Tam kıvamında istiridye mantarı pişirmek isteyenler için bu listemizde harika bir tarif paylaşıyoruz.
İstiridye mantarı Birinci Dünya Savaşı zamanlarında, Almanya’da yaşanan kıtlık döneminde besin değeri yüksek olması nedeniyle üretilmeye başladı. Daha sonra dünya genelinde popülerliği giderek artan bir mantar türü haline geldi. İstiridye mantarı, iş gücü ve üretim maliyetlerinin yüksek olmaması sebebiyle doğal seralarda katkı maddesi olmaksızın üretiliyor. Hatta evinizde dahi kolaylıkla yetiştirebileceğinizi söyleyebiliriz. Peki istiridye mantarı nasıl yapılır? Lezzetli bir istiridye mantarı nasıl pişirilir? İstiridye mantarının yanında ne gider? Son zamanlarda bu kadar popüler bir besin haline dönüşmesinin nedeni ne? Merak edilen soruların cevaplarına birlikte bakalım.
İstiridye mantarı nedir?
İstiridye mantarı, denizdeki istiridyeye benzediği için bu isimle anılıyor. Mantarın şapka kısmı tıpkı istiridye kabuğuna benzer. Pleurotaceae mantar familyasına ait olan istiridye mantarı yenilebilir mantar türleri listesinde yer alır. Genellikle ormanda kavak ağaçlarının gölgesinde yetişen istiridye mantarı ile birbirinden keyifli yemekler hazırlayabilirsiniz. Gerek kahvaltı gerekse akşam yemeğinde sofralara oldukça yakışır. İstiridye mantarının nasıl temizleneceği merak ediliyor. Aslında oldukça pratik bir yöntemi bulunuyor. Mantarın şapkası geniş yüzeyli olduğu için temizleme aşamasında kolaylıkla ilerleyebilirsiniz.
İstiridye mantarı yıkanır mı?
Narin yapılı bir mantar türü olduğu için istiridye mantarı temizlenirken yapısının bozulmaması gerekiyor. Bu nedenle temizleme aşamasında fazlasıyla özen gösterilmeli. Alışveriş dükkanlarında ve manavlarda istiridye mantarları genellikle küme halinde ve yapısı bozulmadan satılıyor. Bu tür mantarların orta kısmında ufak bir sapı olduğunu göreceksiniz. O sap kısmının temizlenirken çıkarılması gerekir. Mantarın üst kısmında yer alan şapkasının üzerini ise hafifçe soymalısınız. Dilerseniz istiridye mantarını nemli bir bez ile silerek de kirinden arındırabilirsiniz. İstiridye mantarının beyaz bölümleri bir fırça yardımı ile narin bir şekilde fırçalanabilir. Eğer satın aldığınız istiridye mantarları çok kirli durumda ise sirkeli su hazırlayın ve mantarlarınızı içine atın. Su kabında bir süre çalkalayarak temizleme işlemini tamamlayabilirsiniz. İstiridye mantarları temizlendikten sonra ise kullanacağınız kadar olan kısmı ayrılıp kalan kısmı buzdolabı poşetine aktararak buzlukta muhafaza edebilirsiniz. Böylece hassasiyetle temizlediğiniz istiridye mantarlarını daha uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Faydaları nelerdir?
İstiridye mantarının faydaları saymakla bitmiyor. Öncelikle güçlü bir antioksidan kaynağı olduğunu söylemek isteriz. Öte yandan istiridye mantarı vücuttaki serbest radikaller ile savaşır. Kansere karşı ise oldukça güçlü bir koruyucudur. Yüksek lif oranı barındıran İstiridye mantarı sindirim sistemini düzenler ve hızlandırmaya destek olur. Aynı zamanda antibiyotik özelliği bulunan bu besin, bağışıklık sistemini güçlendirir. İstiridye mantarının yapısında bulunan demir ve kalsiyum ise oldukça önemlidir. Kansızlık için iyi gelir. Mantar vücuttaki tuzun etkisini hafifleterek kandaki kolesterolün düşmesine destek olur. Öte yandan istiridye mantarının yüksek oranda potasyum içerdiğini de hatırlatalım. Faydaları saymakla bitmeyen bu besini rahatlıkla öğünlerinize dahil edebilirsiniz.
İstiridye mantarı tarifi
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 buçuk kilo istiridye mantarı
- 3 diş kıyılmış sarımsak
- 4 ince doğranmış taze soğan
- Karabiber, tuz ve isteğe göre pul biber
Yapılışı
Öncelikle lezzetli bir istiridye mantar sote için yağı orta ısıya gelinceye dek tavada ısıtın ve kızmamasına dikkat edin. Yağ orta sıcaklıktayken mantarları ve sarımsağı tavaya aktarın. 2-3 dakika boyunca malzemeleri sote edin ve düzenli olarak karıştırmayı sürdürün. Ardından ocağın sıcaklığını bir miktar düşürün. Karışıma biraz tuz ekleyip bir kez karıştırın ve kapağını kapatın. Mantarlar pişmeye başladıktan sonra 5-8 dakika daha karıştırın. Kapağı ara sıra açmak mantarların nem almasını sağlayacak ve yanmasını önleyecektir. Tarifi toplam pişirme süreniz 10 dakikayı geçmemelidir. Eğer tavanızda mantarın yanında çok sıvı varsa 2 dakika civarı daha suyun buharlaşması için kapağı açık bir şekilde karıştırma işlemini sürdürebilirsiniz. Mantarlar piştikten sonra hazırladığınız taze soğanların yarısını karışıma ekleyerek harmanlayın. Soğanların diğer yarısını ise yemeğinizi servis ederken kullanabilirsiniz.
Öte yandan istiridye mantarının birbirinden farklı pişirme tekniği bulunduğunu da hatırlatmak isteriz. Damak zevkinize göre farklı istiridye mantarı tarifleri pişirilebilirsiniz. Özellikle istiridye mantarının kavrularak hazırlanan tarifi oldukça pratik ve lezzetlidir. Tavada soğanları kavurduktan sonra jülyen doğranan istiridye mantarlarını da tavaya ekleyin. Tavada sotelenen mantarlar ve soğanlara yeteri kadar tuz ilavesi yapın. Ardından karabiber ve kırmızı biber de ekleyerek iyice kavurun. Mantarlar suyunu bırakıp tekrar çekince dumanı üstünde servis edebilirsiniz. Aynı zamanda istiridye mantarı ızgara olarak da tüketilebilir. Unutmadan yanına da enfes bir garnitürlü pirinç pilavının çok yakışacağını belirtelim. Şimdiden afiyet olsun!