Kurban Bayramı, dünyanın dört bir yanında milyonlarca Müslüman tarafından kutlanıyor. Kurban Müslümanlar için İbrahim olmak, İsmail’i bilmek demek. Ümmet kurban bayramını İbrahim imanı ile İsmail teslimiyeti ile kesiyor. Fakat bölgeler ve coğrafyalar arasında değişiyor adetler.
Kimi ülkede misafir sandalyesinin altına para konuluyor, kimisinde mahalle meydanlarına kurulan salıncaklarda sallanıyor. Diğer ülkeler Kurban Bayramı’nı nasıl kutluyor? Bu ay sizin için yakın-uzak coğrafyamızdaki Kurban Bayramı kutlamalarını araştırdık.
MALEZYA
Budistler ve Müslümanlar bir arada yaşadığı için bölgede bazı bayram ritüelleri de bundan etkileniyor. Kuala Lumpur’da büyük bayram namazları kılınırken sokaklar çiçek düzenlemeleriyle bezeniyor.
Malezya’da mevsimsel olarak küçükbaş hayvan yetiştirilmediği için daha çok inek, dana gibi büyükbaş hayvanlar kurban için tercih ediliyor.
FAS
Kurban Bayramı’nı ‘Büyük Bayram’ olarak adlandıran Fas halkı hazırlıklara bayramdan üç gün önce başlıyor. Faslılar ‘hayra alamet’ olacağına inandıkları için kurbanlığın iki boynuzu arasına kına yakıyorlar.
Çiftçiler bayramdan bir hafta önce kurbanlıklarını satışa çıkarıyor. Hükümet, halk bayramı rahat geçirsin diye bir hafta öncesinden maaşları yatırıyor. Fas ekonomisinin kalbinin attığı kent olan Kazablanka sokaklarında bayram öncesi yoğun bir hareketlilik oluyor.
TÜRKMENiSTAN
Büyük bayram namazının ardından kurban ibadeti gerçekleşiyor. Bayram Türkmenistan’da iki gün kutlanıyor, belediyeler konserler düzenliyor. İlginç bir âdet ise tüm mahallelere büyük salıncaklar kurulması.
KAFKASYA
Kafkas ülkeleri 90’lara kadar Sovyetler’in yönetimi altındaydı. Tüm dini bayramların yasak olduğu için Sovyet rejiminde Kafkasya’daki Müslümanlar Kurban Bayramı’nı kutlayamıyordu. 1995’te tekrar kurulan kurban pazarları, bayramları Kafkas ülkelerinde yeniden canlandırıldı.
Kafkaslar’da kurban kesilmeden önce kesimde bulunan herkesin abdest alması gerekiyor. Kurban duasında da hem kesen hem yiyenler için ayrı ayrı dualar ediliyor. Akraba ziyaretleri yöresel kıyafetlerle yapılıyor.
CEZAYiR
Bayram sabahı merkezi bir camide toplu olarak bayram namazının kılınmasının ardından, imam halka örnek olmak için kurban kesiyor. Halk ilk günü odun ve kömür almaya ayırıyor. Bayram namazının ardından kurbanlarını kesiyorlar. Halk kurban kesildikten sonra büyük sofralar kurup ‘melfuf’ denilen, sarmaya benzeyen bir yemek yiyor. Tamanrasset bölgesinde ise kadınların yufka açarak yaptıkları yemekleri yemek âdetten.
BANGLADEŞ
Bangladeşliler için bayramda aile ziyareti çok önemli. Bu durum yolların yeterli olmadığı ülkede ilginç görüntülere sebep olabiliyor. Her bayram binlerce insan demir yollarından yürüyerek ailelerinin olduğu şehirlere ulaşmaya çalışıyor. Feribotlarda yer bulamayan Bangladeşliler küçük kayıklar ve küreklerle saatler süren tehlikeli bir yolu göze alıyor.
PAKiSTAN
Kurban kesimi sokaklarda yapılıyor. Kesimhanelere gitmektense herkes kendi kurbanını kesiyor. Kurbanın eti dışında başı, ayakları ve sakatatlarını da bir yerde toplayan Pakistanlılar hayvanın bu bölgelerini ateşte dağlayarak yemeyi tercih ediyor.
FiLiPiNLER
Filipinler’de kurban ibadetini yerine getirebilecek maddi duruma sahip Müslümanlar (Bu da Müslüman nüfusun yüzde 20’sine tekabül ediyor) ülkede koyun yetiştirilemediği için daha çok keçi ve dana kurban ediyorlar. Kurban Bayramı sadece bir gün kutlanıyor. Müslümanların çoğunlukta olduğu bölgelerde resmi tatil ilan edilirken büyük şehirlerde bu mümkün olmuyor. Kurban kesen aile, kestiği eti eşe dosta dağıtmıyor. Bayram günü öğlen vakti büyük bir sofra kuruluyor. Bu sofranın kapısı herkese açık oluyor. Kurban etini yiyenler isterlerse sofradaki yemeklerden evlerine götürebiliyor. Kurban ziyafeti veren ev sahibi kurduğu maadaki sandalyelerin örtüsünün altına bir miktar para koyuyor. Para, sandalyeye oturanın oluyor.