Klavyelerin ya da telefonların aslında birer bakteri yuvası olduğunu daha önce duymuşsunuzdur. Peki bu eşyaları nasıl temizleyeceğiz?
Konu temizlik olduğunda herkesin farklı bir rutini var. Kimileri duvarlara dek silerken kimileri de yalnızca yerleri süpürmeyi yeterli buluyor. Peki ev temizliğini bir kenara bırakacak olursak kulaklık ya da klavye gibi her gün kullandığımız eşyalar konusunda ne kadar titiziz? Her gün kullandığımız ancak nasıl temizleyeceğimizi bilmediğimiz eşyaları araştırdık ve derledik. Bakteri yuvası eşyalarınızı pırıl pırıl bir hale getirmek istiyorsanız doğru yerdesiniz! İşte her gün kullandığımız eşyaları etkili bir şekilde temizlemek için bilmeniz gerekenler…
1. Kulaklık
Kulaklıklarınızda kulak kiri, toz ya da kıl gibi şeyler biriktiğini fark etmiş olabilirsiniz. Neyse ki bunları temizlemek sandığınızdan çok daha kolay! Silikon uçlu kulaklıkların uçlarını çıkarın ve bu uçları ılık suda yıkayın. Dilerseniz temiz bir diş fırçasından yardım alabilirsiniz. Ardından kurumaları için bir peçetenin üzerine bırakın. Uçları çıkmayan kulaklıkları temizlemek içinse yine diş fırçası ya da kulak çubuğu kullanabilirsiniz.
2. Dizüstü bilgisayar
Bakteri yuvası olan bir başka eşya daha! Dizüstü bilgisayarınızı temizlemek için ilk olarak bilgisayarı kapatın ve fişten çekin. Ardından bir şişede 1-1 ölçü olacak şekilde sirke ve suyu karıştırın. Hazırladığınız karışımı pamuklu bir beze püskürterek tüm cihazı silin. Tabii bezi gereğinden fazla ıslatmamaya özen göstermelisiniz. Sirke kokusu birkaç saat içerisinde uçacaktır. Dilerseniz daha etkili bir temizlik için mikrofiber bez kullanabilirsiniz.
3. Telefon
Konu telefon temizliği olduğunda nazik davranmanız büyük önem taşıyor. Bir kapta bulaşık deterjanı ve suyu karıştırın. Ardından pamuklu bir bezi hafifçe ıslatın ve telefonunuzu güzelce silin. Köşeleri ve çizgileri temizlemek için kulak çubuğu ya da kürdan kullanabilirsiniz. Uzmanlar, haftada en az bir kez telefonunuzu temizlemenizi öneriyorlar. Son olarak telefonunuzu güzelce kurulamayı unutmayın.
4. Uzaktan kumanda
Yapılan araştırmalar, uzaktan kumandaların tam bir bakteri yuvası olduğunu doğruluyor. Peki uzaktan kumandaları nasıl temizleyeceğiz? İlk olarak kumandaları sökmemeniz gerektiğini hatırlatalım. Bir kapta sirke, su ve alkolü karıştırın. Ardından bir mikrofiber bezi bu karışımla ıslatın ve kumandayı güzelce ovun. Düğmelerin arasını temizlemek için temiz bir diş fırçası kullanabilirsiniz.
5. Şarj cihazı
Bilin bakalım neredeyse telefonunuz kadar dokunduğunuz bir diğer eşya ne? Elbette şarj cihazları! Çantamızın derinliklerinde ya da evin bir köşesinde sakladığımız şarj cihazlarının haftada en az bir kez temizlenmesi gerekiyor. İhtiyacınız olan tek şey antibakteriyel mendiller! Bu mendilleri kullanarak kablosu da dahil olmak üzere tüm cihazı güzelce silin. Tekrar prize takmadan önce kurumasını bekleyin.
6. Diş fırçası
Diş fırçamızı birkaç ayda bir değiştirmemiz gerektiğini biliyoruz, peki ya her hafta temizlememiz gerektiğini? Bir kavanozun içerisine 2 su bardağı su, 2 yemek kaşığı kabartma tozu ve 2 yemek kaşığı sirke ekleyin, güzelce karıştırın. Diş fırçalarını hazırladığınız bu karışıma batırın. Bir süre beklettikten sonra güzelce durulayın. İşte bu kadar!
7. Işık düğmeleri
Banyodaki ışık düğmelerinin klozetten birazcık daha temiz olduğunu duyunca dehşete kapılabilirsiniz. Işık düğmelerini temizlemek için su, sirke ve birkaç damla çay ağacı yağından oluşan bir karışım hazırlayın. Pamuklu bir bezi hafifçe bu karışımla ıslatarak düğmeleri silebilirsiniz. Fazla ıslatmamaya özen göstermelisiniz!