Sabancı Üniversitesi ve digitalSSM yürütücülüğünde başlatılan, “Teknolojik Sanat Eserlerinin Korunması” araştırma projesi, yaratıcılık ve teknoloji platformu Digilogue işbirliğinde devam ediyor.
Proje kapsamında bu ay internet ortamında üretilen sanat eserlerinin korunmasına yönelik, iki bölümden oluşan bir konuşma serisi gerçekleştirilecek. 23 Ekim 2020’de, dijital sanat üzerine çalışan PAMAL_Group ve Lozana Rossenova’nın katılımıyla gerçekleştirilecek etkinlikte, dijital sanat eserlerinin teknolojik dönüşümden dolayı kaybolmasını önlemeye yönelik çözümler ele alınacak.
Etkinliğin açılışında çalışmalarını PAMAL_Group çatısı altında sürdüren sanatçı ve medya arkeoloğu Lionel Broye, sanatçı Armandine Chasle ile medya ve dijital sanat konservatörü Morgane Stricot “Telematik Mecrada Medya Arkeolojisi Performansı: Minitel Ağda İkinci Hayat” başlıklı bir konuşma yapacak. “İletişim Ağı Temelli Sanat Eserlerinin İkinci Hayatı” (The Afterlives of Network-Based Artworks) başlıklı makaleyi temel alan konuşmada, ağ tabanlı sanat eserlerini koruma yöntemleri tartışılacak ve 1980’lerde hizmete başlayan ve 2010’a kadar internete alternatif bir iletişim ağı sunan Fransız videoteks servisi Minitel’in yeniden yapılandırılacağı bir performans gerçekleştirilecek.
Etkinlik dijital tasarımcı ve araştırmacı Lozana Rossenova’nın “İnternet Sanatında Kaynak Modeli Oluşturmak: Rhizome – ArtBase Arşivinin Arayüzü ile Altyapısına Dair Yeni Bir Yaklaşım” başlıklı konuşmasıyla devam edecek. Dijital sanat organizasyonu Rhizome’la ortaklaşa yazdığı doktora tezini ele alacak Rossenova, bu kuruma bağlı internet sanatı arşivi ArtBase’in arayüzünün yenilenmesine dair yaklaşımları tartışmaya açacak. Konuşmada, internet sanatının performans ve sürece dayalı yapısının, kültürel miras koleksiyonu yönetim sistemlerine uyum göstermediği durumlarda ortaya çıkan zorluklar ele alınacak.
digitalSSM Arşiv ve Araştırma Alanı yöneticisi Osman Serhat Karaman’ın moderatörlük yapacağı etkinlik 23 Ekim 2020 14:00’te çevrimiçi ortamda izlenebilir.
Etkinlik kayıt yaptıran herkese açık ve ücretsizdir. İngilizce gerçekleştirilecek etkinlikte Türkçe eş zamanlı çeviri yapılacak.
PAMAL_Group:
Koruma ve sanat-medya arkeolojisi laboratuvarı PAMAL’ın devamı niteliğinde 2013’te kurulan grup sanatçı, medya teorisyeni, konservasyon ve restorasyon uzmanları ile mühendislerden oluşmaktadır. Sanatsal üretimlerinde medya arkeolojisine dayalı bir yaklaşımı benimseyen grup, kendi eserlerini oluştururken, teknolojik dönüşüm yüzünden yok olmuş ya da hasar görmüş eski dijital sanat çalışmalarını kullanmaktadır.
Lozana Rossenova:
Dijital tasarımcı ve araştırmacı. Çalışmalarını Londra ve Berlin’de sürdürmektedir. South Bank Üniversitesi’nde (Londra), dijital sanat organizasyonu Rhizome’la işbirliği içinde doktora tezi üzerine çalışmaktadır. Araştırmalarında, dijital eserlerin korunması sürecinde altyapılara açık ve toplumsal erişim imkânı sunma yöntemlerine odaklanmaktadır. Akademik çalışmalarının yanı sıra, sanat ve teknoloji odaklı organizasyonlarla çalışmakta, dijital arşiv ve arayüzde erişim sağlama konularında çözüm önerileri geliştirmektedir.