Bilim insanları, dikkatsizliğin hafıza sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor.
Sinirbilimci ve psikolog Amishi Jha, hafızayı kuvvetlendirmeyi sağlayan üç beyin egzersizi paylaştı. Miami Üniversitesi psikoloji bölümünde görev yapan Jha, hafızayla ilgili olduğunu düşündüğümüz sorunların aslında dikkatle ilişkili olduğunu ifade etti. Dikkat ve zihin üzerine çalışan bilim insanı, hafızayı güçlendirmeye yönelik üç egzersiz tavsiye etti. Gelin bu hafıza egzersizleri nelermiş birlikte bakalım.
1. Prova
Bilgiye ulaşmak için dikkatinizi kullanın. Örneğin yeni tanıştığınız bir kişinin ismi, iş eğitiminde öğrendiğiniz en önemli bilgiler ya da eğlenceli anlarınıza ait detaylar… Tüm bu bilgileri uzun süreli hafızaya atmak için dikkatinizi toparlayın. Daha sonra detayları gözden geçirin. Örneğin okulda okuma fişleriyle çalıştığımız zaman aslında okuma provası yapıyorduk. Benzer şekilde sevdiğiniz bir yiyeceğin tadı, mezuniyet gününüz ya da ailenizle mutlu anın detaylarını gözden geçirmek de bir prova.
2. Detaylandırma
Detaylandırma kavramı, dikkati kullanarak yeni bilgileri halihazırda bildiğiniz şeylerle ilişkilendirme sürecini tanımlıyor. Örneğin tam şu an bir ahtapot düşünün. Şimdi size “ahtapotların üç kalbi vardır” diyoruz. Eğer bu bilgiyi önceden bilmiyorsanız, şimdi yazıyı okurken bu bilgiyi hafızanızdaki ahtapot imajıyla birleştiriyorsunuz. Bundan sonra ahtapotla ilgili bir konu konuşulduğunda karşınızdaki kişiye ahtapotların üç kalbi olduğunu söyleyebilirsiniz.
3. Sağlamlaştırma
Yukarıda bahsedilen prova ve detaylandırma aşamaları, ilksel anı oluşumunu sağlıyor. Fakat bu aşamalardan sonra uzun dönemli hafızanın oluşturulması gerekiyor. Sağlamlaştırma, hedeflenen beyin aktivitesini tekrar canlandırmayı içeriyor. Öğrenilen bilgileri tekrar canlandırmak, uzun dönemli hafıza izlerini sağlamlaştırıyor.
Amishi Jha sürekli görev odaklı olmanın hafızayı olumsuz yönde etkilediğini belirtiyor. Gün içinde öğrendiğimiz bilgilere dikkat etmiyor, prova yapmıyor ve detaylandırmıyoruz. Bu da yeni bilgileri hatırlamamıza engel oluyor. Örneğin alışveriş yaparken bir anda telefonumuza mail geliyor, maile cevap vermek için bir taslak oluşturuyoruz ve o sırada olan bitenlere dikkat etmiyoruz. Çünkü sürekli görev odaklı olduğumuz için hafızayı destekleyemiyor ve sağlamlaştıramıyoruz. BU nedenle Jha, hafızasını güçlendirmek isteyenlere önce dikkatli olmaları gerektiğini tavsiye ediyor.