Stressiz bir düğün fikri kulağa fantezi gibi gelse de aslında imkânsız değildir. O büyük gün yaklaştıkça, ne kadar planlı programlı olursa olsun çıkabilecek aksilikler sizi tedirgin eder.
1- Çift olarak, ne istediğinize karar verin
Düğününüzü planlarken baş başa oturun ve nasıl bir organizasyon istediğinize karar verin. Resmi bir tören mi, plaj düğünü mü, canlı bir orkestra mı? Kararınızı birlikte verin ve daha sonra fikir değiştirmeyin.
2- Önce mekân seçin
Düğün planı yaparken nereden başlayacağınıza karar vermek zor olabilir. Bu nedenle mekân seçerek işe başlayın. Bütçenize ve düğün tarihinize uygun bir mekân bulmak, diğer seçimleri de bir ölçüde kolaylaştırır. Mekânı bulduktan sonra örneğin davetiyelerinizi hazırlamaya başlayabilirsiniz.
3- Ayrıntıları kendinize saklayın
Her gün değişen planlarla, stressiz bir düğün organize edemezsiniz. Arkadaşlarla ve aile üyeleriyle konuşmak rahatlatıcı gelse de her kafadan bir ses çıkacağı ve aklınız karışacağı için her şeyi paylaşmamakta fayda var.
4- Az, çoktur
Düğün, pahalı bir olaydır ve sizin için gerçekten neyin önemli olduğunu ve olmadığını belirlemek önemlidir. Hiç kimse, masa üzerindeki çiçekleri ve dekoru hatırlamaz. Akıllarda kalan, gelin, eğlence ve fotoğraflardır. Çiçeklere ve dekora çok fazla para harcamayın. Birkaç basit ama zevkli fikirle de harikalar yaratabilirsiniz.
5- Görev dağılımı yapın
Yani görevlendirin. Eğer her şeyi kendiniz üstlenirseniz, aile üyeleri bu duruma biraz bozulabilir. Konfetilerin zamanında geleceğini kontrol etmek için bile yakınlarınızı görevlendirebilirsiniz. Eğer görev dağılımı yaparsanız, sizin işinize karışan da çok olmayacaktır.
6- Kararları birlikte verin
Arkadaşlarla plan yapmak çok eğlenceli olsa da nişanlınızı devre dışı bırakmayın ve son kararı onunla birlikte verin. Karışmayacağını söylese de emin olun dahil olmak isteyecektir. Düğün, geline ve damada aittir ve bütün kararlar ikisine ait olmalıdır.
7- Düğünü düşünmeden bir gün geçirin
Düğün planlaması başladığı andan itibaren, yorucu bir maratona girersiniz. Düğün günü yaklaştığında, her şeyi bir kenara bırakın, telefonlarınızı kapatın ve 24 saat baş başa kalın. Ve bu süre içinde de düğünden değil aşkınızdan konuşun.
8- Bütçenize sadık kalın
İşler çok kolay çığırından çıkabilir özellikle de sonlara doğru ve evdeki hesap çarşıya uymaz. Düğün sonrasında pişman olacağınız harcamalar yapmamak için bütçenize kuruşu kuruşuna sadık kalın ve son dakika sürprizleri için belli bir miktar ayırın. Finansal olarak stressiz bir düğün, evlilik hayatına borçsuz başlayacağınız anlamına gelir.
9- Mutlu olmaya bakın
Pek çok aile bireyi, bütün bu telaşın siz ve sevgiliniz için olduğunu bir anda unutabilir. Bu nedenle en başından itibaren bencil olun ve hayır demesini öğrenin. Başka insanları mutlu etmek için yapacaklarınız sizi mutsuz edecektir. Sakın taviz vermeyin.
10- Düğün organizatörü tutun
Eğer altından kalkamayacağınızı hissederseniz bir düğün organizatörü tutun ve herkesi saf dışı bırakın. Duruma profesyonelce yaklaştıkları için ve duyguları bir kenara koyacakları için sizi ailenizin dramatik baskılarından koruyabilir. Hayalinizdeki düğünü gerçekleştirin ve hiçbir şeyi dert etmeyin. Stressiz bir düğün için son karar budur.
11- Dramaları boş verin
Organizatörünüz olsun olmasın eninde sonunda duygusal krizler çıkacaktır. Bütün aile bireyleri bir araya belli bir amaç için toplandığında duygusal anların veya ufak çapta dramaların yaşanması kaçınılmazdır. Bütün bunlara kulaklarınızı kapatın.