Form tutarken iki temel husus üzerinden gidilir: Antrenman ve beslenme. Bu ikiliyi uygun dinlenme periyotları ile tekrarlayarak belli bir forma girmek mümkün. Ama bazen ipin ucu kaçar ve formumuzu kaybetmeye başlarız.
1. Erteleme ve motive olmayı bekleme
Birçok profesyonel sporcunun bile zaman zaman içine düştüğü görünmez tuzağın adı ertelemedir. Birçoğumuz daha iyisini yapabilmek için motive olmayı beklerken hiçbir şey yapmadan geçirdiğimiz zamanın kıymetini bilemeyiz. Bir şey yapmak, hiçbir şey yapmamaktan daha iyidir ve sadece tek başına bu gerçek bile size bir şey yapmak için yeterli motivasyonu vermelidir. Bu sebeple, ‘Pazartesi başlayacağım’ gibi erteleme cümleleri yerine yapmak istedikleriniz için önce başlangıç yapıp sonra onları daha iyi yapmak için kendinizi motive etmeniz, size zaman kazandırıp sonuçlara daha hızlı ulaşmanızı sağlayacaktır.
2. Yanlış karbonhidrat seçimi
İdealimizdeki form görüntüsüne ister kilo alarak, ister yağ yakarak ulaşmayı hedefleyelim; iki yol için de doğru miktar ve zamanlama ile planlanmış, doğru karbonhidratları seçmemiz çok önemli. Aslında tüm makrolar sağlıklı beslenmenin bir parçasıdır ancak özel bir beslenme diyetiniz yoksa karbonhidrat miktarı kilo alma ve vermede kilit rol oynar. Kilo vermek için her türlü karbonhidrattan kaçınmanıza gerek yok. İhtiyaca göre beslenme planının bir parçası olarak öğünlere bölünmüş şekilde, içeriği belirlenmiş gıdaları tüketmek; form tutmanın ve formda kalmanın en önemli unsurudur.
3. Çok düşük kalorili diyet ve çok fazla kardio
Form tutmak sadece belli bir süre için değil, kalıcı ve sürdürülebilir bir planın parçası olursa gerçek başarıyı getirir. Bu yolda yolu kısaltan her yöntem, sonunda büyük hüsranlar yaşanmasına neden olabilir. Çok düşük kalorili gıdalarla beslenerek kilo vermek, sonunda daha çok kilo alma ile sonuçlanan bir yöntemdir. Keza aşırı kardio yapmak da size uzun vadede zarar getirecektir. Bunun yerine beslenme, antrenman ve kardio programları dengeli olarak değiştirilerek planlanmalı ve her şartta sürdürülebilir olmalıdır.
4. Yanlış analiz ve yanlış hedef
Form tutmak için belirlediğimiz hedef, gerçekçi ve kendi yapımıza ve yaşam tarzımıza uygun olmalıdır. Başka birinin formunu kendimize hedef olarak belirlemek yanlış bir tutumdur. Gerçekçi analiz ile mevcut şartlarımızı ve ulaşmak istediğimiz hedefi belirledikten sonra, örneğin 6 kilo fazlamız var ise her ay 3 kilo vermek gibi gerçekçi ve mantıklı hedeflerle ilerlemek sonuçların kalıcılığı açısından önemlidir.
5. Yanlış programlanmış antrenman
Doğru planlanmış bir antrenman programı sizi hem sakatlıklardan korur, hem de potansiyelinizi optimum seviyede değerlendirmenizi sağlar. Sistemli bir şekilde güncellenen programlar, değişen form durumunuza göre daha iyi bir sonuca ulaşmak için altın değerindedir. Kişisel antrenörler olarak bizler, öğrencilerimize program çıkardıktan sonra takibini yaparak aldığımız geri bildirimlere göre programları günceller ve doğru planlanmış mantıklı bir hedefe sizleri taşırız.