Teknoloji insanoğlunun tüm yaşam evrelerinde devinim yaratarak hükmünü sürdürmeye tüm hızıyla devam ediyor. Hemen her gün yeni bir teknoloji ortaya çıkıyor ve hayatı kolaylaştırıyor, dönüştürüyor, geliştiriyor. Bugün teknolojinin yararları ve zararları tartışılırken iş dünyası, tüketici profili, üretim ve eğitim başta olmak üzere tüm sektörler radikal koşullarla karşı karşıya kalıyor. Böylece gelecek hakkında ipuçları ortaya çıkıyor. İşte gelecek hakkında ipucu veren, bugünün yeni nesil teknolojileri…
İnovasyon, Endüstri 4.0, Toplum 5.0… 20. Yüzyıl’ın son çeyreğindeki, baş döndürücü teknolojik gelişmelerle birlikte yeni kavramlar hayatımıza giriyor. En son teknolojik gelişmeler hem fiziksel boyutu hem de kuramsal boyutuyla, ekonomik ve sosyo-kültürel pek çok değişimi tetikleyerek insanoğlunun yaşamını değiştiriyor. Bugün ayak seslerini duyduğumuz 3D yazıcı modelleri, insansız hava araçları, otonom araçlar, endüstriyel robotlar ve daha birçok teknoloji gelecekten haber veriyor.
1. 3D Yazıcıların Yetenekleri Artacak
3D yazıcıların hacmi çok hızlı bir şekilde büyüyor. Üretim sektöründe hızlı prototipleme, maliyetleri azaltma ve daha kaliteli ürünler çıkarma gibi birçok avantaj sunan 3D yazıcıların 2025 yılında 49 milyar dolarlık hacme sahip bir sektör haline geleceği öngörülüyor. Üç boyutlu baskı teknolojisinin üretim bandında geniş yer bulacağı anlaşılıyor.
Yapılan bir araştırmaya göre seri üretim yapan firmaların yüzde 51’ 3D baskıyı alternatif bir üretim metodu olarak görüyor. Tıp alanındaki birçok uzman da 3D yazıcıların sorunların çözüm yolu olarak kullanılabileceğini, 3D yazıcılar aracılığıyla komplike olmayan organlar, kıkırdak dokular üretilebileceğini öngörüyor. Üç boyutlu bir yazıcı tarafından 24 saatten kısa bir sürede bir barınak üretilmiş olması evsizlik sorununun da önüne geçilebileceğini gösteriyor. Üç boyutlu yazıcıların gıda üretiminin NASA tarafından desteklenmesi gelecekte açlık sorununun önüne geçilebileceğine işaret ediyor.
2. Teslimat İşini Drone’lar Üstlenecek
Günümüzde drone teknolojileri, tarımdan film yapımına kadar uzanan endüstri alanlarını yeniden şekillendiriyor ve işi gökyüzüne taşıyor. Kamera ve sensörlerle donatılan drone’lar karayolu taşıma araçlarına oranla çok daha düşük maliyete sahip olmasıyla kargo taşımacılığında devrim yaratma potansiyeli taşıyor. Amozon’un Cambridge’teki müşterilerine drone vasıtası ile teslimat yapma denemesinin başarılı olması kargo taşımacılığında yeni bir dönemin kapılarını aralamış oldu. Pandemi sürecinde ilaç bulmanın zor olduğu bölgelere, teması sıfıra indirip drone ile hayat kurtaran ilaçlar götürülmesi drone ile teslimatın gelecekte sık kullanılabileceğini ortaya koyuyor. Elbette bunun için yüksek binalar, dar sokaklar, hukuksal sorunlar, drone’ların yarattığı gürültü kirliliği gibi bir dizi sorunun çözülmesi gerekiyor.
3. Yollar Otonom Araçlara Açılacak
Teknoloji dünyasına öncülük eden şirketler ve otomotiv devleri otonom araçlar üretmek için yarışa giriyor ve yatırım hacmini artırıyor. Yapay zeka, kameralar, ağ altyapısı, radar ve lidar gibi sensör teknolojilerinden oluşan otonom araçların çeşitli kazalara karışmasının yarattığı soru işaretleri ortadan kaldırıldığında hız kontrolü, otomatik acil frenleme ve şerit-kalkış uyarısı gibi temel ADAS sistem yapı taşları bulunan otonom araçların yaygınlaşması bekleniyor. Ağ altyapısının gelişmesi de bilgisayarların sürüş görevini devraldığı sistemlerin önünü açıyor.
4. Robotlar Aramıza Katılacak
Tekrarlanan görevlerin yerine getirilmesinden ağır yüklerin kaldırılmasına birçok avantaj sağlayan endüstriyel robotlar, işsizlik gibi kabus senaryolarına rağmen sağladığı avantajlarla üretim sektöründeki yerini sağlamlaştırıyor. Özellikle otomotiv endüstrisinde çok sayıda robot kullanılıyor. Teknolojide örnek alınan Çin, endüstriyel robot üretimi ve kullanımında dünyanın en büyük ülkesi haline geldi. Yapılan araştırmalar da önümüzdeki beş yıllık süreçte, Çin’deki işçilerin yüzde 5’ini robotların oluşturacağını ortaya koyuyor. Teknolojide dev olduğu kabul edilen Çin’deki gelişmeler diğer ülkeler için de teşvik edici oluyor. Dünyanın en dinamik insansı robotu Atlas gibi insansı robotların da daha çok gündeme gelmesi mümkün görünüyor.
