Gün nasıl başlarsanız öyle devam eder! Sabah rutininizi canlandırmanın şifalı etkilerini gözlemlemek için bir hafta sabretmeniz yeterli.
Sabah rutini, son zamanlarda özellikle genç YouTuber’lar arasında oldukça popüler bir tema. Güne başladığımız ilk saatlerde neler yaptığımız, yataktan nasıl kalktığımız, kendimizi güne nasıl hazırladığımız tamamen bize özgü, hatta biraz da mahrem bir hikâye. Bu yüzden insanlar birbirleriyle sabah rutinlerini paylaşmak ve başkalarının sabahları nasıl geçirdiğini görmek için bu kadar hevesli olmalı!
İyi bir sabah rutini gerçekten de çok fazla şeyi değiştirebilir. Güne sıkıntıyla başlamak, ilk dakikaları yapılması gereken işlere koşturarak geçirmek hem fiziksel hem de psikolojik sağlığımızı önemli ölçüde olumsuz etkiliyor. Alarmı defalarca erteledikten sonra yataktan hızlıca kalkıp on dakika içinde koşturarak evden çıkmak, çok sevdiğiniz birine koşmuyorsanız, güne başlamak için en iyi senaryo olmayabilir.
Sabahlar strese daha müsait
Stres hormonu olarak da bilinen kortizol, vücudu uykudan uyandırmak için sabah saatlerinde normalden biraz daha fazla salgılanır. Bunu tolere edemediğimizde ‘sabah huysuzluğumuz’ ile çevremize öğlen saatlerine kadar dehşet saçabiliriz! Sabahları yüksek olan kortizol hormonu, bizi strese çok müsait bir hale getirir, bu yüzden stresle baş etmek için herhangi bir şey yapmıyorsak buna bir an evvel başlamalı, hatta mümkünse stresle mücadelemize sabah rutinlerimizle başlamalıyız.
Sabah rutini nasıl düzenlenir?
Herkes için ideal sabah rutini diye bir şey yoktur. Ancak sizin için ideal sabah rutininizi oluşturmanız için öncelikle kendi ihtiyaçlarınızı belirlemeniz gerekir. İhtiyaçlarınızı belirledikten sonra, gündelik olarak yapmanız gereken şeyleri listelemek gerekecek. Yoksa hepimiz bazen bütün sabahı saatlerce yataktan çıkmadan geçirmek isteriz ancak gerçekler metrobüs durakları…