanlık görülme oranı daha azdır. Aksi takdirde ilerleyen saatlerde açlık hissi artar ve teneffüs saati geldiğinde ona hızlı enerji sağlayacak son derece sağlıksız olan abur cuburlardan (Çikolata, hazır kek, cips vs) kendini alamaz. Burada velilere ve öğretmenlerimize büyük görev düşüyor.
Çocuğunuzun sevebileceği farklı lezzetleri birlikte deneyebilirsiniz; organik bal, pekmez, söğüş sebzeler eşliğinde yumurta, peynirli sandviç, sebzeli krep veya muhteşem dörtlü yulaf ezmesi, meyve, bal, sütle güne enerjik bir başlangıç yapmalarını sağlayabilirsiniz!
Biliyorsunuz ki anne sütüne eş değer kaliteli protein yumurta, aynı zamanda içerdiği ‘Kolin’ vitaminiyle çocuğunuzun beyin gelişimine ve hafızasını kuvvetlendirmesine yardımcı olur. Çocuğunuzda görülebilecek yetersiz protein alımı endişeye, dikkat dağınıklığına ve uyku bozukluklarına yol açabilir. Çocuklarınızın haftanın en az beş günü bir adet yumurta, her gün üç porsiyon süt ve süt ürünleri, 2-3 gün kırmızı et/kurubaklagil tüketmesine özen gösterin.
SAĞLIKLI BESLENME ÇANTASI
Çocuklarınıza yemek yedirmek adına besinleri ödül, keyif veya ceza aracı olarak kullanmayın, baskıcı davranmamaya çalışın yoksa uyarınız sağlıksız yiyeceklerin çekiciliklerini arttırmaktan başka bir işe yaramaz. Keyif alacakları şekilde sağlıklı beslenme biçimi oluşturmak adına beslenme çantalarına koyduğunuz her bir besinin üzerine önemini hatırlatacak şekilde minik yazılarla renkli kağıtlar yapıştırarak eğlenceye dönüştürebilirsiniz.
Beslenme çantasına tüketebileceği miktarda yemek koymaya özen gösterin bu noktada diyetisyen yardımı alarak çocuğunuzun gereksinimlerini birlikte belirleyebilirsiniz.
Alternatif ara öğün: Çocuklarınıza öncelikle ara öğün alışkanlığı kazandırmanız gerekir. Kan şekeri dengelenmesine yardımcı olarak dikkat dağınıklığı, halsizlik ve uyku hali görülmesinin önüne geçecektir. İçine koyduğunuz besinlerin yağ, şeker, kuruyemiş, kuru meyve miktarlarına dikkat ederek; pekmez-tahin-yulaf ezmesi-kakao ile hazırlanmış harika çikolataları yapabilir veya çok tahıllı un kullanarak ev yapımı kek, kurabiye, sebzeli/peynirli poğaçalar hazırlayarak çocuklarınızın beslenme çantasına ekleyebilirsiniz.
Alternatif ana öğün: Bozulacak, ya da yerken hijyen sorunu yaşatabilecek yemeklerden kaçınmalısınız. İçeriğini her gün farklı bir malzemeyle çeşitlendirebileceğiniz, söğüş yeşillikler eşliğinde çok tahıllı ekmeklerle hazırlanmış sandviçler.
Sandviç yanına yoğurt/ayran/ katkısız ve ilave şeker içermeyen meyve suları.
Sağlıklı sindirim sistemi için mevsimine uygun, iyi yıkanmış, taze sebzeler. (Minik domates, salatalık dilimleri, ıspanak, marul, minik havuç)
Yetişkin çocukların yanına daha uzun süre sıcak tutan termos saklama kaplarıyla bir çeşit ana yemekle yoğurt ve söğüş ekleyebilirsiniz
AÇIKTA SATILAN YİYECEKLERE DİKKAT!
Özellikle okul çevresinde açıkta satılan besinler, uygun koşullarda muhafaza edilmedikleri için yeterince güvenilir değildir ve çabuk bozulma riski taşırlar. Bu nedenle, kesinlikle satın alınmaması gerekmektedir.
Okul çağı döneminde beslenme çoğu kez ihmal edilir. Oysa dikkatle doğru beslenme biçiminin oluşturulması gerekir. Besin satışı yapan iş yerlerinin her zaman sağlıklı yiyecekler bulundurmaları beklenmediği için çocuklarımıza doğruyu seçebilme bilincinin iyi aşılanması, okullarda kantin ve kafeteryaların denetlenmesi, belirli beslenme saatlerinin oluşturulması gibi düzenlemeler yeterli ve dengeli beslenme için büyük yararlar sağlayacaktır.
Bu saydığımız tavsiyelerle çocuklarınız gün boyu hem bedenen hem de ruhen bir yıldız gibi parlayacak! Değerli çocuklarınız için sağlıklı ve başarılı bir okul dönemi diliyorum.
NEŞELİ OMLET
Her sabah çocuğunuzla yumurta yeme savaşları verenlerden misiniz? Yumurta savaşlarınıza son vermek için yapmanız gereken daha yaratıcı olmak ve yumurtayı farklı formlarda sunmak. Çocuklarınızla birlikte hazırlayabileceğiniz zengin besin öğesi içeriğine sahip kahvaltı tabağı sizlerle!
Malzemeler:
. 1 adet yumurta
. 1 yarım su bardağı süt
. 2 yemek kaşığı rendelenmiş lor peyniri
. 1 çay kaşığı zeytinyağı Salatalık, Cherry domates, zeytin, ceviz, semizotu, kırmızı biber
Tarif:
Yumurta ve sütü çırpalım daha sonra lor peynirini de karışıma ekleyelim. Geniş bir tavada yağı kızdırıp harcı tavaya boşaltalım. Kapak yardımıyla omletin diğer yüzünü de kızartmayı unutmayalım. Hazırladığımız omleti modelimizin suratı yapmakla başlayabiliriz. Gözler için iki dilim yuvarlak salatalık, üzerine iki adet zeytinle göz bebeği ve bir adet zeytinle de minik bir burun yapalım.
Domatesi ortadan ikiye kesip üzerlerine ceviz parçası yerleştirirsek kulaklarımız hazır. Tatlı kırmızı biberi ince uzun şekilde keserek ağız kısmına gülümser şekilde yerleştirelim. C vitamini ve omega 3 zengini semizotu da saç yapmak için ideal bir yeşillik! Çocuklarınıza yumurtayı sevdirecek neşeli kahvaltı tabağımız hazır!