Pandemi öncesi, dijital dönüşüm olmadan da varlığını sürdürebilen küçük ve yerel işletmelerden söz etmek mümkündü. Ancak yaşadığımız pandemiyle birlikte, büyük veya küçük ölçekte olması fark etmeksizin tüm KOBİ’lerin işlerini ağırlıklı olarak dijital ortama taşımaları neredeyse zorunlu hâle geldi. Dolayısıyla KOBİ’ler için dijital ortama uyum süreci de başlamış oldu. Peki, KOBİ’ler herhangi bir olumsuzluk yaşamamak için bu süreçte nelere dikkat etmeli? İşini dijitale taşımak isteyen KOBİ’lere rehber olacak önemli kriterleri sizin için derledik…
Profesyonel bir destek alın
Dijital platformların görünen yüzüne aldanıp tek başınıza üstesinden gelebileceğinizi düşünebilirsiniz. Ancak şirketlerin dijital dönüşümü ciddi bir organizasyon gerektirir. Çünkü sadece teknolojik alt yapımının dönüştürülmesi yeterli olmaz. Dönüşüm sürecinde ve sonrasında çalışanların da dijitalleşmeye ayak uydurmaları beklenir. Bu nedenle dijital dönüşüm sürecinin her aşamasını iyi analiz eden ve çözüm üretebilen bir iş ortağıyla çalışılması oldukça faydalı olur.
Dijital suçlar hakkında bilgi edinin
“Biz küçük bir işletmeyiz, bizimle neden zaman kaybetsinler ki” düşüncesiyle siber saldırılardan uzak olduğunuzu düşünebilirsiniz. Ancak TÜİK tarafından yapılan bir araştırmada; sanayi ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin yüzde 99.8’ini küçük ve orta büyüklükteki KOBİ’ler oluşturduğu görülüyor. Dolayısıyla küçük ve orta ölçekli KOBİ’ler de siber dolandırıcılar için ciddi bir potansiyel oluşturabiliyor. Bu nedenle mümkün olduğunca siber suç türleri hakkında bilgi edinmeniz ve olası risklere karşı önlemlerinizi almanız, işletmeniz açısından büyük önem taşır.
Siber güvenliği ihmal etmeyin
Kimlik avı dolandırıcılığı da denilen oltalama yöntemi, KOBİ’lere karşı yaygın olarak yapılan saldırıların başında geliyor. Bu saldırı şeklinde siber dolandırıcılar, cevap alma ya da kullanıcıların zaaflarından yararlanma umuduyla işletme çalışanlarına çoğunlukla sahte ve virüslü bir elektronik posta gönderiyorlar. Elektronik postanın içinde yer alan linke tıklanması ya da kişisel verilerin paylaşılması şirket için ciddi bir siber açığa dönüşebiliyor. Şirketin geleceğini anlık bir dalgınlıkla riske atmamak için siber güvenlik önlemlerinizi mümkün olduğunca artırmanız gerekir.
Dijitalleşmeyi kurum kültürü olarak benimseyin
Yapılan araştırmalar, siber saldırıların yüzde 90’ının insan hatasından kaynaklandığını gösteriyor. Dolayısyla dijital dünyada varlık gösterebilmek ve kalıcı olabilmek için insan faktörünü ikinci plana atmamak büyük önem taşıyor. Siber bilinçli bir iş yeri için kurumsal kuralların belirlenmesi ve tüm çalışanların bu kuralları şirket politikası olarak benimsemesi dijital platformda başarıyı ve sürekliliği sağlar. Söz konusu bu uyumlu çalışma ortamını oluşturmak içinse tüm çalışanların siber saldırılara karşı eğitim almalarını sağlayabilirsiniz.