5. Şehirler Akıllanacak
Akıllı şehir, 20. yüzyılın son çeyreğinden itibaren gelişen teknolojilerle oluşturulan yeni yapıların başında geliyor. Birleşmiş Milletler raporları, 2050’de insanların 2/3’ünün şehirlerde yaşayacağını ortaya koyuyor. Bu bağlamda akıllı şehir teknolojileri zorunluluk haline geliyor. Elektronik veri toplama sensörleri sayesinde varlıkların ve kaynakların en verimli şekilde kullanılacağı akıllı şehirler ekonomik ve çevresel olarak büyük kazançlar elde edilmesiyle dünyayı daha yaşanılır kılma potansiyeli taşıyor.
6. Yapay Zeka Tüm Alanları Derleyip Toparlayacak
Tesla’nın kurucusu Elon Musk ve Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg arasında çıkan tartışmayla birlikte milenyum çağının en alevli tartışması haline gelen yapay zeka, birçok alanda dönüşüm yaratıyor. Devlet teşvikleri ile özel sektör yatırımlarıyla Türkiye’de de yapay zekayı destekleyen çalışmalara imza atıyor. Tarihi 1950’lere kadar giden yapay zeka, bugün tüm dünyanın yatırım yaptığı alanların başında geliyor. Yapay zeka, ekonomiden sağlığa ticaretten üretime birçok alanda köklü değişimler yaratma potansiyeliyle dikkat çekiyor.
7. 8K Görüntü Teknolojisiyle Televizyon Evrim Geçiriyor
20’li yıllarda mekanik televizyon devasa kutunun üzerinde bulunan minik bir ekrandan oluşuyordu. 30’lu yılların ikici yarısında ses teknolojilerinde gelişmeler yaşandı. 1950’li yıllarda renkleri daha gerçekçi veren yuvarlak ekranlı televizyonlar üretildi. 1960’lı yıllarda renkli televizyonların satışında patlama yaşandı. 1970’de oyuncak görünümünde kıvrımlı ekranlar üretildi. 1980’li yıllarda ise büyük ekranlı LCD televizyonlar üretildi. 1990’lı yıllarda Sony’nin ürettiği radyo ve VCR oynatıcı barındıran Trinitron modeli, bir akımı başlattı.
Televizyonda asıl büyük değişim 90’lı yılların sonunda başladı. Düz ekranlı HD televizyonların ardından tüplü televizyonlar, plazmalar, 4K TV modelleri teknoloji dünyasına bomba gibi düştü. 2019’da çevreyle ve duvarın rengiyle uyum sağlayan ambiyans televizyonlar karşımıza çıktı. Bugün “çerçevesiz” ibaresinin hakkını veren Samsung Q950TS QLED 8K TV modeli ile karşı karşıyayız. Siyah beyaz filmlerle başlayan yolculuk renkleri ve sesi hemen yanı başımızda hissettiğimiz bir TV deneyimiyle devam ediyor. Samsung Q800T QLED 8K TV, yapay zeka destekli özellikleriyle ev ortamını adeta sinema salonuna dönüştürüyor.
8. Kablosuz Enerji ile Yeni Bir Dönem
Tesla’nın 1900’lü yılların başında ortaya attığı wireless power yani kablosuz enerji ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Tesla’nın hiç bir kablo ve temas olmadan WardenClyffe kulesiyle birkaç mil ötedeki elektrik lambalarını yakmayı başarması gibi bir çalışmaya imza atılamamış olsa da Intel ve Sony gibi firmalar bu alanda yatırımlarına devam ediyor.
9. Immersive Media (Sürükleyici Medya) Haber Sunumunu Değiştirecek
Günümüz dijital çağında yoğun bilgi akışının gereği olarak habercilikte sanal gerçeklik uygulamaları kullanılıyor ve izleyicinin duygusal katılımı sağlanıyor. Daha çok empati kurulmasının önüne açan immersive gazetecilik, haberciliğin geleceği olma potansiyeli taşıyor. Sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve karma gerçekliğin özelliklerini bir araya getiren ımmersive media küresel olarak yaygın olmamakla birlikte gelecek süreçte yerleşik medyayı şekillendirecek ve dönüşümüne farklı perspektif kazandıracak gibi görünüyor.
10. Uzay Turizmiyle Tatil Anlayışı Değişecek
1962 yılında, Telstar1 uydusunun uzaya gönderilmesiyle gündeme gelen ticari uzay yeni bir serüvenin kapılarını aralıyor. 1981’de başlatılan Uzay Mekiği programı, uzay turizminin temelini oluşturuyor. 1986 yılında uzaya çıkan ilk öğretmen Christa McAuliffe’ın Challenger’ın infilak olmasıyla hayatını kaybedişiyle 1997 yılına dek bu tür girişimde bulunulmadı. 1997’de SpaceDev’in kurulmasıyla özel sektörde girişimciler uzay turizmi ile daha çok ilgilenmeye başladı. Uzay endüstrisi, 21. yüzyıl heyecanıyla gündeme gelmeye devam ediyor. Milyonerlerin yeni vizyonu haline gelen uzay turizminin gelecekte tatil anlayışını değiştireceği anlaşılıyor. Amazon’un kurucusu Jeff Bezos (Blue Origin), Virgin Grup’un kurucusu Richard Branson (Virgin Galactic) ve Paypal’in kurucusu Elon Musk (SpaceX) kendi aralarında bir uzay yarışı sürdürüyor.