Geçtiğimiz gün Fransa’da tükettikleri pizzadan dolayı ölen 2 kişinin ardından uzmanlar ciddi uyarılarda bulundu. Koli basili ya da E.Coli olarak bilinen bakterinin hazır gıdalarda ürediğini hatırlatan uzmanlar bunların ölüme bile yol açabileceğinin altını bir kez daha çizdi. Peki Koli basili bakterisi nedir? Koli basili bakterisi nasıl bulaşır?
KOLİ BASİLİ BAKTERİSİ NEDİR?
Hayvanların bağırsaklarında bulunan koli basili ya da E.Coli bakterisi sindirim sistemlerinin sağlıklı kalmasını sağlar. Ancak hayvan bağırsakları dışında tehlikeli bir bakteri türüdür. Özellikle insan vücudunda ölümcül bir virüse dönüşür.
Bakterinin yıllarca gelişmekte olan ya da gelişmemiş ülkelerde sıklıkla görüldüğüne dair yapılan araştırmalar sonuç vermedi. Hızla yayılan dünya beslenme sistemindeki hazır gıdalar nedeniyle bu bakteri türü en gelişmiş ülkelerde bile görülmeye başlandı.
Uzmanlar özellikle hazır gıdaların içerisinde olan koli basili bakterisinin besinin iyi pişirilmemesi durumunda insan vücuduna hızla geçtiğini gözlemlemiştir.
HAZIR GIDALARIN ÖLDÜRME RİSKİ ARTTI!
Virüs bağırsaklardan sindirim sistemine geçer. Oradan tüm vücuda hızla yayılır. Birden fazla belirtiyi aynı anda gösterir. Tam pişirilmemiş hazır gıdalar ya da sağlıklı ortamda kesilmemiş etlerde üreyen bakterilerin bulaş riski artar.
Bu besinleirn tüketilmesi akabinde en fazla 1 hafta içinde belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Öncelikle kusma ve mide bulantısı belirtileriyle görülen koli basili bakterisi ciddi bir enfeksiyona neden olur.
İdrar yaparken yanma, idrarda koku ve ağrılara neden olur. Antibiyotik tedavi olarak görülse de eğer zamanında müdahlale edilmediğinde kalıcı sindirim sorunlarına hatta ölüme bile neden olabilir.
KOLİ BASİLİ BAKTERİSİ NASIL BULAŞIR?
Koli Basili bakterisinden uzak durmanın en sağlıklı yolu temiz hijyenik bir ortamdır. Toplu alanlarda yeme içmeden önce alanı temizlemekte fayda var. Hazır gıdalar mecbur olmadıkça tüketmeyin. Bunun yanı sıra yeni sağılmış süt ve ondan yapılan ürünlerde de bakteri olma riski yüksektir.